• vivexa

    Såg en mamma med dottern i koppel!!!

    Idag var jag i ett köpcentrum, det var mitt på dagen och inte mycket folk.
    Ser en mamma strosa omkring med sin dotter i tvåårsåldern. Dottern med sele kring bröstkorgen och ett koppel fastsatt i den, som mamman höll i.
    Kopplet var som ett hundkoppel, hoprullat i mammans hand.

    Jag har aldrig sett något liknande och tyckte ärligt synd om barnet. Gå kopplad som en hund, vem vill det?
    Mamman hade inga andra barn med sig och gick lugnt omkring och tittade i affärer.

    Är det här något någon annan har sett?
    Finns det några bra skäl till att koppla sitt lilla barn?

  • Svar på tråden Såg en mamma med dottern i koppel!!!
  • straw2008

    Våra barn har haft sele i både vagn o som gåendes, tror ALDRIG en tvååring tänkt *oj jag har koppel jag är hund*


    Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben o mjuka skor....
  • Santis

    super blondinen : nej det finns andra tror vi köpte våran på baby proffsen?? kanske hette sun shine kids?? kommer ej ihåg men det finns andra.

  • Zixi

    Vi har ett sele till vår dotter som använts nån gång ibland. Kändes väldigt tryggt att ha den på när vi var och tittade på ankor i stora dammen! Mest som en extra säkerhet om i fall hon skulle få för sig att försöka bada och om i fall olyckan skulle vara framme så skulle jag mycket snabbt kunna fiska upp henne ur vattnet.

    Har även haft selen vid promenad längs trafikerad väg (hon var då 15 mån) då hon envisades med att försöka kasta sig ut framför bilarna varje chans hon fick, verkligen kämpade för att få loss sin hand ur min.

    På IKEA var den perfekt för att fiska ut henne från bakom hyllor och annat hon försökte smita in bakom. Hon är snabb som en iller och minst lika smidig

    Kan dock hålla med om att det ser rätt konstigt ut med koppel på barn men den enda kommentar jag fått var av ett litet barn som frågade sin mamma om bebisen hade koppel, vilket jag stannade och svarade på.


    2010-07-20 3040/50
  • Miew

    Jag hade sele på mig när jag var liten för jag var sjövild.

    Har aldrig haft det på mina barn men funderat på det. Sonen var en som sprang överallt och när jag var gravid med mellandottern så hade jag sådana besvär med foglossning att jag hann inte med...

    En kompis till mig har ett handikapp som inte syns men hon reagerar inte så snabbt och hon har en sele till sin son. Det funkar jättebra, då han inte kan komma bort från henne när de är ute på stan eller marknader.


    Viggo & Gry & Veras mamma
  • Sensitive
    Mälaröbo skrev 2011-08-17 17:52:08 följande:
    På min tid kallades det sele och var en uppfinning för att slippa tvinga barnen att sitta i vagnen på platser där vi inte kunde springa fritt.
    Kanske konstigt för oss idag, men varför egentligen??
    Praktiskt att kunna släppa blicken från en liten med spring i benen.
  • Coccolina

    Jag hade sele när jag var liten Det gav frihet på ett helt annat sätt än vagnen och för mamma och pappa att hålla i mig var inte tal om då jag dels var sjövild och dels så var de långa. Har bara bra minnen från det att man kunde plocka spännande stenar och blommor och lulla på i min egna takt och inte behövde vänta på mamma och pappa hela tiden! Hade även ett precis likadant sele till min skrållan docka:-P Så gick med henne i släp i sitt sele medan mamma eller pappa höll i mitt sele

    När jag får barn så står ett gå sele högt upp på listan av saker som skall införskaffas  

  • smulan16

    Det är väl superbra med sele! Dessutom får barnet motion istället för att sitta stilla i vagnen!

  • MiaMarias
    Super blondinen skrev 2012-01-03 10:33:01 följande:
    Finnes det bara denna?
    Måste finnas billigare.
    www.barntrygghet.se/bara-sitta-ga/barnsele-ga.../
    Jodå, köpte sele i leksaksaffären med barnvagns-bebisavdelning
    Kostade där jag köpte den precis som på babyland, 99 kr.

    Dock så hade jag en lite rundare kille när han använde gåselen, så kunde bara
    ha lite av kardborrbandet fast och drog han mycket, så gick kardborrbandet upp.

    Då har jag en sykunnig mamma, som med hjälp av gamla bältesbitar förlängde selen med 9,5 cm i midjan och det blev mycket bättre. 

    Det har jag mailat och berättat till dem som säljer och de skulle säga det till tillverkarna.

    http://www.babyland.se/sele-sure-steps-sunshine-kids_x_AV14024.aspx 
  • MiaMarias

    Selen var jättebra när vi var på Malmöfestivalen, var flera mammor som frågade mig var jag hade fått tag på den, och selar går ju att köpa lite här och där.

    När jag åkte tåg med min lillkille, syster och hennes son, var selen väldigt bra vi byte av tåg.
    Då vi inte hade någon vagn med oss, men min syster hade det, så fick jag hålla lillkusinen när syster tog ner sina grejer och vagn och ändå ha koll på min lillkille när vi var där på perrongen.

    På Stockholms C har jag också haft på honom den, då han skulle få röra på sig lite, eftersom vi sen ändå ska sitta stilla på tåg i flera timmar. Fast på tåg kan man ju gå, men vill inte gå långt från bagage.

