• Jäjd
    Äldre 30 May 15:57
    39544 visningar
    459 svar
    459
    39544

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:51
    #41
    Koppkaka skrev 2011-05-30 16:50:11 följande:
    Dom har inget fel. Dom har en annan kultur
    Jodå. Något fel har de allt.
  • Äldre 30 May 16:51
    #42

    Dessutom tycker folk i andra kulturer nog att vi har ytterst underliga matvanor som äter sill, surströmming och sånt. Alla svenskar äter inte surströmming, lika lite som att säga att alla asiater äter hund och insekter.


    Under mitt hjärta nu, finns en liten du <3 BF 110822
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:53
    #43
    Koppkaka skrev 2011-05-30 16:51:59 följande:
    Dessutom tycker folk i andra kulturer nog att vi har ytterst underliga matvanor som äter sill, surströmming och sånt. Alla svenskar äter inte surströmming, lika lite som att säga att alla asiater äter hund och insekter.
    Det gör de alldeles säkert. Men det vore bara jämförbart om vi använde gräshoppor som vi använder hund och katt som domesticerade sällskapsdjur.

    Skönt att så inte är fallet.

    Att surströmming luktar sjukt underliv är ju inget nytt.
  • Ásgrím­ur
    Äldre 30 May 16:54
    #44
    Jäjd skrev 2011-05-30 16:46:44 följande:
    Jaja, jag reviderar mitt uttalande. För att du ber så snällt.

    Men i övrigt har de oerhört shady matkultur i England. Eller uppskattar du den fina produkten- sallad i konservburk?

    Asien är liksom... som en annan planet. Fattar inte hur de kan äta sällskapsdjur och insekter. Vad har de för fel?
    Fast sallad i konservburk (inte för att jag någonsin har sett det vare sig i Sverige eller England) är ju inte direkt en typiskt engelsk maträtt. Det låter dessutom mer amerikanskt faktiskt. Av historiska skäl så brukar dock amerikanska saker komma till England innan det dyker upp i Sverige, så du lär nog få se konservburkssallad i Sverige också, förr eller senare, tyvärr.

    Ja, olika folkgrupper har olika utseende, har olika kultur och traditioner, olika tro och äter olika mat. Get over it!
  • Jäjd
    Äldre 30 May 16:55
    #45
    Ásgrímur skrev 2011-05-30 16:54:06 följande:
    Fast sallad i konservburk (inte för att jag någonsin har sett det vare sig i Sverige eller England) är ju inte direkt en typiskt engelsk maträtt. Det låter dessutom mer amerikanskt faktiskt. Av historiska skäl så brukar dock amerikanska saker komma till England innan det dyker upp i Sverige, så du lär nog få se konservburkssallad i Sverige också, förr eller senare, tyvärr.

    Ja, olika folkgrupper har olika utseende, har olika kultur och traditioner, olika tro och äter olika mat. Get over it!
    Nej det är inte typiskt men ett av tusen exempel på "konstigheter".

    And I´m so over it.
  • astala­casta
    Äldre 30 May 16:56
    #46
    Längtan efter 3 skrev 2011-05-30 16:49:13 följande:
    Men eller hur... d måste ju vara riktigt svenskt?! =)
    Tja, en snabb googling resulterar i att det kanske är lånat från Tyskland för riktigt länge sedan:
    http://www.pepysdiary.com/p/7394.php#discussion
  • Croft
    Äldre 30 May 17:03
    #47

    Stekt strömming med färskpotatis och skirat smör.

    Raggmunk med knaperstekt rimmat fläsk.

    Smörgåsbord med prinskorv, köttbullar, Janssons, lax osv.

    Hasselbackspotatis med en god köttbit typ entrecôte och persiljesmör.

  • dio
    Äldre 30 May 18:03
    #48
    astalacasta skrev 2011-05-30 16:38:50 följande:
    Blodpalt är palt gjord med grisblod. Vanlig palt är gjord på råriven potatis och kornmjöl.
    Pitepalt är gjord på råriven potatis och vetemjöl.

    Mina förslag:

    Surströmming
    Stekt strömming och potatis
    Sill och potatis
    Bruna bönor med fläsk
    Ärtsoppa
    I was an atheist until I realized that I am God
  • Jäjd
    Äldre 30 May 18:05
    #49
    dio skrev 2011-05-30 18:03:12 följande:
    Pitepalt är gjord på råriven potatis och vetemjöl.

    Mina förslag:

    Surströmming
    Stekt strömming och potatis
    Sill och potatis
    Bruna bönor med fläsk
    Ärtsoppa
    Ah bruna bönor med fläsk!

    *Sverige*
  • Jäjd
    Äldre 30 May 18:06
    #50

    Ingen som gillar raggmunkar?

    Det är nog ett av mina mest "svenska" barndomsminnen.


Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?