• Äldre 5 Aug 09:46
    14383 visningar
    66 svar
    66
    14383

    Hemskt barnnamn!

    Min bror och min mamma är båda läkare. Brorsan kirurg och mamma allmänläkare på en vårdcentral. Igår kom hon och berättade något så hemskt! Hon var på jobbet och frågade sköterskan vem som var nästa patient.

    - Det är en treårig kille, neo, svarade sköterskan.

    Mamma fick snörp i böstet och stålsatte sig verkligen inför mötet med pojken och föräldrarna så döm om hennes förvåning när det skuttade in en hyfsat glad liten kille med ont i halsen och det visade sig att han hette Neo!!!

    För er som inte jobbar i vården så beyder neo alltså tumör, typ pancreas-neo = tumör i bukspottkörteln.

    Är folk helt opålästa när det döper sina barn? Stackars lille kille!

  • Svar på tråden Hemskt barnnamn!
  • Äldre 5 Aug 09:54
    #5
    såärdet skrev 2011-08-05 09:47:49 följande:
    jag känner också en pojke som heter neo = ny , så tror inte de har tänkt på det medicinska när de döpte honom
    Det kan det i och för sig också betyda men tänk om grabben böjar jobba inom vården.

    - Hej, jag heter Neo ... liksom!!!!!   Rynkar på näsan
  • Äldre 5 Aug 09:58
    #7
    Veladis skrev 2011-08-05 09:52:30 följande:
    Neo kan ju ha flera betydelser. Neo = ny. Neo som hjälten i Matrix
    "Helt opålästa" är väl att ta i. Alla har ju inte medicinsk utbildning. Alla kollar inte upp vad ett namn kan betyda på alla språk och inom alla områden.

    Själv associerar jag Neo främst till Matrix men också till neo som förkortning av neonatalvårdsavdelning. 
    Jag visste dock om tumör-associationen också. Men innan dess var jag naturligtvis heeelt opåläst. Eller inte...   
    Fast det är ju ändå ett ganska känt ord. Till och med i boken "Babels Hus" säger den ena kirurgen till den andra

    - Inget att göra med Svensson, vi fann en stor neo.

    Men visst, alla gör som de vill, men jag fattar ju mamma som trodde hon skulle behandla en treåring med cancer.
  • Äldre 5 Aug 10:33
    #15
    Förvånad Oj oj, vilket tivoli det blev av detta! Min avsikt var bara att varna för detta nya namn men tydligen är det redan inarbetat även om jag aldrig hört talas om någon som heter så. För mig skule det vara som att döpa mina barn till några andra kända medicinska begrepp - Gastrit och Artrit till exempel.

    Men ok, hej å hå och ha det bra med era Neos!  Skrattande
  • Äldre 5 Aug 10:43
    #19
    clembke skrev 2011-08-05 09:58:08 följande:
    Kommer nog inte vara några problem tror jag. Idag är det så pass vanligt, 2361 st som heter det.

    Tänk alla dom som heter Dick då. Det blir ju som att presentera sig som Hej jag heter kuk. Men det har ju gått bra för dom oxå, så det kommer det nog göra för alla Neos inom vården sen oxå.
    Ha ha, ja min fd klasskamrat heter faktiskt Dick och möttes av många gapskratt när han bodde ett år i USA så han valde att kalla sig för sitt andranamn, Magnus, där Cool
  • Äldre 5 Aug 12:45
    #31
    Essa83 skrev 2011-08-05 12:14:38 följande:
    Huvudkaraktären i Matrix-filmerna hette Neo. Tror att det namnet började bli poppis efter det. Har aldrig tänkt i banor som tumör eller neonatal eller så. Och blev din mamma verkligen förvånad när pojken var glad? Jisses...
    Klart hon blev förvånad, men glatt förvånad! Egentligen var det ju sköterskan som uttryckte sig fel och som borde sagt "Det är en treårig kille, halsont."  Säger hon "Det är en treårig kille, neo"  så gör sig naturligtvis läkaren beredd på att möta ett barn med cancer och dess upprivna föräldrar.
  • Äldre 5 Aug 15:38
    #41
    an0nym0u5 skrev 2011-08-05 15:02:45 följande:
    Men om hon jobbar som allmänläkare så har hon väl inte hand om cancerpatienter? Dessutom sa ju sköterskan Neo inte pancreas Neo.
    Jo då, cancerpartienter som är mellan behandlngar och får andra problem hamnar ofta på vårdcentralen. Och just pancreas-neo skrev jag bara som ett exempel. Det finns ju tarm-neo, hjärn-neo, njur-neo osv. Själva ordet "neo" indikerar alltså bara att det som nyutvuxet är cancer.
  • Äldre 5 Aug 16:39
    #45
    Kalinka skrev 2011-08-05 15:43:39 följande:
    Va? Vadå opåläst? Neo måste vara en gammal term för cancer som användes mer förut. Jag (som också jobbar inom vården, och har jobbat på många olika sorters kliniker och i flera olika landsting) har aldrig hört termen användas på det viset att jag automatiskt skulle tolka ordet som cancer. Neo är ju hjälten i Matrix-filmerna. Det här handlar nog mest om en generationsfråga.
    Nej då, det används ännu. Brorsan arbetar som kirurg på Sahlgrenska och ibland är han lite betryckt efter jobbet och berättar att han haft en  patient som hade en inoperabel (alltså som inte går att operera) neo.
  • Äldre 5 Aug 17:31
    #48

    Ok, folk påpekar här att man kan döpa sina barn till djur som Ulf och Björn till exempel. Visst man kan döpas till många olika namn. Vad jag ville med min tråd var bara att påpeka att döper man sin unge till Neo så döper man den till Tumör. Om man sen tycker det är fint så är det ju upp till var och en. Det är det ju också på ett sätt för en tumör är stakt och ofta oövervinnerlig.

    Tack å hej! Flört

Svar på tråden Hemskt barnnamn!