Inlägg från: Lady Namárië |Visa alla inlägg
  • Lady Namárië

    Babysemp 2 - NYTT recept, nya riktlinjer

    Jag vet inte om fler har uppmärksammat det, men Semper har i dagarna släppt den nya versionen av Babysemp 2, och på grund av en distributionsmiss har paketen nått butikerna innan information om innehållet gått ut till BVC.

    Jag har varit i kontakt med Semper angående de praktiska förändringarna, och tänkte a tt det kan vara värt att sprida informationen. Tyvärr finns det inga tydliga "varningar" på paketen om att receptet är nytt, vilket säkerligen gör att många missar det.

    Detta gäller:

    - Babysemp 2 är numera för barn från sex månader istället för fyra. Du som har ett barn under sex månader och ger Babysemp bör alltså byta till Babysemp 1.

    - Skopans mått har förändrats från 7,5 till 10,1 ml. Släng de gamla skoporna, så att du inte tar fel.

    - På grund av riktlinjer från EU kallas Babysemp 2 numera "Tillskottsnäring" istället för "Bröstmjölksersättningen (eftersom det inte kan anvndas från födseln). Sempers information anger följande:

    "BabySemp2 är en tillskottsnäring, som rekommenderas från 6 månader, är ett komplement till barnets numera vanliga kost."

    Jag väntar på besked vad gäller rekommendationerna för barn som fortfarande till största delen äter ersättning vid sex månaders ålder.

    Med det nya receptet ger ett paket på 900g 6,1 liter färdig ersättning (till skillnad mot över 7 liter med det tidigare receptet). Det bör i mitt tycke påverka priset, men jag antar att de flesta affärer kör på med samma prissättning som tidigare. Mitt tips är att ifrågasätta det.

    Sprid gärna informationen till andra flaskmatande föräldrar, så inga bebisar får fel mat i magen!

    På grund av gällande riktlinjer är det svårt att hitta information om ersättningsprodukter. På www.semper.se finne en underavdelning som heter Nutrition (för vårdpersonal). Om man klickar där och svarar "ja" på frågan om huruvida man jobbar inom vården kan man läsa lite mer om ersättningsprodukter och också få svar på en del vanliga frågor.


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-13 14:38
    Uppdatering: Även om barnet till största delen äter ersättning vid sex månadrs älder bör man övergå till Babysemp 2. Nya babysemp 2 innehåller bl a mer protein än Babysemp 1.

    Semper har också lagt ut information om detta på sin vanliga hemsida:
    www.semper.se/aktuellt/information-om-andrad-babysemp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-09-13 14:39
    (Ursäkta felstavningarna. Jag får lite "hjälp" av min yngsta när jag skriver. )
  • Svar på tråden Babysemp 2 - NYTT recept, nya riktlinjer
  • Lady Namárië
    Mizz skrev 2011-09-13 10:22:38 följande:
    Samma här. Pratade senast igår med BVC om skillnad mellan 1:an och 2:an då hon snart är 4 mån. Hon tittade då i nån katalog och hittade att skillnaden ba5ra var att 2:an innehåller mer stärkelse än 1an och ger därför en längre mättnadskänsla. Perfekt tänkte vi. Men nu får vi väl tänka om. tack för upplysningen!!
    Om jag minns rätt är det där dessutom riktigt gammal info. Innehållet har ändrats ytterligare en gång sedan det där med "enbart mer stärkelse" var aktuellt.
    So say we all
  • Lady Namárië
    morotsland skrev 2011-09-13 10:26:17 följande:
    Är det inte samma recept då men nya riktlinjer pga amningsrekommendationerna? Den risvälling och majsvälling som nu är från sexmånader rekommenderades ju tidigare från fyra månader och det är samma recept som förut, de har bara ändrat riktlinjerna för att det inte ska störa amningen jada jada.
    Nej, enligt kvinnan jag talade med på Semper imorse är det ett nytt recept också. Men ring gärna och fråga, för det skadar inte att de får veta att fler undrar över det här.
    So say we all
  • Lady Namárië
    morotsland skrev 2011-09-13 10:26:17 följande:
    Är det inte samma recept då men nya riktlinjer pga amningsrekommendationerna? Den risvälling och majsvälling som nu är från sexmånader rekommenderades ju tidigare från fyra månader och det är samma recept som förut, de har bara ändrat riktlinjerna för att det inte ska störa amningen jada jada.
    Jag hittar t. ex inte risstärkelse i innehållsförteckningen längre, och bland annat fiskolja och surhetsreglerande medel verkar ha tillkommit-
    So say we all
  • Lady Namárië
    Finesse skrev 2011-09-13 10:34:41 följande:
    www.semperbarnmat.se/nutrition/semper-svarar/...

    När det hette Baby plus var det annars då?
    När min 05:a var liten bytte man till BS2 vid fyra månader och sedan till BS Plus när de var lite äldra.

