• tretti­oplus
    Äldre 27 May 15:57
    10367 visningar
    55 svar
    55
    10367

    ÖL-nörderier

    Vinlirare och whiskydårar finns det gott om. Här är tråden för oss ölnördar. Alltså inte för dig som beställer en "stor stark" på krogen eller dricker "KUNG", utan för oss som kanske hellre dricker vatten om vi inte får något gott i glaset.

    Vilken typ av öl faller dig i smaken?
    Har du någon favoritöl just nu?
    Tycker du att prisskillnaderna är rimliga mellan olika sorter? (är de värda sin vikt i humle?)
    Vad dricker du på krogen?

    ---
    Själv föredrar jag söt öl åt det mörka hållet. Jag är otroligt svag för porter och sötare ale, men tycker också mycket om en fin mörk lager. Tyvärr fanns det mera av svart lager att få tag på här för ett par år sedan.
    Stout ratar jag däremot. Det är för mycket kaffe och på tok för mäktigt för min smak.

    Favoriten just nu är nog, förutom min stående Karniege Porter, Innis and Gunn rum cask. Jag sitter och njuter av en nu i skrivandes stund faktiskt
    Zübr Classic har inte gått att få tag på under lång tid, men den är annars en stående favorit i bra prisklass. Det händer också att jag beställer hem en kartong med namnet 1847 (om jag minns rätt nu. Jag får alltid kolla i listan innan). En riktig höjdare till bra pris det också.

    Den största nackdelen med sektionen jag sonderar på Bolaget är att många är så starka. Ibland slår alkoholen igenom lite väl mycket, kan jag tycka.


    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • Svar på tråden ÖL-nörderier
  • Äldre 27 May 16:09
    #1

    Haha, synd att min sambo inte hänger på Familjeliv, annars hade det här varit tråden för honom. Ska just iväg och handla Nils Oscar India Ale till honom, som är favoriten för tillfället. Annars funkar även Oxford Gold, Newcastle Brown Ale och Samuel Adams Boston Lager. De köper han för att de är ganska "budget".

    De få gånger vi går ut är urvalet av ställen att gå till extremt begränsat, eftersom vi bara går där de serverar "vettig" öl. En nödlösning kan vara Broklyn Lager, som finns på ganska många ställen.

  • k girl
    Äldre 27 May 16:12
    #2

    Ale dricks det här. Oppigårdens olika aler, Nils Oscar, Newcastle Brown har vi alltid hemma i kylskåpet. Går vi på någon krog där ölutbudet är bättre (då går vi dit för ölutbudet) brukar det bli ESB, på tapp förstås. Ett tips om man är i Stockholm är Akkurat... Fantastiska öler av alla de slag!

  • tretti­oplus
    Äldre 27 May 16:17
    #3

    Jag är inte så överdrivet ofta i Stockholm längre, men var ligger Akkurat?
    Jag är väldigt förtjust i Monks Porterhouse i Gamla stan.

    New Castle Brown Ale och Samuel Adams Boston lager och black lager brukar ofta vara det jag dricker ute. Det brukar vara någon av de tre som de mindre nogräknade pubarna och krogarna har.

    Jag behöver verkligen låg styrka på mitt dricka. Såhär, efter drygt en halv av min öl, så börjar mina ögonlock bli tunga. Och då pratar vi inte om mer än 7,4%. Det finns långt värre.


    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • k girl
    Äldre 27 May 16:36
    #4

    Det ligger på söder, inte så långt från Mariatorget.

  • tretti­oplus
    Äldre 27 May 16:38
    #5
    k girl skrev 2011-05-27 16:36:16 följande:
    Det ligger på söder, inte så långt från Mariatorget.
    Jag känner igen namnet, men kan inte få någon bild. Får väl undersöka saken om jag drar till huvudstaden någon dag.
    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • Äldre 29 May 08:27
    #6

    Är inte så mycket för mörk öl.
    Min favorit öl är Tuborg Guld på flaska,  tyvärr har dom den inte i standardsortimentet på systemet här så det är inte så ofta jag njuter av den.

  • MåsteH­ittaPå­Något
    Äldre 4 Jun 21:22
    #7

    Är man i Turkiet så är Efes himla gott måste jag säga. Rekomenderas varmt! (nyss hemkommen från Alanya) Annars gillar jag ljus öl typ Stella Artois (stavning?) och Amstel.

  • tretti­oplus
    Äldre 5 Jun 11:23
    #8
    MåsteHittaPåNågot skrev 2011-06-04 21:22:33 följande:

    Är man i Turkiet så är Efes himla gott måste jag säga. Rekomenderas varmt! (nyss hemkommen från Alanya) Annars gillar jag ljus öl typ Stella Artois (stavning?) och Amstel.


    Den är inte alls dum. Har fått den på någon krog i stan någon gång.

    Stella dricker jag inte gärna dock.
    Att bära polotröja är som att bli strypt av en mycket svag människa
  • Äldre 14 Jun 14:25
    #9

    Hemmavid så är det Ale /Stout/Porter varianter som främst dricks för njutning...
    Favoriten just nu är Rodenbach Grand Cru.  En belgisk Ale där man blandat öl som lagrats med nybryggt öl och så får den mogna på fat...   Syrligt och lite vinlikt - ganska unik smak.
    Prisvärt eller prisvärt, jag accepterar att det är ett högre pris - dels för att systembolaget faktiskt tar in en hel del udda öl. Skulle inte alls vara så trevligt utbud i småstäderna om inte bolaget finns (då skulle det vara ljust budgetblask på ICA) 

    I Bastun blir det Hell , Ett ljusare färsköl från Jämtlands bryggerier.

    Annars så har jag uppskattat Slottskällans experiment, det mesta har smakat bra av det de tagit fram. Oppigård och Nils Oscar har också en bra bunt som är riktigt bra - finns några varianter där som inte fallit mig på läpp dock. 

    De belgiska minibryggerierna har en del riktigt goda specialare som ibland är alkoholstarka men då mer vinösa än spritiga.  Favoriten på plats är Duchesse de Bourgogne, ett öl som får ligga en tid på Bourgogne vinfat. Men det finns inte så mycket roliga importerade till Sverige till bolaget, man kan hitta en del på Belgobaren i Sthlm http://www.belgobaren.se/olpabelgobaren.html (tidigare fanns det ett bra utbud på Cafe Duval också men där har jag inte varit på ett tag så jag vet inte om det fortfarande är så...)

     Tycker även om ofiltrerade Veteöl om vädret är det rätta I rätt omgivning (varmt) som törstsläckare går  standardpilsner ner med. 

  • Äldre 14 Jun 14:37
    #10

    Svaret på frågan vad jag dricker på krogen är:
    Kanske 2-3  Kvalitetsale/stout, sedan så kan man ta Eriksberg eller någon annan lager ...  

Svar på tråden ÖL-nörderier