• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Novallie
    Jäjd skrev 2011-05-31 20:42:57 följande:
    Ljummen mellanmjölk då.

    Fint!
    till barnen så klart!
    H född 091017
  • Jäjd
    poirot skrev 2011-05-31 20:59:10 följande:
    Det finns ju så många!
    Raggmunk (med lingon och fläsk), palt (med lingon och skirat smör), köttsoppa med klimp, blodkorv (med lingon, anar jag en röd tråd?), dillkött (med pepparrot och potatis), kalops (med potatis), strömming (med potatis och rivna morötter), inlagd sill (med potäter, gräslök och gräddfil), ärtsoppa
    är de jag kommer på spontant.  
    Riven morot till strömming känns nytt och märkligt. Är det så det ska ätas? Vi brukade få en variant där kokerskan hade smetat ner insidan av strömmingen med kalles kaviar och dill...
  • TheCoopers
    Jäjd skrev 2011-05-31 21:03:32 följande:
    Riven morot till strömming känns nytt och märkligt. Är det så det ska ätas? Vi brukade få en variant där kokerskan hade smetat ner insidan av strömmingen med kalles kaviar och dill...
    Köttsoppa med klimp ?

    Vad är det ?
    I'm the me I choose to be ...
  • poirot
    Jäjd skrev 2011-05-31 21:03:32 följande:
    Riven morot till strömming känns nytt och märkligt. Är det så det ska ätas? Vi brukade få en variant där kokerskan hade smetat ner insidan av strömmingen med kalles kaviar och dill...
    Ok, jag bara vänder den i vetemjöl och steker den i smör utan en massa jox. 
    Jag brukar nog göra potatismos, jag vet inte om det är för att det är det vanliga eller om det är för att jag är galen i potatismos. Rivna morötter till tycker jag bryter av på ett trevligt sätt. 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • poirot
    TheCoopers skrev 2011-05-31 21:06:40 följande:
    Köttsoppa med klimp ?

    Vad är det ?
    Klimp är vita klumpar som man gör på vetemjöl och något annat (jag vet inte exakt faktiskt) 
    Från vissa är en förolämpning den bästa komplimang man kan få!
  • TheCoopers
    poirot skrev 2011-05-31 21:11:44 följande:
    Klimp är vita klumpar som man gör på vetemjöl och något annat (jag vet inte exakt faktiskt) 
    Hmm interesting .. som dumplings ?
    I'm the me I choose to be ...
  • Jäjd
    TheCoopers skrev 2011-05-31 21:06:40 följande:
    Köttsoppa med klimp ?

    Vad är det ?
    Vi fick en högst oangenäm variant av spenatsoppa med klimp.

    Alltså, megablä. En stor köttig vetemjölsklump badande i strimmig soppa av spunkkonsistens?
  • Jäjd
    poirot skrev 2011-05-31 21:07:20 följande:
    Ok, jag bara vänder den i vetemjöl och steker den i smör utan en massa jox. 
    Jag brukar nog göra potatismos, jag vet inte om det är för att det är det vanliga eller om det är för att jag är galen i potatismos. Rivna morötter till tycker jag bryter av på ett trevligt sätt. 
    Låter vattnande.

    *noterar i husfruboken*
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?