Forum Anonyma diskussioner - Samhälle
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Fattar mig ej på vissa fattiga

  Tor 2 jun 2011 13:04 Läst 45203 gånger Totalt 717 svar
  Visar endast inlägg av riboflavin - Visa alla inlägg
 • Tor 2 jun 2011 13:04 #5
  Jenny Hä skrev 2011-06-02 12:36:39 följande:
  Ang semester fattar jag inte hur nån kan ta det på kredit , men när det gäller studenten så kan ju inte studenten själv betala för det kostar ju bra mycket mera än vad man får i studiebidrag , för mig är det självklartatt betala barnens student , man är ju försörjningsskyldig till dom ut skolan.
  Visst ska dom försöka jobba o tjäna extra pengar men för mig är det viktigare att dom lägger ledig tid på skolan så domkommer någon vart efter det oxå. 
  Mina föräldrar betalade inte ett öre för min student, utöver den present jag fick. Jag köpte klänning, gick på bal, åkte flak och åt champangefrukost helt frivilligt och fick däremed betala själv. Det är gratis att "ta studenten" men det är alla saker runtom som kostar, det ingår inte på något sätt i försörjningsplikten.

  Hade inte en tanke på att mina föräldrar skulle betala för sånt. 
 • Tor 2 jun 2011 13:09 #7
  Anonym (Håller med) skrev 2011-06-02 13:08:02 följande:
  Fattigdom i Sverige (och utomlands) ÄR ett problem och därför blir jag så förbannad när Aftonbladet totalt sumpar chansen att faktiskt belysa problemet!

  Istället för att skriva om barn som HAR problem (föräldrar som super bort pengarna och låter barnen svälta eller vad det nu kan vara) så väljer tidningen att skriva om några stackars ungdomar som inte har råd med lyxstudent, som inte får moppe och som har föräldrar som lånar pengar för att kunna resa utomlands. Vad är det för fattigdom?! Jag hade varken moppe eller något superavancerat studentfirande men inte dog jag för det. (Och då hade vi det ändå bra ställt i min familj).
 • Tor 2 jun 2011 14:37 #24
  Snöviolen skrev 2011-06-02 14:33:53 följande:
  Va är det inte gratis att åka flak på studenten? Det var då det på min tid.
  Då hade du nog tur och hade någon i klassen vars släktingar ställde upp gratis, vi betalade 3000 kr för att hyra lastbil med chaufför och bensinen för att kuska runt hela dagen, utslaget på 25 personer så blev det ju inte så mycket, men gratis var det inte.
 • Tor 2 jun 2011 14:51 #31
  Anonym skrev 2011-06-02 14:42:58 följande:
  Jag har ännu inte sett någon som visat upp helt nödvändiga utgifter som gör att de inte kan klara sig på socialbidraget.
  Där är vi helt eniga, jag och min fd kombo levde på 2000 kr under socnormen för 2 vuxna i 2 år för att vi ville satsa på annat än svenssonlivet, helt utan problem. Jag tror att många helt felaktigt tror att försörjningsstöd är något man ska kuna LEVA på, det handlar enbart om att kunna ÖVERLEVA.

  Grannen lever på försörjningsstöd ocheftersom vi bor som vi gör så har hon fått möjligheten att behålla sin bil (vilket är helt rätt) men varje månad kör hon upp minst 1500 spänn på bensin helt i onödan, rörker ett paket om dagen mm. vilket ju ju givetvis leder till att hon har dåligt med pengar till nödvändigheter.
 • Tor 2 jun 2011 15:41 #50
  Anonym (Bara läst ts) skrev 2011-06-02 15:28:25 följande:

  Nu har jag bara läst ts och jag förstår ditt resonemang. Självklart är det otroligt dumt och korkat att ex resa på kredit. MEN samtidigt så kan jag förstå att vissa gör det, ändock otroligt dumt och korkat. Men i dagens samhälle så handlar det så otroligt mycket om lyx och flärd. Vi blir dagligen inpräntade i att vi måste konsumera så mycket som möjligt, det ska vara ditten och det ska vara datten. Vi måste ut och resa, alla gör det och det kostar "bara" si och så många tusen, alla har råd. Alla jämför sig med alla och alla har det sååååå mycket bättre idag. Vi TAR oss tid, vi TAR oss råd osv osv. Man skulle ju kunna tro att den svenska medellönen låg på ca 50000 innan skatt vilket är så långt ifrån sanning det bara går att komma.


