astalacasta skrev 2011-05-30 16:36:38 följande:
Egentligen har ju väldigt mycket av svensk husmanskost rötter i "fattigmat", sådant som folk åt för att de var tvungna att äta alla delar av djuret, för att de var tvungna att behandla färskvaror så att de skulle räcka länge, och för att de var tvungna att plocka och äta sånt som fanns i naturen.
Precis samma saker var ju ofta det som fanns tillgängligt för fattigt folk i andra länder (inälvor, sega köttbitar som krävde långkok, ogräs, rötter, fisk). Därför finns det mycket fler likheter mellan husmanskost i olika länder än man först tror om man bara ser hur maten är kryddad.
Men det som jag tycker verkligen skiljer ut kryddningen av svensk husmanskost är kombinationen syrligt-sött. Ättika och socker i sillinläggningen, vinäger och sirap i såser och grytor, senap och äppelmos på skinkan etc.
Ja precis. Rent historiskt då.
Och precis igen. Det är väl just kryddning och kombinationer som är det som står ut mest som något svenskt. Kanske inte några specifika rätter egentligen.