• Äldre 30 May 16:08
    39530 visningar
    459 svar
    459
    39530

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Jag bor utomlands och de maträtter som mina vänner tycker är "svenska" är:

    Köttbullar (troligen för att de förknippar dem med IKEA)
    Ål
    Sill, inte bara innlagdsill utan all sill)
    Smörgåstårta
    Älg / rådjur

  • Äldre 30 May 16:15
    #15
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:11:50 följande:
    Är ål en förekommande ingrediens verkligen? Kan inte vara särskilt vanligt i så fall, såvida det inte är baserat på var i landet man befinner sig måhända?
    Ål äter man kanske mest i Skåne. Jag är i alla fall uppväxt med ålagille där det äts ål i alla former.
    Kom på att skaldjur (räkor, kräftor krabba) som severas med skalet på ofta anses vara svenskt.
  • Äldre 2 Jun 23:54
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    Island. Fast man har köttet brevid, inte i soppan.
  • Äldre 5 Jun 00:26
    PCOskruttan skrev 2011-06-04 00:42:49 följande:
    Hur kryddar man den i Ryssland resp. på Island då?

    I den islänska versionen är det bara lök och lite peppar. Moderna recept innehåller ibland andra kryddor, tex. timjan och lagerblad.
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?