• Anonym

    Ska jag försörja henne???

    Min fru och jag har ett barn ihop, hon är hemma och är mammaledig när manmma ledigheten är slut så kommer hon att vara arbetslös. Hon har dessutom ingen utbildning. Jag har alltid tjänat mer än henne, vi har haft delade ekonomi tidigare men sedan vi gifte oss och fick barn i sommras så har vi gemensam ekonomi.

    Hon har fått en stor summa pengar av sina föräldrar som de har sparat ihop till henne under hela hennes liv. Pengarna är tänkta att gå till studier och/eller bostad. Pengarna står idag som enskildendom, så jag har inte rätt till de om vi skiljer oss. Men nu när jag är och kommer vara den som drar in de stora pengarna i familjen , så känner jag att OM det skulle ta slut så har jag försörjt henne och hon har fortfarande en stor summa pengar som jag inte kommer att få tillgång till. 

    Så jag har bett henne att  "upplösa" den enskilda egendommen så vi har helt gemensam ekonomi. Det andra alternativet är att vi skriver ett äktenskapsförord och delar allt så att vi har helt delad ekonomi. Då får hon klara sig på det hon tjänar/får in alternativt ta av de sparade pengarna. Vilket betyder att vi kommer vara på helt olika ekonomiska plan.

    Missförstå mig inte nu jag delar gärna med mig av de jag tjänar så att vi kan ha en bra framtid tillsammans men de känns fel att vi inte delar allt. Är jag het fel ute? Hur ska jag göra? 

  • Svar på tråden Ska jag försörja henne???
  • Pia och Elna
    Anonym skrev 2011-05-27 11:26:30 följande:
    Ja, jag tycker ärligt talat att du är fel ute. Jag hade inte velat dela mitt liv med någon som tänker på det viset.
    Hur tänker du då? Han ska ge henne av sina pengar men hon ska inte dela med sig eller? Jag förstår inte det resonemanget.

    Jag och min man delar på allt. Ärvda, tjänade och fådda pengar det är våra pengar och vårat liv. Jag tycker att TS och hans fru antingen delar på allt eller så har de separat ekonomi. Man kan inte leva på en av er när den andra sitter på massa pengar inte ok alls enligt mig.
  • Anonym

    Hon får ju skaffa sig ett jobb, är hon inte villig till det så får hon ta och använda sin enskilda egendom för att bidra till hushållskassan. Punkt.

  • Anonym
    Issa79 skrev 2011-05-27 11:40:51 följande:
    Nä men det är väl en början? Pengarna var ju sparade med tanke på studier eller boende?
    En del av pengarna är redan investerade i våran gemensamma bostad som vi skaffade innan vi gifte oss. 
  • Anonym
    Issa79 skrev 2011-05-27 11:40:51 följande:
    Nä men det är väl en början? Pengarna var ju sparade med tanke på studier eller boende?
    En början? Skämtar du med mig?? Hon kan plugga till läkare, leva gott och ändå ha en halv miljon kvar. Boende har hon ju tillsammans med ts redan så varför ska hon ha kvar resten som enskild egendom och samtidigt bli försörjd av ts?
  • Anonym (Hmm)

    Är din fru intresserad av att utbilda sig ?. Det vore kanske det bästa att hon började studera direkt efter föräldraledigheten och då kanske hon kunde plocka ut några tusen av sina egna pengar varje månad då.  

  • Anonym
    sextiotalist skrev 2011-05-27 11:42:12 följande:

    Varför inte använda dessa pengar som hennes del i försörjningen, inte att hon skall släppa alla pengar, men för min del så känns det knepigt att en person som då har en massa pengar skall bli försörjd av en annan.

    Om hon tar ut t.ex 12000 varje månad för att bidra med sin del från dessa pengar, skulle det kännas bra för dig då?


    Detta skulle jag också föreslå. Varför ska hon bli försörjd när hon sitter på en miljon, det övergår mitt sunda förnuft.
  • Rhoda Horswunce
    Anonym skrev 2011-05-27 11:39:38 följande:
    Bor man i Sverige kostar inga studier en miljon...
    Ska man ha en normal levnadsstandard och en lång utbildning utan att ta lån så är 1 miljon en rimlig kostnad. 1 miljon delat på 60 mån (5 år) är 16 700 kr.
  • Anonym (förslag)

    Jag skulle gjort så här. Säg att du tjänar 250 000 kronor varje år (efter skatt). Hon har kanske 50 000 kronor i normal inkomst (gissar att hon kanske får nån basic föräldrapenning eller studiemedel eller motsvarande). Det diffar 200 000 kronor varje år. Då skulle jag lagt in de pengarna från hennes kapital i er gemensamma pott varje år. Så den gemensamma kassan blir 500 000 kronor varje år, och hennes kapital minskas med 200 000 kronor. 

    Alla pengar som blir över (ni kanske inte gör av med 500 000 kronor på ett år hamnar i er gemensamma sparpott och delas vid eventuell skilsmässa. 

    Med denna takt får ni helt gemensam ekonomi efter 5 år (1 mille genom 200 tusen). Börjar hon tjäna mer pengar så blir det mindre pengar hon "tvingas" lägga in från sitt sparkapital varje år. 

  • Anonym
    Anonym skrev 2011-05-27 11:44:16 följande:
    En del av pengarna är redan investerade i våran gemensamma bostad som vi skaffade innan vi gifte oss. 
    Hur mycket har hon kvar?

    Då delar hon ju med sig en del för att hon lagt in den summan i huset. Bara pengarna på banken kvar att dela.
  • Issa79
    Anonym skrev 2011-05-27 11:44:20 följande:
    En början? Skämtar du med mig?? Hon kan plugga till läkare, leva gott och ändå ha en halv miljon kvar. Boende har hon ju tillsammans med ts redan så varför ska hon ha kvar resten som enskild egendom och samtidigt bli försörjd av ts?
    Du verkar vara ganska skojfrisk.. Not... Så hon kan inte börja läsa efter mammaledigheten o då använda sig av pengarna till o försörja sig själv o sen när hon är klar använda det som är kvar eller en större del av det till att investera i exempelvis en bostad? Du har ju absolut ingen aning om hur de bor o om de skulle tänkas vilja flytta till ngt annat.. eller om hon ha betyg att läsa till läkare.

    Lite svart/vitt tänk känner jag.

    O slappna av lite.   det är inte dina pengar som debatteras här.
Svar på tråden Ska jag försörja henne???