    Jag hade också sele på mig när jag var liten, och det är ju en bra uppfinning, små barn är ju som raketer ibland.
    De försvinner snabbt. 

  • HA82

    Har man ett barn som rymmer så fort hon får chansen och inte lyssnar för fem öre när man ber dem att stanna, vägrar hålla handen när man går över bilvägar/parkeringar osv så är koppel tyvärr ett nödvändigt ont. Min dotter sticker jämt och för det mesta är det mest sjukt frustrerande men ibland är det livsfarligt så jag har bestämt mig för att skaffa ett koppel till henne
     

  • hemljuvahem

    Så tänkte jag innan jag fick barn..nu känns det som att det vore en praktisk sak att ha på tex Liseberg/Gröna Lund eller andra folkfyllda ställen.

  • Litet My
    Reboot81 skrev 2014-11-30 00:06:10 följande:

    Någon som vet vart man kan köpa koppel?

    /förälder till ett skenande barn


    Här finns de i leksaksaffärerna, sitter ofta ihop med en liten ryggsäck.
  • Maddi
    vivexa skrev 2011-08-17 17:49:29 följande:

    Idag var jag i ett köpcentrum, det var mitt på dagen och inte mycket folk.
    Ser en mamma strosa omkring med sin dotter i tvåårsåldern. Dottern med sele kring bröstkorgen och ett koppel fastsatt i den, som mamman höll i.
    Kopplet var som ett hundkoppel, hoprullat i mammans hand.

    Jag har aldrig sett något liknande och tyckte ärligt synd om barnet. Gå kopplad som en hund, vem vill det?
    Mamman hade inga andra barn med sig och gick lugnt omkring och tittade i affärer.

    Är det här något någon annan har sett?
    Finns det några bra skäl till att koppla sitt lilla barn?


    Jag tycker de nog är mer synd om barnet hinner springa ut i vägen och dör eller hamnar i rullstol pga att de finns människor som  du med fördomar. 
  • Checonata

    Hej Vivexa!

    Vill säga till dig som startade trådet, att den som en djur använder hetter" koppel" och den som barnen använder hetter "sele" ....och mitt barn som är nästan 6 år och som har en Potocki-Lupski Sindrome, han använder en "sele" och det är många som reagerat och tänker likadan som du " att vi är lata mammor" ....men NEJ , vi är inte lata och vi göra inte den för att de ska inte röra på sig, min son har ingen anning va är farlig eller inte farlig för honom,han springer mot bilarna eller bara springer så mycket han kan att det är svårt att stoppa honom då jag fått panik när jag ser att han går rak fram till gatorna där bilarna paserar.

    Han är extrem snabb när han springer "min lille Bolt" kallar jag honom och han måste ha den överall till och med på sin skolan ????

    Så SNÄLLA jag be dig, att nästa gång du ser en barn som använda en "sele" , bli inte så nyfiken och gå din väg och försätt din egen liv.

    Det inte något dålig och inte hela väldren för att bara stirra och tänka negativa tankar.

    Du vet vad är bra för dina barn...och vi vet va är bra för VÅRA BARN ????

    Mvh/Elizabeth , Ions mamma ?

  • Mimmi77

    Det är ett redskap som jag tror det är svårt för den som aldrig tappat bort sitt barn att förstå sig på.

    Ser det i lbland på stan.

  • Trollbeppe

    Att vi borde ha koppel på ungen skämtade jag och barnets mamma om rätt ofta. För ungen var sån att hon skulle pilla på ALLT och varenda grej var intressant för henne. Hon lärde sig gå tidigt (9 månader vill jag minnas?) och ville aldrig sitta i vagn.

    Att faktiskt gå från skämt till allvar och koppla ungen är ju rent genialiskt. Vi skojade om det, halvt på skämt, halvt på allvar om hur mycket det hade underlättat, men det moraliska stigmat av att ha koppel på ungen som om den vore en hund kändes lite för stort. Men varför egentligen? En unge som nyss lärt sig gå påminner ju väldigt mycket om en nyfiken hund som vill undersöka allt och man konstant får ha uppsikt över, och då finns det inget stigma mot att använda koppel? 

  • Moniqe1979

    hade det ofta på sonen som idag är 11 år. han ville INTE sitta i vagnen utan ville gå själv. Ville INTE hålla handen heller. använde sele runt bröskorgen och ett sånt autoihoprullande koppel så längden kunde justeras. 


    hade det således av säkerhetsskäl vid större folksamlingar festivaler etc där han lätt hade kunnat komma bort, vid vatten på flygplats mm. frågade honom precis om han trodde han var en hund och han tittade på mig som om jag var helt knäpp och svarade bestämt nej så får tolka det som att han inte tog någon skada.


    tvärt om verkar det gynnat honom då han aldrig haft bekymmer att gå långa sträckor och som litet barn ofta fick beröm av andra vuxna skola etc vilken ork han hade i benen... 


     


    dottern däremot gillade vagnen och var skyggare så när hon gick höll hon sig gärna i intill ville hålla hand eller jackanten så där behövde kopplet aldrig fram :-P


    barn är olika... skönt när man hittar nått som passar.

Svar på tråden Såg en mamma med dottern i koppel!!!