• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Jäjd
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:36:38 följande:
    Egentligen har ju väldigt mycket av svensk husmanskost rötter i "fattigmat", sådant som folk åt för att de var tvungna att äta alla delar av djuret, för att de var tvungna att behandla färskvaror så att de skulle räcka länge, och för att de var tvungna att plocka och äta sånt som fanns i naturen.

    Precis samma saker var ju ofta det som fanns tillgängligt för fattigt folk i andra länder (inälvor, sega köttbitar som krävde långkok, ogräs, rötter, fisk). Därför finns det mycket fler likheter mellan husmanskost i olika länder än man först tror om man bara ser hur maten är kryddad.

    Men det som jag tycker verkligen skiljer ut kryddningen av svensk husmanskost är kombinationen syrligt-sött. Ättika och socker i sillinläggningen, vinäger och sirap i såser och grytor, senap och äppelmos på skinkan etc.
    Ja precis. Rent historiskt då.

    Och precis igen. Det är väl just kryddning och kombinationer som är det som står ut mest som något svenskt. Kanske inte några specifika rätter egentligen.
  • astalacasta
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:40:29 följande:
    Ja precis. Rent historiskt då.

    Och precis igen. Det är väl just kryddning och kombinationer som är det som står ut mest som något svenskt. Kanske inte några specifika rätter egentligen.
    I det där programmet när Jamie Oliver var i Stockholm så lät det som att han var mest fascinerad över att svenskar använder så "konstiga" kryddor i traditionella maträtter och efterrätter (kardemumma, kummin, nejlika, kryddpeppar etc)
  • astalacasta
    Längtan efter 3 skrev 2011-05-30 16:41:31 följande:
    Kalops?!
    Annars håller jag nog med om sill, nypotatis, gräddfil, gräslök och så nubben dårå ;)
    Och precis när jag nämnde kryddpeppar så bidrog Längtan efter 3 med klassikern kalops
  • Ásgrímur
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:25:05 följande:
    Ja herre min gud. Blodpannkaka har jag sett i England men där äter de ju precis vad som helst...
    Du bör nog revidera ditt uttalande. Jämfört med t ex. vissa länder i Asien, för att inte nämna Afrika, så äter de ju verkligen VAD SOM HELST. Inte minst levande skorpioner som de biter av gadden, men vad sägs om en grabbnäve friterande spindlar, myror, maskor, gräshoppor och en massa annat smått och gott? Även om jag aldrig har ätit blodpannkaka så är det i ren snuskighetsgrad inte värre än paltbröd eller blodpudding.
  • Jäjd
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:43:21 följande:
    I det där programmet när Jamie Oliver var i Stockholm så lät det som att han var mest fascinerad över att svenskar använder så "konstiga" kryddor i traditionella maträtter och efterrätter (kardemumma, kummin, nejlika, kryddpeppar etc)
    Jaså? Missade det. Får nog se det på Play, verkade kul fast jag skämdes ganska duktigt bara av reklamen när han kastades in i nån medelålders kräftskiva med hattar och vuxna som liksom... betedde sig märkligt.
  • Jäjd
    Ásgrímur skrev 2011-05-30 16:44:43 följande:
    Du bör nog revidera ditt uttalande. Jämfört med t ex. vissa länder i Asien, för att inte nämna Afrika, så äter de ju verkligen VAD SOM HELST. Inte minst levande skorpioner som de biter av gadden, men vad sägs om en grabbnäve friterande spindlar, myror, maskor, gräshoppor och en massa annat smått och gott? Även om jag aldrig har ätit blodpannkaka så är det i ren snuskighetsgrad inte värre än paltbröd eller blodpudding.
    Jaja, jag reviderar mitt uttalande. För att du ber så snällt.

    Men i övrigt har de oerhört shady matkultur i England. Eller uppskattar du den fina produkten- sallad i konservburk?

    Asien är liksom... som en annan planet. Fattar inte hur de kan äta sällskapsdjur och insekter. Vad har de för fel?
  • Längtan efter 3
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:44:34 följande:
    Och precis när jag nämnde kryddpeppar så bidrog Längtan efter 3 med klassikern kalops
    Men eller hur... d måste ju vara riktigt svenskt?! =)
  • Koppkaka
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:46:44 följande:
    Jaja, jag reviderar mitt uttalande. För att du ber så snällt.

    Men i övrigt har de oerhört shady matkultur i England. Eller uppskattar du den fina produkten- sallad i konservburk?

    Asien är liksom... som en annan planet. Fattar inte hur de kan äta sällskapsdjur och insekter. Vad har de för fel?
    Dom har inget fel. Dom har en annan kultur
    Under mitt hjärta nu, finns en liten du <3 BF 110822
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?