   


  Man vågar inte vara fattig idag för det är det enda det handlar om, om att ha råd för det är det alla har idag.


  Så otroligt synd och tragiskt! Denna enorma klyfta som finns mellan rik och fattig idag... Man blir tårögd. De fattiga, de kämpar och kämpar medan de rika bara tar för sig och behöver inte alls kämpa lika mycket, om än alls, som de fattiga.


   


  Det är ju fan inte lätt att tillhöra den lägre klassen, som tex en ensamstående med kanske bara en lön på ca 10000-13000 kr efter skatt. Blir barnet sjukt och du står där alldeles ensam så så finns ju ingenting längre. Du halkar efter med hyran och/eller alla andra räkningar för du måste vara hemma från jobbet och du måste betala vården av ditt sjuka barn (om det rör sig om någonting allvarligt), till slut får du inte längre behålla ditt lågavlönade jobb för du är ju nästan aldrig där...


  Nej, vi måste ändra samhällssynen och vi måste uppmärksamma de fattiga för oftast är de osynliga.


   


  Det är ju helt sinnessjukt att de "rikare" är de som ska sätta våra normer idag.


   


  Självklart, jag tycker också att man ALDRIG ska sätta sig i skuld bara för att visa sig vara som alla andra men jag FÖRSTÅR att vissa gör så. Vi ska vara på ett visst sätt, det är bara så och det är samhällets och medias fel. Vi ser ned på de som är lite lägre ner än oss själva.


   


  Jag har bra mycket mer respekt för en person som inser sina egna begränsningar och som har integritet nog att utgår från sina egna förutsättningar än en som drar på sig utgifter den inte har råd med för att det ska vara så.
  Har en kompis som just fllyttat till en 4:a med sina tre barn eftersom "barn ska ha eget rum", hon som hade dåligt med pengar redan innan kommer nu få betala ytterligare 1200 kr ur egen fick eftersom soc absolut inte kan förstå varför hennes 2 småttingar inte kan dela rum (jag håller med dom).
  Hon lägger själv upp för att aldrig ha pengar över till ens en liten utflykt.

  En annan bekant lever gott på sin lilla deltidslön och bor med sina 2 barn i en mindre 2:a och omsätter månadsvis bra mycket mindre än motsvarande socialbidragsnorm för familjen. 

  Jag har som sagt själv levt långt under norm utan att tycka att det kändes det minsta fattigt, kanske för att jag inte anser att man behöver visa sig rik inför andra. 
 • Tor 2 jun 2011 16:17 #58
  Anonym (Bara läst ts) skrev 2011-06-02 15:56:49 följande:

  Jag säger inte emot dig! Jag skriver bara att jag förstår att vissa människor inte riktigt klarar av att stå emot pressen. Det handlar givetvis om mognad i sitt tänkande men jag vill inte påstå att det är vad det handlar om i alla fattiga fall. Alla har inte möjlighet att prioritera annorlunda, jag tänker främst på ensamstående mammor till kroniskt sjuka barn som har offrat arbete och allt för sina kära barn just för att de inte har någon annan att vända sig till och som till slut inte får behålla sitt jobb.


  Man ska var evigt tacksam för det man har i livet men tänk på alla de ensamma som inte har någon att vända sig till. Fy fan säger jag bara och jag lovar, alla har inte möjligheten att prioritera sin ekonomi annorlunda.


  Självklart kan den som helt saknar inkomst inte prioritera om, man kan ju inte leva på luft. Men den som har en inkomst som överstiger normen får anpassa sig efter denna tycker jag, och lever man på försörjningsstöd så måste man helt enkelt lägga ifrån sig de utgifter som inte ingår i normen om man inte vill leva "fattigt". 

