• Anonym

    Ska jag försörja henne???

    Min fru och jag har ett barn ihop, hon är hemma och är mammaledig när manmma ledigheten är slut så kommer hon att vara arbetslös. Hon har dessutom ingen utbildning. Jag har alltid tjänat mer än henne, vi har haft delade ekonomi tidigare men sedan vi gifte oss och fick barn i sommras så har vi gemensam ekonomi.

    Hon har fått en stor summa pengar av sina föräldrar som de har sparat ihop till henne under hela hennes liv. Pengarna är tänkta att gå till studier och/eller bostad. Pengarna står idag som enskildendom, så jag har inte rätt till de om vi skiljer oss. Men nu när jag är och kommer vara den som drar in de stora pengarna i familjen , så känner jag att OM det skulle ta slut så har jag försörjt henne och hon har fortfarande en stor summa pengar som jag inte kommer att få tillgång till. 

    Så jag har bett henne att  "upplösa" den enskilda egendommen så vi har helt gemensam ekonomi. Det andra alternativet är att vi skriver ett äktenskapsförord och delar allt så att vi har helt delad ekonomi. Då får hon klara sig på det hon tjänar/får in alternativt ta av de sparade pengarna. Vilket betyder att vi kommer vara på helt olika ekonomiska plan.

    Missförstå mig inte nu jag delar gärna med mig av de jag tjänar så att vi kan ha en bra framtid tillsammans men de känns fel att vi inte delar allt. Är jag het fel ute? Hur ska jag göra? 

  • Svar på tråden Ska jag försörja henne???
  • Oligopol
    vetvadjagvill skrev 2011-06-02 08:13:06 följande:

    varfär är det ok med ett barndomställe men inte med föräldrarnas hårt sprade slantar som de slititgt mycket för att lyckas spara?


     


    Då är det altså ingen skillnad på att ge julklappar som är personliga eller att ge ett kuvert med motsvarande summa pengar enligt dig?

    För det är samma sak, eller? 
  • Anonym (Självklart)
    vetvadjagvill skrev 2011-06-02 08:31:03 följande:
    ts fru kanske et hur hårt de jobbade och snålade för att kunna spara till henne.. eller så var det något de sålde som var vårt att sälja som gav dessa minnen så pengarna har kanske ett affektionsvärde
    I så fall förstår du säkert varför mannen har samma "affektionsvärde" för de pengar han jobbar ihop  
  • Themis

    Ja jag tycker bara det är helt galet hur många kvinnor som inte tycker att en kvinna ska dela med sig av sina pengar men gapar högt och ljudligt om att männen är svin om de har separata pengar.

    Man kanske inte måste vara jämställd, eller dela-allt-kommunist, men kan man åtminstone vara
    KONSEKVENT?

    Det verkar vara fel på logikkretsarna hos många kvinnor i just denna fråga.


    Selfishness is not living as one wishes to live, it is asking others to live as one wishes to live. ~Oscar Wilde~
  • Vanilj L
    sirisdotter skrev 2011-06-01 23:53:18 följande:
    Så bra att du läst tråden! Nu vet du alltså att hustrun har en inkomstbaserad föräldrapenning på 8000 i månaden och alltså torde få ersättning från A-kassa på motsvarande nivå.

    Är det en helt annan diskussion att mannen harvar på på sitt jobb och samlar pensionspoäng och underlag för löneförhöjning och inte kan tänka sig att ta någon del av föräldrapenningen?

    Jovisst ja. han kan tänka sig att (på många mäns vis) förlänga sina semestrar med föräldraledighet. Om han även då tänker "hjälpa till" och bada sitt barn framgår inte.
  • vetvadjagvill
    Anonym (Självklart) skrev 2011-06-02 08:33:35 följande:
    I så fall förstår du säkert varför mannen har samma "affektionsvärde" för de pengar han jobbar ihop
    nej förklara gärna
  • sirisdotter
    Anonym (Självklart) skrev 2011-06-02 08:33:35 följande:
    I så fall förstår du säkert varför mannen har samma "affektionsvärde" för de pengar han jobbar ihop  
    Jobbar  Ts ihop sina pengar som ensam förälder för parets barn med allt vad det innebär av luckor i sitt CV  för föräldraledighet och vård av sjukt  barn?
  • Laura03

    Så föräldrarpenning är ingen inkomst.
    Då borde alla som är mamma eller pappalediga kunna få ut försörjningsstöd från soc.

  • ardath bey
    Anonym skrev 2011-06-01 20:36:23 följande:
    Det lär aldrig (äktenskapsförordet) kunna omfatta löpande inkomst, dvs konsumtionsmedel! Eftersom TS har försörjningsplikt för sin hustru faller det dessutom på sin egen orimlighet.
    Är makans behov tillgodosedda grnom hennes egna inkomster eller från honom så har TS ingen annan skyldighet att ge henne pengar. Resten kan  han t.ex. sätta in på ett sparkonto och det kan vara hans enskilda egendom.
  • feministbrud
    vetvadjagvill skrev 2011-06-02 08:28:36 följande:

    man får inte 8000 i månaden i fp om man har lägsta nivå.. uppenbart har frun jobbat en del 12 månader innan barnte föddes.


    Hennes a-kassa kommer att betalas ut efter den inkomsten och förmodligen bli lite högre än fp.


    Varför skulle hon inte få ett jobb???


     


    Jag känner inte TS med familj. Jag har ingen aning om hur deras situation ser ut mer än det som står i TS. Jag argumenterar principiellt utifrån vad som står där.
  • Laura03

    Feministbrud

    TS säger att frun har 8000:- från fk i föräldrarpenning. Alltså får hon pengar från staten för sitt inkomstbortfall för att hon avstår att arbeta för att ge omsorg åt det nya barnet. Något TS inte kommer att göra då han anser att hans förvärvsarbetande är viktigare. Som feminist borde man skrika att där är jämställdheten redan skev i det förhållandet.

Svar på tråden Ska jag försörja henne???