• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Jäjd
    Ragnar skrev 2011-05-30 16:08:30 följande:
    Jag bor utomlands och de maträtter som mina vänner tycker är "svenska" är:

    Köttbullar (troligen för att de förknippar dem med IKEA)
    Ål
    Sill, inte bara innlagdsill utan all sill)
    Smörgåstårta
    Älg / rådjur
    Är ål en förekommande ingrediens verkligen? Kan inte vara särskilt vanligt i så fall, såvida det inte är baserat på var i landet man befinner sig måhända?
  • Jäjd
    TheCoopers skrev 2011-05-30 16:10:49 följande:
    Kebab !
    Hjärta

    Såklart! Med gyros och friterad blomkål, jajamänsan! Det blir det på nationaldagen. Får kasta bak det med lite serbisk slivovica tror jag.
  • Ragnar
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:11:50 följande:
    Är ål en förekommande ingrediens verkligen? Kan inte vara särskilt vanligt i så fall, såvida det inte är baserat på var i landet man befinner sig måhända?
    Ål äter man kanske mest i Skåne. Jag är i alla fall uppväxt med ålagille där det äts ål i alla former.
    Kom på att skaldjur (räkor, kräftor krabba) som severas med skalet på ofta anses vara svenskt.
  • astalacasta

    Det beror ju såklart jättemycket på vad man menar med den mest typiskt svenska.

    Om man menar det flest människor associerar med typiskt svenskt så gissar jag köttbullar, brunsås, potatis och lingon.

    Om man menar det flest svenskar äter till middagregelbundet så gissar jag på pasta och falukorv eller pannkakor.

    Om man menar det som var typiskt svensk mat innan olika internationella influenser tog med sig sådant som köttbullar, kåldolmar, potatis och pasta till det här landet, så skulle jag säga att typiska svenska maträtter gärna får ha någon/några av följande ingredienser:
    - rotsaker
    - mjöl
    - långkok på griskött, eller stekt saltat fläsk
    - fisk, saltad, inlagd eller gravad
    - blod eller inälvor
    - lite söt smak (sirap eller socker i såsen, inläggningen eller sylt som tillbehör)

    Så några rätter som skulle ligga bra till för min röst skulle vara:
    - fläsklägg med rotmos
    - paltbröd eller blodbröd med sirapssås
    - stekt fläsk eller salt sill med löksås

  • Christi38

    Hjortron med vaniljglass
    Jordgubbstårta

    Sill & färskpotatis, gräslök och så nubben

    ... annars tycker jag falukorv och makaroner är en svensk klassiker men den är ju väldigt basic säkert på flera håll.

  • Jäjd
    Ragnar skrev 2011-05-30 16:15:13 följande:
    Ål äter man kanske mest i Skåne. Jag är i alla fall uppväxt med ålagille där det äts ål i alla former.
    Kom på att skaldjur (räkor, kräftor krabba) som severas med skalet på ofta anses vara svenskt.
    Aha. Där ser man.

    Ja skaldjur måste ju anses vara svenskt rakt genom hela landet.
  • TheCoopers
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:12:50 följande:
    Hjärta

    Såklart! Med gyros och friterad blomkål, jajamänsan! Det blir det på nationaldagen. Får kasta bak det med lite serbisk slivovica tror jag.
    Yes ! Jag ska inmundiga rice , beans and porkchops till Sveriges ära på någon liten restaurang i San juan .
    I'm the me I choose to be ...
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?