  Jag och sambon har tidigare aldrig kommit upp i normen, och trots att våran inkomst sista året varit relativt hög så har vi fortfarande ganska låga utgifter (vi har unnat oss ett riktigt hem) eftersom min sambo bara haft vikariat. Nu har han fast jobb och jag pluggar, men vi ligger ändå under motsvarande norm för 2 vuxna. (enligt http://www.socialstyrelsen.se/ekonomisktbistand/forsorjningsstod/provberakning så ligger normen för oss 2 på 6120 utöver hyra mm. vi ligger på 900 kr över den summan varje månad inkl boendekostnad)

  Kan du då förstå hur jag inte fattar att folk kan göra av med såpass mycket och ändå kräva mer? Det kan inte ha att göra med något annat än för höga utgifter.
 • Tor 2 jun 2011 19:52 #133
  Gissa skrev 2011-06-02 16:20:19 följande:
  Jag är SÅ nyfiken på hur man gör när man "lägger ifrån sig" utgifter?
  Struntar man bara i att betala vissa räkningar eller?
  Ja, antingen så gör man sig av med utgifter, säljer bieln, stänger av abbonemang, struntar i busskort e,l liknade, men har man inget annat val och väljer mellan räkningar räkningar och mat så betalar man hyra, el och försäkringar och prioriterar definitivt bort avbetalningen på soffan (som man borde sparat till från början) och låter dessa gå till kronofogden. 
  Socialbidragsnormen ska inte räcka till att betala av krediter, så om man använder de pengarna till just det så pririterar man fel. Självklart inte kul att behöva göra så, men det är bara att acceptera att antingen så betalar man sina grejer kontant eller så får man ett helvete att klara sig på försörjningsstöd om man skulle ha oturen att hamna där. 
 • Tor 2 jun 2011 20:34 #139
  trettioplus skrev 2011-06-02 20:27:08 följande:
  Jag tycker att det var ett otroligt dåligt förslag. Att låta saker gå till kronofogden är att skaffa sig senare (och värre bekymmer). Kostsamma för samhället också, om jag behöver tala språk som de flesta verkar förstå bättre än empati.
  Jag är övertygad om att samhället skulle tjäna på att stå för mindre krediter, framför att låta folk hamna hos fogden, både i kostnader och enskilt lidande.
  Ja, men då ska man inte klaga på att man har för lite pengar till annat heller, eller hur? För det var ju det vi pratade om, att försörjningsstöd inte SKA täcka avbetalningar och räntor. Har man inget val så har man inte och då är det jävligt fel att prioritera krediter framför mat till sina barn.

  Jag kan också tänka mig att det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv hade kunna vara fördelaktigt att betala av folks skulder, men nu ser systemet ut som det gör och då får man antingen rätta sig efter det eller prioritera bort exempelvis sina barns student för att kunna betala av sin soffa/säng eller liknade. 
 • Tor 2 jun 2011 20:50 #159
  trettioplus skrev 2011-06-02 20:37:03 följande:
  Har du aldrig köpt något på avbetalning någonsin? Jag tror de flesta har det faktiskt.
  Om alternativet till att gå hungrig ett par dagar är att hamna hos kronofogden, så föreslår jag svälten. Kroppen klarar det. Hamna hos fogden är att be om problem även framöver.
  Nej faktiskt inte, jag har aldrig haft kreditvärdighet för det förrän nu. Jag har ca 12.000 kr i studielån dock.

  Jag ser det som så att jag helt enkelt inte har haft råd att konsumtionslåna. 
 • Tor 2 jun 2011 21:25 #206
  Jesper f skrev 2011-06-02 21:21:57 följande:
  Det handlar fortfarande inte om att VETA. Kan du förklara för mig varför det skulle vara BÄTTRE att köpa på kredit, än att helt enket SPARA till det man behöver? Det är för det första i 99% av fallen billigare, det är defenitivt 100% säkrare, och du är 100% garanterad mot att inte sätta dig i en ohållbar ekonomisk sits om du blir sjuk/arbetslös, företaget går i konkurs eller vad som helst.
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll