Forum Kosthållning - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
  • Kesella vs. yogurt

    Tis 4 okt 2011 14:12 Läst 7580 gånger Totalt 6 svar
    Tis 4 okt 2011 14:12

    Hej alla smarta familjelivare!
    Har funderat på något länge som jag aldrig fått något riktigt svar på:
    Vad är skillnaden mellan kesella och vanlig yogurt?

    Ser folk på jobbet som kommer med smaksatt kesella och äter det med
    frukt och nötter t.ex. som lunch. Är Kesella matigare? Eller nyttigare?
    Varför bör man välja kesella istället för vanlig yogurt eller fil? Är det någon
    skillnad? Känner att jag egentligen inte har en aning om vad kesella är
    för något eller vad det är "bra" för. Så upplys mig gärna! 

    Hos Prisjakt jämför du pris på barnprodukter!
  • Likask­eptisk­somför­r
    Visa endast
    Ons 5 okt 2011 00:44 #3

    Kvarg och kesella är samma sak, skillnaden är att Kesella är ett produknamn/-märke. Det är förhållandevis hög proteinmängd/100 gram/kcalmängd i kesella till skillnad från t.ex. yoghurt. En klassiker är kvarg/kesella med funlight. De som är smaksatta är självklart mer energirika.   

  • Ons 5 okt 2011 10:14 #4
    Likaskeptisksomförr skrev 2011-10-05 00:44:02 följande:
    Kvarg och kesella är samma sak, skillnaden är att Kesella är ett produknamn/-märke. Det är förhållandevis hög proteinmängd/100 gram/kcalmängd i kesella till skillnad från t.ex. yoghurt. En klassiker är kvarg/kesella med funlight. De som är smaksatta är självklart mer energirika.   
    Du menar att blanda kesella med saft? Det låter lite underligt måste jag erkänna! :-P Jo precis, så är det ju, men det brukar ju yogurtar också vara mer eller mindre så i jämförelsen mellan de två så är det väl någolunda?
  • Ons 5 okt 2011 10:30 #5

    många som tränar mycket och vill få i sig så mycket protein som möjligt äter kesella (fast keso har mer protein - de kanske inte gillar keso..) med t.ex äpple. har också hört om funlight (smakar lite men inget socker) som de blandar i kesellan under dietfasen.

    kesella/kvarg har mer protein än youghurt, Keso har mer protein än kvarg. Jag äter hellre keso, känns matigare o mer protein.   

  • Likask­eptisk­somför­r
    Visa endast
    Ons 5 okt 2011 11:51 #6
    MattiasFru skrev 2011-10-05 10:14:15 följande:
    Du menar att blanda kesella med saft? Det låter lite underligt måste jag erkänna! :-P Jo precis, så är det ju, men det brukar ju yogurtar också vara mer eller mindre så i jämförelsen mellan de två så är det väl någolunda?
    Yes, speciellt funlight då det är energisnålt. 

    Jämför själv (allting Innehåll per 100g): 

    Lidls Milbona  500g (kring 10 kr/500 gram)
    68 kcal
    12,2 protein
    3,9 kolhyrater
    0,2 fett

    Kesella vanilj 7,5 % fett (ca 14 kr/250 gram)
    Energi 700kJ/160kcal
    Protein 7,5 g
    Kolhydrat 16 g
    Fett 7,5 g

    Kesella lätt 1 % fett (ca 14 kr/250 gram)
    Energivärde 320kJ/75kcal
    Protein 13 g
    Kolhydrat 3,5 g varav sockerarter 3,5 g
    Fett 1 g varav mättat fett 0,7 g

    Kesella 10 % fett (ca 14 kr/250 gram)
    Energivärde 600 kJ/140 kcal
    Protein 10 g
    Kolhydrat 3,5 g
    Fett 10 g

    vs. 

    Arlas Mild lättyoghurt, 0,5 % fett (ca 17 kr/liter)
    Energivärde 240 kJ/60 kcal,
    Protein 4 g,
    Kolhydrat 9 g, varav sockerarter 9 g,
    Fett 0,5 g, varav mättat fett 0,3 g, 
     
    Arlas Yoggi Vanilj 5% fett (ca 25 kr/liter)
    Energivärde 460 kJ/110 kcal
    Protein 2,8 g
    Kolhydrat 12,9 g
    Fett 5 g
     
    Arlas Yoghurt naturell 3 % (ca 17 kr/liter)
    Energivärde 240 kJ/60 kcal
    Protein 3,3 g,
    Kolhydrat 4 g
    Fett 3 g

    En hyfsat stor skillnad, speciellt om man går på energiinnehåll.
    Udatja skrev 2011-10-05 10:30:34 följande:
    många som tränar mycket och vill få i sig så mycket protein som möjligt äter kesella (fast keso har mer protein - de kanske inte gillar keso..) med t.ex äpple. har också hört om funlight (smakar lite men inget socker) som de blandar i kesellan under dietfasen.

    kesella/kvarg har mer protein än youghurt, Keso har mer protein än kvarg. Jag äter hellre keso, känns matigare o mer protein.   
    Inte helt korrekt. För mycket protein är inte bra. Man talar om 2 gram protein/ kg kroppsvikt.

    Kvarg/kesella och keso ligger kring samma proteinmängd. Naturell keso 4%-ig ligger kring 12 gram protein/100 gram.