• Jäjd

    Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?

    Nationaldagen nalkas. Vi kommer givetvis stå och vråla nationalsången och kanske även Idas sommarvisa, och Den blomstertid nu kommer så jag tänkte passa på att höra efter vilken maträtt som passar in på beskrivningen "mest svensk"?

    Orkar verkligen inte göra en omröstning så det är väl bara att komma med förslag utöver eller inklusive de som normalt sett anses som nationalrätter.

    Solig


  • Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?
  • Jäjd
    Villimey skrev 2011-05-30 21:50:02 följande:
    Nej kroppkakor ska ätas varma som Gnocchi, direkt upptagna ur det kokande vattnet med smält smör och lingonsylt.
    Jaha? Men hua... smält smör och lingon? Är du säker? Drömmer

    Någon som känner igen "korvplättar" förresten? Jag har blivit itvingad det i de värmländska skogarna. Ganska vidrigt.
  • Försök inte
    Jäjd skrev 2011-05-30 21:51:34 följande:
    Jaha? Men hua... smält smör och lingon? Är du säker? Drömmer

    Någon som känner igen "korvplättar" förresten? Jag har blivit itvingad det i de värmländska skogarna. Ganska vidrigt.
    Aldrig hör talas om, hehe
  • Croft
    mylife skrev 2011-05-30 21:46:19 följande:

    Det konstigaste är att jag har aldrig blivit serverad hemma när jag var liten. Raggmunk, palt eller pölsa. Jag bor i Stockholm. Mina båda föräldrar är födda här men deras föräldrar kom från Skåne, småland och södermanland.


    Antar att det har en viss matkultur.


    Jag är smålänning på mors sida och vi fick raggmunk ibland när jag var liten. Jag har också lagat det några gånger men det är rätt mycket jobb med dessa, skala potatis, sedan riva den, sedan steka och man får inte ut så många per stekpanna så det blir rätt mycket stekande till en stor familj, vi var 9 i huset när jag växte upp! Så ska man steka fläsk också. Ingen smalmat precis Glad.
  • Försök inte
    Croft skrev 2011-05-30 22:04:27 följande:
    Jag är smålänning på mors sida och vi fick raggmunk ibland när jag var liten. Jag har också lagat det några gånger men det är rätt mycket jobb med dessa, skala potatis, sedan riva den, sedan steka och man får inte ut så många per stekpanna så det blir rätt mycket stekande till en stor familj, vi var 9 i huset när jag växte upp! Så ska man steka fläsk också. Ingen smalmat precis Glad.
    Kanske var för mkt jobb med raggmunken som du säger. Blev nog så med mycket mat nu i moderna tider att man gör det som går snabbast och lättast:)
  • dio
    Jäjd skrev 2011-05-30 21:46:15 följande:
    Fast kroppkakor har jag gått 31 år utan att ha vidrört... En variant av palt väl? Fast i kyld form, mindre utförande?
    Kroppkakor görs på kokt potatis, i alla fall de Gotländska. Det finns några varianter Dessutom är det stekt lök i (blandat med fläsk) och kryddpeppar (och mjöl så klart).
    Palt görs på riven rå potatis och fläsk och mjöl så klart. Palten kommer från Norrland, rättare sagt runt Piteåtrakten.
    Båda ätes varma med lingonsylt och smör (och sirap om man vill, mycket gott till palt )
    I was an atheist until I realized that I am God
  • Jäjd
    dio skrev 2011-05-30 23:16:41 följande:
    Kroppkakor görs på kokt potatis, i alla fall de Gotländska. Det finns några varianter Dessutom är det stekt lök i (blandat med fläsk) och kryddpeppar (och mjöl så klart).
    Palt görs på riven rå potatis och fläsk och mjöl så klart. Palten kommer från Norrland, rättare sagt runt Piteåtrakten.
    Båda ätes varma med lingonsylt och smör (och sirap om man vill, mycket gott till palt )
    Hmmm. Det låter ju helt ok.
  • astalacasta
    dio skrev 2011-05-30 18:03:12 följande:
    Pitepalt är gjord på råriven potatis och vetemjöl.
    De flesta recept på pitepalt som jag har sett innehåller både kornmjöl och vetemjöl, men jag gissar att det kan variera.
Svar på tråden Vilken är den mest typiskt svenska maträtten?