• Jäjd
    Äldre 30 May 15:57
    39542 visningar
    459 svar
    459
    39542

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:02
    #5

    Ja palt kanske man borde ta i sin mun innan man dör, åtminstone en gång. Undrar lite hur det är. Men är det inte en degklump kokt i vatten typ?


  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:02
    #6
    lövet2 skrev 2011-05-30 16:00:26 följande:
    Köttbullar, brunsås och kokt potatis.
    Lingon? Drömmer
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:04
    #9
    Villimey skrev 2011-05-30 16:03:24 följande:
    Älgfilé med kantarellsås.
    Oooooh!

    Ja, det var ett bra förslag. Älg äger.
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:11
    #12
    Ragnar skrev 2011-05-30 16:08:30 följande:
    Jag bor utomlands och de maträtter som mina vänner tycker är "svenska" är:

    Köttbullar (troligen för att de förknippar dem med IKEA)
    Ål
    Sill, inte bara innlagdsill utan all sill)
    Smörgåstårta
    Älg / rådjur
    Är ål en förekommande ingrediens verkligen? Kan inte vara särskilt vanligt i så fall, såvida det inte är baserat på var i landet man befinner sig måhända?
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:12
    #13
    TheCoopers skrev 2011-05-30 16:10:49 följande:
    Kebab !
    Hjärta

    Såklart! Med gyros och friterad blomkål, jajamänsan! Det blir det på nationaldagen. Får kasta bak det med lite serbisk slivovica tror jag.
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:15
    #17
    elinl skrev 2011-05-30 16:14:12 följande:
    Inkokt lax med rom och dillsås tillsammans med ljummen färskpotatissallad.
    Spännande.
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:16
    #19
    Ragnar skrev 2011-05-30 16:15:13 följande:
    Ål äter man kanske mest i Skåne. Jag är i alla fall uppväxt med ålagille där det äts ål i alla former.
    Kom på att skaldjur (räkor, kräftor krabba) som severas med skalet på ofta anses vara svenskt.
    Aha. Där ser man.

    Ja skaldjur måste ju anses vara svenskt rakt genom hela landet.
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:17
    #21
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:15:20 följande:
    Det beror ju såklart jättemycket på vad man menar med den mest typiskt svenska.

    Om man menar det flest människor associerar med typiskt svenskt så gissar jag köttbullar, brunsås, potatis och lingon.

    Om man menar det flest svenskar äter till middagregelbundet så gissar jag på pasta och falukorv eller pannkakor.

    Om man menar det som var typiskt svensk mat innan olika internationella influenser tog med sig sådant som köttbullar, kåldolmar, potatis och pasta till det här landet, så skulle jag säga att typiska svenska maträtter gärna får ha någon/några av följande ingredienser:
    - rotsaker
    - mjöl
    - långkok på griskött, eller stekt saltat fläsk
    - fisk, saltad, inlagd eller gravad
    - blod eller inälvor
    - lite söt smak (sirap eller socker i såsen, inläggningen eller sylt som tillbehör)

    Så några rätter som skulle ligga bra till för min röst skulle vara:
    - fläsklägg med rotmos
    - paltbröd eller blodbröd med sirapssås
    - stekt fläsk eller salt sill med löksås
    Ja givetvis är det så.

    Hmm. Blodbröd... ? Jag förmodar att det är den variant man bakar med grisblod?
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:20
    #22
    TheCoopers skrev 2011-05-30 16:16:59 följande:
    Yes ! Jag ska inmundiga rice , beans and porkchops till Sveriges ära på någon liten restaurang i San juan .
    Lyllo dig Cooper. Lyllo dig!

    For you. Tänker verkligen alltid på dig när denna går på radion. Drömmer
    ">

    (äckligt OT, jaja.)
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?