• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Jäjd
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:15:20 följande:
    Det beror ju såklart jättemycket på vad man menar med den mest typiskt svenska.

    Om man menar det flest människor associerar med typiskt svenskt så gissar jag köttbullar, brunsås, potatis och lingon.

    Om man menar det flest svenskar äter till middagregelbundet så gissar jag på pasta och falukorv eller pannkakor.

    Om man menar det som var typiskt svensk mat innan olika internationella influenser tog med sig sådant som köttbullar, kåldolmar, potatis och pasta till det här landet, så skulle jag säga att typiska svenska maträtter gärna får ha någon/några av följande ingredienser:
    - rotsaker
    - mjöl
    - långkok på griskött, eller stekt saltat fläsk
    - fisk, saltad, inlagd eller gravad
    - blod eller inälvor
    - lite söt smak (sirap eller socker i såsen, inläggningen eller sylt som tillbehör)

    Så några rätter som skulle ligga bra till för min röst skulle vara:
    - fläsklägg med rotmos
    - paltbröd eller blodbröd med sirapssås
    - stekt fläsk eller salt sill med löksås
    Ja givetvis är det så.

    Hmm. Blodbröd... ? Jag förmodar att det är den variant man bakar med grisblod?
  • Jäjd
    TheCoopers skrev 2011-05-30 16:16:59 följande:
    Yes ! Jag ska inmundiga rice , beans and porkchops till Sveriges ära på någon liten restaurang i San juan .
    Lyllo dig Cooper. Lyllo dig!

    For you. Tänker verkligen alltid på dig när denna går på radion. Drömmer
    ">

    (äckligt OT, jaja.)
  • astalacasta
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:17:39 följande:
    Ja givetvis är det så.

    Hmm. Blodbröd... ? Jag förmodar att det är den variant man bakar med grisblod?
    Japp.

    Jag hade först tänkt föreslå blodpudding, men varianter på det finns ju i en massa andra länder.

    Däremot har jag bara i Sverige stött på att man blandar blod i mjölmat. Blodpannkaka (ugnspannkaka)med fläsk gjorde min mamma också kommer jag ihåg. Jag tyckte det var vedervärdigt - såg ut som en hel långpanna fylld med sårskorpa...
  • Kimona

    Vad jag hört är Kåldolmar väldigt svenskt, men för mig är det köttbullar med potatis, brunsås och lingon

  • Jäjd
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:21:01 följande:
    Japp.

    Jag hade först tänkt föreslå blodpudding, men varianter på det finns ju i en massa andra länder.

    Däremot har jag bara i Sverige stött på att man blandar blod i mjölmat. Blodpannkaka (ugnspannkaka)med fläsk gjorde min mamma också kommer jag ihåg. Jag tyckte det var vedervärdigt - såg ut som en hel långpanna fylld med sårskorpa...
    Ja herre min gud. Blodpannkaka har jag sett i England men där äter de ju precis vad som helst...
  • Kimona
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:02:11 följande:
    Ja palt kanske man borde ta i sin mun innan man dör, åtminstone en gång. Undrar lite hur det är. Men är det inte en degklump kokt i vatten typ?
    Palt är väl gjort på grisblod?
  • astalacasta

    Egentligen har ju väldigt mycket av svensk husmanskost rötter i "fattigmat", sådant som folk åt för att de var tvungna att äta alla delar av djuret, för att de var tvungna att behandla färskvaror så att de skulle räcka länge, och för att de var tvungna att plocka och äta sånt som fanns i naturen.

    Precis samma saker var ju ofta det som fanns tillgängligt för fattigt folk i andra länder (inälvor, sega köttbitar som krävde långkok, ogräs, rötter, fisk). Därför finns det mycket fler likheter mellan husmanskost i olika länder än man först tror om man bara ser hur maten är kryddad.

    Men det som jag tycker verkligen skiljer ut kryddningen av svensk husmanskost är kombinationen syrligt-sött. Ättika och socker i sillinläggningen, vinäger och sirap i såser och grytor, senap och äppelmos på skinkan etc.

  • astalacasta
    Kimona skrev 2011-05-30 16:34:18 följande:
    Palt är väl gjort på grisblod?
    Blodpalt är palt gjord med grisblod. Vanlig palt är gjord på råriven potatis och kornmjöl.
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?