    När 09:an var liten fanns inte BS Plus, och BS2 var från sex månader (om jag minns rätt).

    Förra året kom ett nytt recept, med prebiotiska fibrer i ersättningen. Jag tror det var då som BS2 började rekommenderas från 4 månader.
    So say we all
  • Lady Namárië
    Finesse skrev 2011-09-13 10:43:23 följande:
    När min 07:a åt ersättning åt hon baby semp och sen baby plus.. fanns inget som hette baby semp 2.. utan baby semp och baby plus och sen nan 1 och nan 2.. hon är född i december 07 så det här var ju under 2008..
    Hm, jag kanske minns fel gällande 09:an. Det kanske var BS2 som var borta då, och inte BS Plus.

    Hur som helst är väl det viktiga i sammanhanget att informationen om hur det ser ut NU kommer ut både till föräldrar och BVC. Vissa BVC-mottagningar verkar tyvärr behöva lite "uppmuntran" för att uppdatera sig även inom ersättning.
    So say we all
  • Lady Namárië
    morotsland skrev 2011-09-13 14:57:41 följande:
    . För att ingen ammande kvinna ska bli vilseledd och tro att semp2 från 4 månader är bättre än bröstmjölk när barnen blir så stora så är det numera förbjudet att ha ersättning som riktar sig till bebisar från 4 månader. Så ersättningsbarn ska skrika av hunger för att upprätthålla amningen, härligt...
    *facedesk* Jag blir så trött på överförmynderiet. Skönt att du fick tag i gamla sorten.
    luspudel skrev 2011-09-13 17:07:10 följande:
    Jaha ja! Jag köpte fel trodde jag häromdagen, upptäckte det eftersom skopan var annorlunda. Fick åka ut akut och köpa den vanliga! Men nu finns inte den gamla kvar här, och min dotter är 5,5 månad... Är det viktigt att ha den gamla, eller kan jag lika väl byta...? Det är ju bara 2 veckor typ tills hon blir ett halvår. Jobbigt att åka land och rike runt för ett eller två paket ersättning men är det vad som krävs så
    Risken när man byter sort tvärt är ju att barnet kan få lite ont i magen. Ofta är det bättre att fasa över med hälften-hälften ett par dagar. I ditt ställe skulle jag nog i alla fall ha ringt runt och hört om någon butik inom lämpligt avstånd har kvar den gamla sorten.
    So say we all
  • Lady Namárië
    Outstanding skrev 2011-09-15 15:19:01 följande:
    Men, en grej jag upptäckte nu, även BabySemp 1 måste ha ändrats på något sätt.

    Kolla bilden: www.semperbarnmat.se/produkter/information-om...
    900g BabySemp1 ger nu bara 6,9 liter färdig ersättning istället som för det paket jag har hemma, alltså BabySemp1 900g som ger 7,3 liter färdig ersättning.

    Någon som vet vad som ändrats/gjorts med då "nya" BabySemp 1??
    Man blir ju alldeles förvirrad, någonting måste ju ha ändrats, då samma mäng pulver blir en betydligt mindre mängd färdig ersättning. Varför är semper så dåliga på att informera?

    Såg att frågan ligger uppe på sempers sida på facebook, men, inget svar, vad jag såg.
    Har du fått svar?
    So say we all
  • Lady Namárië
    Österbotten skrev 2011-09-21 08:45:04 följande:
    Efter att skickat 4 mail fick jag svar på vad som förändrats i babysemp2, den innehåller mer järn och mer energi. Antar att det är samma med ettan då. Konsistensen på pulvret känns också lite annorlunda.

    Men det var banne mig inte lätt att få info, hon envisades med att hänvisa till BVC vilket är konstigt eftersom dom tydligen inte fått nån info. Skrikandes  
    Nej, det där är ett återkommande promblem. Företagen vågar inte informera eftersom de är rädda att anklagas för "reklam", och bvc har inte tid/möjlighet/lust att sätta sig in i produkterna tillräckligt för att kunna informera på ett bra sätt.

    Där jag bor har överläkaren "bestämt" att alla frågor om ersättning skall besvaras av bvc, som ska ringa pp företagen åt föräldrarna. Det är inte så jättesvårt att räkna ut att detta inte är genomförbart. Om mitt barn är förstoppat eller har fått magproblem på grund av en ändrig i receptet idag hjälper det liksom inte att bvc-sköterskan har tid att ringa barnmatsföretagen nästa torsdag och be om råd. :-/
    So say we all
  • Lady Namárië
    TeosMamma skrev 2011-10-04 11:37:44 följande:
    OJOJ, har inte sett denna tråden innan, skit också!!! 
    Handlade ersättning igår men läste inte på paketet...
    Jag skulle blanda till det nu då det andra börjar ta slut (använder 50% lemolac och 50% vanlig baby semp2 ) Upptäckte då att det stod från 6 månader och var tvungen att googla... Hittade denna tråd och känner mig ganska blåst .

