• Fink

    Starta AB och låna pengar?

    En bekant t mig vill starta ett AB m affärsiden att köpa å renovera fastigheter. Kan man verkligen göra det? Ett AB kostar ju 100 ooo å starta, kan man då låna 2.5miljoner t en fastighet utan kontantinsats? Låter konstigt tycker jag. Är det nån som kan sånt här som vill förklara på ett lätt sätt hur det funkar?

  • Svar på tråden Starta AB och låna pengar?
  • zygoma girl

    Det beror på vad fastigheten är värderad till och hur bra din bekants affärsplan är. Det är banken som gör en riskbedömning för egen del och beviljar lån om de ser att företagets budget etc håller.

    Om bolaget är nystartat så har det ingen kontantinsats att sätta in, i så fall får din bekant först låna pengar som privatperson som han/hon sedan lånar ut till företaget.

    Aktiekapitalet (de 100.000) kan användas i bolaget, tex att köpa inventarier för eller som del av fastighetsköpet.

  • Tuvis0806

    Nu för tiden behöver man bara 50 000 kr för att starta ett bolag. Det kan säkert vara så att han får ett lån i banken med fastigheten som säkerhet, men redan sagts gör banken en riskbedömning om hur säker affärsiden är. Men helt säkert är att banken även kommer att kräva en personlig borgen av din bekant. 


    Lykke 2010-08-06
  • Tuvis0806

    Men banken kommer säkerliigen kräva att man går in med egen insats också dvs att man finansierar en del av fastighetsköpet med egna pengar...antingen får man ta ett privat lån eller be någon anna aktieägare gå in alt ngn riskfinansiär...


    Lykke 2010-08-06
Svar på tråden Starta AB och låna pengar?