Inlägg från: gavagai |Visa alla inlägg
  • gavagai

    Lärarexamen men ej ämnesbehörig????

    Här kommer lärarutbildnings-studievägledaren och ska försöka förklara lite. ;)

    Fram till nu har det (i princip) varit upp till rektor på skolan att besluta om en lärare är kompetent i ett ämne eller inte, och om man över huvud taget velat prata om ämnen i tidigare år. Nu kommer dock lärarlegitimationen. Den var ingenting högskolorna visste om för några år sedan, och fortfarande är inte allt klart med den, så det är ingenting som man har kunnat informera om under utbildningen tidigare. Legitimationen är uppdelad på ämnen och årskurser, och det enkla och otillfredsställande svaret är att ni kommer att veta vad ni är behöriga i när ni ansökt om legitimation. Man kan titta på behörighetsförordningen http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=2011:326 på Skolverkets hemsida och deras FAQ http://www.skolverket.se/sb/d/4394 , men allt är som sagt ännu inte klart, och det finns mycket otydligheter, så säker kan man inte vara förrän man sökt. Min slutsats när jag suttit på möten hos Skolverket är att de gamla 1-7-lärarna har en fördel framför de nyare "tidigare år"-lärarna, som i vissa fall kan ha valt så att de tyvärr inte får behörighet i många ämnen.

    Man blir förresten behörig i de årskurser som står på examensbeviset. Om det står "tidiga år" så skriver Skolverket så här:

    *********************************************
    Vilka årskurser är grundskolans "tidiga år" och "lägre åldrar"?


    Det går inte att ge ett entydigt svar på det eftersom begreppet har tolkats olika ut på olika lärosäten. Det finns flera olika inriktningar beroende på var och när man har tagit sin examen tex åk F-3, 1-5 eller F-2. Om inte annat anges på examensbeviset är tidiga år= F-6


    *********************************************

    Fråga mig gärna om ni undrar något.
Svar på tråden Lärarexamen men ej ämnesbehörig????