    Vi använde ca en månad på att skola in baby semp 2 och nu ska vi alltså tillbaka till 1 (killen är 5 månader) 
    Vi har inget kvar av gamla tvåan, hur gör vi då? har väl inget val annat än att köra ettan men är rädd för att han får dålig mage, han har redan haft diarée i en vecka... 

    Någon med tips??? 
    Du kan inte ringa runt till affärerna i närheten och höra om de har kvar av den gamla sorten? Det är ju ändå relativt kort tid det rör sig om.

    Risken när man blandar ut det med extra vatten är att barnet inte får i sig tillräckligt med näring, så man får se till att hålla en fin balans. När mi äldsta var liten föreskrev en barnläkare att vi skulle blanda i lite extra vatten för att få bukt med hans hårda mage, men på Semper avrådde de oss från att göra det. (Jag vet inte riktigt varför läkaren inte rekommenderade Bifiduss Lemolac.)
    So say we all
  • Lady Namárië
    Lady Namárië skrev 2011-10-04 17:22:21 följande:
    Bifiduss Lemolac.)
    ...och där skulle det förstås stå "Bifidus eller Lemolac", men mitt tangentbord samarbetar tydligen inte...
    So say we all
  • Lady Namárië

    Jag antar att ettan inte innehåller tillräckligt med järn och protein för ett barn på mer än sex månader. Men om man bara ger den som tillägg och barnet äter annan mat också bör det ju inte spela så stor roll näringsmässigt.


    So say we all
  • Lady Namárië
    bananflugan82 skrev 2011-10-04 20:15:56 följande:
    Jag vet inte riktigt, har för mig att det stod på paketen, hur länge dom rekommenderade 1an, om det var upp till 6 månader? Jag vet inte. Vår sköterska på BVC, sa att det inte var någon större skillnad mellan 1an och 2an. Hon satt o läste ur deras pärm med info från Semper, och enligt henne så kunde vi lika gärna fortsätta med 1an. Jag kommer ine riktigt ihåg när vi slutade helt med den.
    Hur gammal var sköterskans info?

    Jag fick det här svaret från Semper för några veckor sedan:

    "Även om barnet till största delen äter ersättning vid sex månaders ålder bör man övergå till Babysemp 2. Nya Babysemp 2 innehåller bl a mer protein än Babysemp 1."

    Ni som har barn som inte tycker om nya Babysemp 2 eller blir hårda i magen av den, ring Semper eller för fram synpunkterna på deras Facebook-sida så att de får feedback på produkten!
    So say we all
  • Lady Namárië
    morotsland skrev 2011-10-05 20:07:24 följande:
    Vår uppbunkrade semp2 kommer bara att räcka tills bebis är 5,5 månad så då blir det att gå över till den nya... Jag blir arg bara jag tänker på det här, så otroligt onödigt.
    Samma här. Vår yngsta dricker iof bara ersättning på nätterna numera, men jag tycker att det är förbaskat onödigt att fasa över till "näringslös" välling under den korta tid som är kvar innan hon helt slutar äta flaska. Hon gillade inte heller smaken på nya Babysemp 2, och nu är vårt lager också slut...
    So say we all
  • Lady Namárië
    trollmammsis skrev 2011-11-11 14:12:35 följande:
    precis vad jag tycker osckå men vi får ju inte använda 2an riktigt än utan äben 1an skummar mer nu!

    Men nu får ju vi gåöver till 2an när Stina blir 6 mån den 25e. MEN det finne ju även vällingsorter från 6 mån är dom inte bättre? ska man fortsätta alltså med BS2?

    Kan tillägga att hon till min stora frvåning inte alls är förtjust i gröter el pureer, träning pågår dock
    Jag har fått lära mig att ersättning motsvarar bröstmjölk medan välling motsvarar gröt, och att man inte skall ge mer än två gröt/välling-mål per dag. Enligt detta skall man alltså inte byta ut ersättning mot lika många flaskor välling, för då får inte barnet i sig tillräckligt med näring.
    So say we all
  • Lady Namárië
    maria 2013 skrev 2014-04-02 20:11:26 följande:
    jag ändå  förstör inte hur ska jag använda  BS2. ska jag ge som vanligt BS1, eller ska jag blanda med nånting? det låter som till idrodrots folk" tillskottsnäring". jag är från Italia ock för mig det jätte svårt förstör vad är det. å den smakar som järn kastrull.
    Du bör kunna ge det som vanligt. Det fick byta namn eftersom det inte skall användas direkt från födseln och heter "tillskottsnäring" för att många barn också äter lite annan mat från sex månader. Ring Sempers kundtjänst och fråga om något är oklart!
    So say we all
Svar på tråden Babysemp 2 - NYTT recept, nya riktlinjer