Linus Sandgren får pris i Los Angeles
Forum Missbruk - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Maktlös anhörig till missbrukare, hjälp mig...

  Ons 29 jun 2011 10:17 Läst 3136 gånger Totalt 6 svar
  Anonym (Syste­r)
  Visa endast
  Ons 29 jun 2011 10:17

  Jag känner mig idag maktlös, förbannad, besviken och ledsen. Min bror är 20 år gammal och han är fast i ett narkotikamissbruk. Detta kom fram för någon månad sen. Han tar bl.a. hasch, amfetamin, morfin och i princip allt annat han kommer över, och han har gjort detta under de senaste 3-4 åren. Jag står här idag och undrar vart sjutton jag ska vända mig? Vad kan jag göra för att hjälpa min bror? Jag vet att han själv måste inse att han har ett problem, och att han själv vill sluta, men kan jag göra något för att hjälpa honom på traven? Socialen är han ju för gammal för, och jag vet inte vart man annars kan vända sig.

  Han har alltid varit den lugna och snälla, den som ingen har kunnat tänka sig håller på med något liknande. Mina föräldrar är skilda, och min mamma har haft sina egna problem, och min bror har hamnat lite i skuggan. Min pappa har en ny familj med mindre barn som tar mycket tid då en av dem har en diagnos, och han har väl hamnat i skuggan där hemma också. Jag själv bor inte hemma längre, utan bor i en annan stad med min familj. Därför har inte det här upptäckts tidigare, även om misstanken har funnits där den senaste tiden. På den orten som min familj bor är det vanligt med hasch, men att det ens fanns i tanken hos min bror att hålla på med något liknande och även tyngre grejer, förvånar mig.

  Droppen kom inatt. Jag bor som sagt inte hemma längre, men pratade med min mamma nu under morgonen. Hon vaknar och hör ett konstigt ljud och går upp. Då sitter min bror i soffan, och hon tror vid första anblick att han har dött. Han sitter nämligen med huvudet på vardagsrumsbordet, har vält ut maten han suttit och ätit och när hon försöker få liv i honom så snurrar bara ögonen runt i huvudet på honom. Hon får fram ur honom efter många om och men att han har "rökt lite" och han går sen och lägger sig och sover. Eller hon får släpa honom till hans rum. Sen blev det inte mycket sömn för min mamma som fick vaka hela natten för att hon var rädd att han skulle dö i sömnen. Hon hade till och med i tanken att ringa ambulansen.

  Hjälp mig, vad ska jag göra? Hoppas någon orkade läsa igenom allt och har några tips till en orolig syster...

 • Ons 29 jun 2011 10:27 #1

  Jag vet vad du går igenom, har själv missbrukande bror, pappa och en alkoholiserad mor. Det är tufft men du kan faktiskt inte göra någonting, det är bara din bror som kan bestämma sig för att sluta, det är bara han som kan söka hjälp. Har han fast jobb? Då är de skyldiga att hjälpa han med rehabilitering. Annars kan man vända sig till socialen men det är svårt att få hjälp av dem om inte han är tung missbrukare. Det enda du kan göra är att finnas och tänka på dig själv, om du hjälper han med pengar mat och boende hjälper du han bara att fortsätta missbruka. Vet att det är lättare sagt än gjort lever inte själv alltid efter de reglerna men jag borde för jag sänker bara mig. Lycka till!

 • Anonym (Syste­r) Trådstartaren
  Visa endast
  Ons 29 jun 2011 10:38 #2

  Han har sommarjobb nu bara. Han har inte ansträngt sig en gnutta under det år han varit arbetslös sen studenten att söka ett vanligt jobb, men det här ommarjobbet fick han genom mina föräldrar som arbetar på samma företag. Han  var där förra sommaren också, och då fungerade det bra. Nu denna sommaren går det dock inte bra alls, utan han kommer sent, slarvar och är ouppmärksam. Han bor fortfarande hemma och får nu mer inga pengar, men mat och boende har han där. Dock ställer nu min mamma ultimatum att han får sluta eller flytta, men hon vill ju heller inte slänga ut en missbrukare på gatan.. Det är så svårt, och jag vill så gärna hjälpa, även fast jag vet att ansvaret ligger på min bror att sluta.

 • Ons 29 jun 2011 11:19 #3

  Jag skulle nog ändå kontakta soc och göra en anmälan om jag var du. LVU kan man ha upp till 21 på eget beteende och sen tar LVM vården vid. Det är lite kruxigt att få hjälp ibland och svårt att få LVM, men  jag förstår att du vill agera på nåt sätt istället för att bara se på när han går under. Man kan ju hänvisa till bruket och att han brister i sin förmåga att sköta ett vardagligt liv som är adekvat för hans ålder. Många bäckar små kan hjälpa.... Ring och anmäl din oro, om och om igen. //M

 • Tor 30 jun 2011 11:20 #4

  Det finns väldigt bra anhörig-grupper där du kan få all den hjlp du behöver. Jag lyckades få min 76 åriga pappa att gå till en sådan pga min bror, bättre sent än aldrig, han fick enormt mycket stöd och hjälp av dom!

  Så länge din bror inte vill sluta kan ingen tvinga honom, men du behlver i dagens läge massor av stöd, du kan PMa mig om du vill! 

 • jennyS­TM
  Visa endast
  Fre 22 jul 2011 13:17 #5

  Ta gärna en titt på min hemsida också, tror att du kan hitta en del svar där. Annars går det även bra att maila mig.

  www.syskontillmissbrukare.se

 • Kersti­n 326
  Visa endast
  Fre 2 sep 2011 20:06 #6

  Angående LVM står det se nedan

  Svensk författningssamling (SFS)  Beredande av vård


  4 § Tvångsvård skall beslutas om,
  1. någon till följd av ett fortgående missbruk av alkohol, narkotika eller flyktiga lösningsmedel är i behov av vård för att komma ifrån sitt missbruk,
  2. vårdbehovet inte kan tillgodoses enligt socialtjänstlagen (2001:453) eller på något annat sätt, och
  3. han eller hon till följd av missbruket
  a) utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för allvarlig fara,
  b) löper en uppenbar risk att förstöra sitt liv, eller
  c) kan befaras komma att allvarligt skada sig själv eller någon närstående.


  Det finns också en annan bra länk https://webapps2.malmo.se/soctanter/forum/4-missbruk/ där du kan ställa frågor och få svar om ex missbruk. De som svara arbetar på socialen i Malmö. 

Svara i tråden: Maktlös anhörig till missbrukare, hjälp mig...
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Känsliga rummet
Svara i tråden...

Innehåll