Inlägg från: poirot |Visa alla inlägg
  • poirot

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Det finns ju så många!
    Raggmunk (med lingon och fläsk), palt (med lingon och skirat smör), köttsoppa med klimp, blodkorv (med lingon, anar jag en röd tråd?), dillkött (med pepparrot och potatis), kalops (med potatis), strömming (med potatis och rivna morötter), inlagd sill (med potäter, gräslök och gräddfil), ärtsoppa
    är de jag kommer på spontant.  


    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot
    Jäjd skrev 2011-05-31 21:03:32 följande:
    Riven morot till strömming känns nytt och märkligt. Är det så det ska ätas? Vi brukade få en variant där kokerskan hade smetat ner insidan av strömmingen med kalles kaviar och dill...
    Ok, jag bara vänder den i vetemjöl och steker den i smör utan en massa jox. 
    Jag brukar nog göra potatismos, jag vet inte om det är för att det är det vanliga eller om det är för att jag är galen i potatismos. Rivna morötter till tycker jag bryter av på ett trevligt sätt. 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot
    TheCoopers skrev 2011-05-31 21:06:40 följande:
    Köttsoppa med klimp ?

    Vad är det ?
    Klimp är vita klumpar som man gör på vetemjöl och något annat (jag vet inte exakt faktiskt) 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot

    Pölsa med rödbetor är rätt svenskt, det smakar rätt ok men det ser så äckligt ut att jag inte klarar av det iallafall. 


    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot
    Jäjd skrev 2011-05-31 21:24:59 följande:
    Intressant kombo.

    Men det kan aldrig slå den serbiska pölsan. Jösses. Hemmagjord såklart, stjälpes upp i djupa tallrikar och jag svär att man kan se delar av slaktrester badandes i sån där gelatintjosan med nåt halvt öra, lite ögonhack och allmän roadkill.

    Seriöst, seriöst oaptitligt. Men gamlingarna plockar glatt ut tänderna och gulpar ner det. Så Icas finhackade, finmalda finwhatever pölsa känns rätt okej i direkt jämförelse.

    Hmmm. Men jag skippar pölsa oavsett.
    Jag har aldrig ätit butikspölsa men både farmor och mormor brukade göra det och jag älskade det  innan jag utvecklade en aversion mor oidentifierbar grå substans. 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot
    modesto skrev 2011-06-01 12:14:47 följande:
    vad är postati och brumsås? ärtsoppa och pannkakor finns nog överallt i världen, kanske inte i asien
    Men måste en rätt vara exklusiv för sverige för att man ska kunna kalla den svensk? Det finns inte många r'ätter som är exklusiva för ett visst land.
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot
    PCOskruttan skrev 2011-06-05 12:47:40 följande:
    Men det måste ju ha ett unikt ursprung/utveckling  i Sverige för att det ska vara en svensk rätt. Annars är det ju en typ europeisk eller nordisk rätt.
    Varför då? 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot
    PCOskruttan skrev 2011-06-08 09:06:19 följande:
    För att ordet "svensk", "kinesisk", "amerikansk" , "nordisk" eller "europeisk" är adjektiv som betecknar var substantivet (i det här fallet "rätt")  har sitt ursprung.
    Fast det vet vi ju egentligen oftast inte och var går gränsen mellan en variant på samma rätt och en helt egen rätt?
    Dessutom finns det ju rätter som har utvecklats oberoende av varandra på liknande sätt i olika länder.
      
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?