• lokiss­e
    Äldre 31 May 11:40
    39659 visningar
    459 svar
    459
    39659

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    TheCoopers skrev 2011-05-31 11:27:19 följande:
    Kolla mitt andra inlägg . LÄS LÄS LÄS ... Adios amigo!
    FALUKORVENS HISTORIA

    hist_bild.jpg - 19038 Bytes Vid Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Oxarna kom från Småland i stora karavaner och slaktades vid framkomsten till Falun.


    Köttet saltades och röktes. Under 1500-1600-talet lärde de mångkunniga tyskarna, som hade stort inflytande vid gruvan, svenskarna att göra god korv av det rökta oxköttet.


    På 1870-talet tog Anders Olsson, Melker Olssons far, upp traditionen att röka kött i sitt enkla slakteri. Den rökta korven utvecklades omkring 1890 till Falukorv, som förmodligen är Sveriges mest populära maträtt.


    Melkers är än idag ensamma om att tillverka falukorv där den skall tillverkas - i Falun


    Tillbaka


    citat fran melkers idag


    och vi i tyskland kallar den Fleischwurst.


    Nej det tror jag inte!
  • lokiss­e
    Äldre 31 May 11:55

    angaende kötbullars svensket


    Pressmeddelande


    Köttbullens historia - Mamma Scan under ständig utveckling


    2008-06-24 08:56

    I alla tider har länders matkulturer påverkat varandra, goda rätter och kryddningar har åkt härs och tvärs över jordklotet. Så och vår kära svenska köttbulle, som inte är så svensk egentligen, men som är ett begrepp världen över. Smaksättning på köttbullar har länge varit traditionell, men trenden visar att köttbullen är under utveckling med nya smaker och användningsområden.


    Riktigt varifrån köttbullen ursprungligen kommer från vet ingen säkert, men historien visar att under medeltiden bjöds köttbullar vid Richard den II:s hov i England och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept. Den tidens resenärer åt och drack av andra länders matkulturer och förde i sin tur med sig godsakerna och kunnandet hem. Ett utbyte av maträtter har alltid pågått.


    Från början var köttbullen mer en delikatess för det fina folket. I Sverige började vanligt folk att äta köttbullar först på 1850-talet; det var då vedspisen och köttkvarnen kom och underlättade arbetet. Innan dess var köttbullen egentligen en frikadell, en kokt bulle. Nu kunde man istället steka maten i en panna på spisen, än över öppen eld.


    citat fran mamma scan.
    Nej det tror jag inte!
  • lokiss­e
    Äldre 31 May 12:03
    Jäjd skrev 2011-05-31 12:01:56 följande:
    Det är väl just det man velat utröna här.

    Jag tycker det är viktigt att ta allt det där i beaktande. Men kebab etc kommer ju aldrig att kännas svenskt.
    ge den lika lang tid som kaldolmen sa lär det se anurlunda ut. (även det en typiskt turkisk rätt)
    Nej det tror jag inte!
  • lokiss­e
    Äldre 31 May 12:56
    Ásgrímur skrev 2011-05-31 12:54:56 följande:
    Nej, det tror jag inte att det står där jag handlar.

    Det tror jag inte. Araber verkar överlag vara riktigt håriga. Men alla araber är säkert inte det. Överlag är dock män i medelhavsregionen väldigt håriga.
    även kvinnor
    Nej det tror jag inte!
  • lokiss­e
    Äldre 31 May 13:03
    TheCoopers skrev 2011-05-31 13:03:17 följande:
    Italienare och Araber är håriga !
    även kvinnorna.
    Nej det tror jag inte!
  • lokiss­e
    Äldre 31 May 13:06
    TheCoopers skrev 2011-05-31 13:05:30 följande:
    ehh ja jag skrev Italienare och Araber är håriga ...

    Vadan detta behov av att skriva att kvinnorna är håriga ? Är det läskigt med hår ?
    nä inte alls. men vi har komigt fram till just det. att även kvinnorna är hariga.
    Nej det tror jag inte!
  • lokiss­e
    Äldre 8 Jun 11:04
    PCOskruttan skrev 2011-06-02 01:03:56 följande:
     Var gör man ärtsoppa på gula ärtor mer än i Sverige?  *nyfiken*
    tyskland
    Nej det tror jag inte!
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?