• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Hejsan!

    Läste en artikel i Aftonbladet härom dagen och blev mörkrädd. De skrev att de flesta i Sverige har sparat TRE löner på sitt sparkonto - inför svåra tider. Herre gud!! TRE löner! Är det ens möjligt? tänker jag som småbarnsmamma. Jag har EN lön sparad och tycker jag är myyycket duktig. Hur sparar ni? Vi bor ändå i hus och måååste ju spara ifall något händer. Intressant att se om den där artikeln verkligen stämmer, tänkte jag. Hoppas många vågar svara! Man kan vara anonym så jag hoppas fler väljer att svara då. ;)

  • Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?
  • Anonym (Lovis)

    Vi har ca 200 000 kr sparat men har precis beställt ny bil så hälften kommer gå till den. Men vi går aldrig under 50 000 på sparkontot då vi bor i villa och det kan vara bra att ha en buffert!

  • Anonym (försöker...)

    Ensam med 3 barn och dyr hyra. Tänker inte flytta till billigare lya för då hamnar vi i stökigt område och barnen måste byta skola, så det är bara att bita ihop. Vi överlever och jag försöker leva snålt, alltså avstå saker mm till mig själv.

  • storasyster89

    Är 21, har pluggat på högskola i 3 år (utan lån) och har drygt 200000 på banken. Sambon har kanske 100000. En del av det är dock mamma och pappas förtjänst som sparat åt mig sedan jag föddes och de pengarna har jag förvaltat och sparat istället för att slösa bort på nöjen Pengar till nöjen har jag jobbat ihop på sidan av studierna. Min sambo har studerat större delen av tiden jag studerade också så jag har inte "levt på hans lön" heller. Men vi kanske är ganska ovanliga, jag vet inte Vårt barn ska i alla fall få ett sparkonto direkt från start han med Sen hoppas jag bara att han väljer att spendera det på "rätt" saker när han får tillgång till dom


    ♥ BF 8 juli ♥
  • Tonårsmamman1
    JackTequila skrev 2011-06-21 21:05:06 följande:
    Herregud, man blir ju mörkrädd merd mindre.

    Att nån tycker det är duktigt gjort att ha TRE månadslöner sparade är för mig ofattbart.

    För 10 år sedan så studerade jag och hade inte råd att köpa skor i juni, då hyran var betald den 4:e och min första lön för sommaren skulle komma först den 20:e.

    Nu har jag fru (båda två fyllde 30 för en tid sedan), barn och eget boende. Både frun och jag är utan studielån, bostaden (lägenhet på 100kvm) är belånad till ca 35-40% och i slutet av året räknar jag att vi har 3 årslöner (netto) sparade (pengar på konto/sparkonto eller aktier).

    Detta har vi byggt upp själva och jag anser inte att vi varit "duktiga" utan bara gjort det som förväntats av oss. Men då tog det också tills att jag var 26 innan jag t.ex. var på resa utanför Norden...
    Om alla skulle spara som ni gjort, så skulle nog Sverige stanna
  • Anonym

    Innan vi skaffade hus, 2 barn och gifte oss med massa gäster och skaffade 2 nya bilar, kunde vi spara. Sparade ihop ca 80.000kr på 6månader. Men herregud, det kan vi inte längre! Jag är hemma med Vårdnadsbidrag på 3000kr(Vill jättegärna vara hemma längre, så får leva med mina rabattkuponger och pantburkar just nu ) Våra barn har nya kläder, vi köper den maten vi vill ha osv, men vi har  inte utrymme för att ens spara det vi lägst sparade i månden innan allt detta, vi sparar bara till pensionen just nu! ca 1000kr/månaden. Sen har barnen sparkonton som vi sparar några hundralappar på/månden. Innan vi fick barnen reste vi som galningar, vi kunde köpa en dator, tv osv kontant på lönen med en gång, men det kan vi inte idag! Just nu har vi typ 10.000 som vi ska betala av nytt golv med, kvar  på sparkontot Så är det, renoveringen av huset har tagit mycket mer pengar än vi någonsin kunnat tänka oss. Så nej, vi kommer nog vara rätt blanka på sparkontot ett tag nu tyvärr. Har dock lagt in våra sparade pengar i huset, ca 180 000kr och vi betalat av ca 100 000kr på huset redan, och våra bilar är avbetalda så det finns kanske ett värde att få ut i dem mellan 30-40.000kr. Funderar starkt  på att ta ett välbetalt extrajobb på kvällarna till hösten

  • Startrooper

    Rätt komiskt att så många människor lägger undan så mycket av sin lön till en buffert som kanske aldrig behövs? Eller till ungarnas sparkonto. Ni fattar väl själv att ungarna är kapabla att tjäna ihop pengar själv?

  • frökenelisabeth
    Startrooper skrev 2011-06-21 21:25:08 följande:
    Inga barn eller nöjen va fröken elisabeth?
    Inga barn - än  Men jag unnar mig det mesta, tycker inte jag snålar på nöjen precis. I år har jag haft tur med en hel del jobbresor (England, Prag, Kina, New York) som brukar gå bra att kombinera med nöjen utan att det går åt en hiskelig massa pengar.  
  • Tonårsmamman1

    Det blir ju väldigt konstigt att bara jämföra rakt av hur mycket man har på banken. Alla behöver ju inte
    ha lika mycket. Det beror på hur man bor,  om man har bil, hur mycket lån man har på huset, barn + en massa andra saker. Man kanske har föräldrar som kan ge arv i förskott, om det skulle krisa. 

    Och dessutom så måste man väl få lov att använda bufferten också. Alltså sjunker den. Har man 100 000 i buffert och blir arbetslös i 1 år, så går bufferten åt, och då tar det tid att spara igen.

    Eller är det tänkt att man ska ha så stor buffert så att om det värsta händer på samma gång, så ska man ändå ha en årslön kvar? 

  • frökenelisabeth
    Startrooper skrev 2011-06-21 21:27:35 följande:
    Rätt komiskt att så många människor lägger undan så mycket av sin lön till en buffert som kanske aldrig behövs? Eller till ungarnas sparkonto. Ni fattar väl själv att ungarna är kapabla att tjäna ihop pengar själv?
    Jag tänkte använda mina sparade pengar till att lägga in som insats i nytt boende den dagen det blir aktuellt. Numera kan man ju inte låna 95% av priset som man kunde under de glada dagarna....
Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?