Forum Hjälp/Råd - Adoption
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Lämplig present till barn

  Tor 6 okt 2011 07:53 Läst 3658 gånger Totalt 16 svar
  Tor 6 okt 2011 07:53

  Jag o min man har nyss ansökt om två barn, och även om det är osäkert om vi blir utvalda som lämpliga föräldrar för just dessa barn så har vi ändå hunnit fundera en hel del.

  När vi väl får barnbesked så har vi möjlighet att göra en extra resa för att träffa barnen, vilket vi hoppas att vi kan. Vi har då fått rådet av konsultläkaren att ta med en leksak till barnen och försöka leka med dem för att känna av vilken kontakt vi får med dem, ögonkontakt, koncentrationsförmåga, ev apati, etc. Detta för att sedan kunna diskutera med honom och eventuellt få lite bättre besked och råd ang deras diagnoser (vilket ju är svårt att bedöma efter att bara ha läst en journal) och bättre kunna förbereda oss inför framtiden.

  Men, det jag gärna vill ha hjälp med i så fall, vilken typ av leksak är då lämplig? Det handlar om en flicka på 2 år och en pojke på nyss fyllda 4, båda sent utvecklade.

  Det känns som denna leksaken är så viktig så vi vill att det verkligen ska bli rätt. Den ska ju helst fånga deras intresse och varken vara "för lätt" eller för svår.

  Några tips?

 • Tor 6 okt 2011 07:58 #1

  Hej!
  Vad roligt för er !! :)
  Jag tror att kanske ett gosedjur med en glad mun och fina färger är bra, i alla fall för den yngre.
  Och kanske något som ger iväg en fin melodi?
  Tänk bara på att inte ta något för avancerat om dom nu är sent utvecklade. Det räcker med bara något litet, fint och glatt.

  Finns ju så himla mycket och välja på nu för tiden, men jag tror ni hittar rätt.
  Gå runt lite i barnaffärer och titta, kanske hittar ni något då som ni känner direkt att "det DÄR är något för henne eller honom ".

  Lycka till!!

  http://blogg.mama.nu/angel/ 

 • Tor 6 okt 2011 08:38 #2

  Som en mamma till 2 pojkar - bilar till 4-årig pojke!  Behöver inte vara så avancerade bilar, men ni kan köra mjukt och fint runt och till o med upp varandras ben och rygg, mm.  Andra fordon/tåg/helikopter osv?

  Flickan på 2 år - typ klossar som man stoppar i rätt hål, osv? En bok (tålig!) med flikar osv? Matlagningsprylar?  (det låter som om jag förstärkar traditionella könsroller, men vår 2-åriga son har älskat 'laga mat' sedan han var 1 år, likaså hans störrebror vid 2 års åldern).  Annars kunde hon mycket väl tycka om bilar, fordon, mm.

  Gosedjur till både barn är också fint, dock är jag tveksam till att man 'leker' med dem tillsammans med föräldrarna så mycket.  Däremot tror jag ni får lite bättre möjlighet att leka MED barnen med någon av de leksaker.  Men det kunde vara mysigt om de fick ha de sedan på kvällen efter ni åkte - vet inte hur upplägget ser ut där.

  Lycka till!  Hoppas det går bra för er!

 • Tor 6 okt 2011 08:44 #3

  Till 2åringen tänker jag direkt på en sån där mjuk aktivitetskub, finns nog på alla babybutiker.
  Ena sidan prasslar, en grejj tutar om man trycker på den, i en del finns en pingla och de är färgglada och med roliga mönster.

 • graint­ad
  Visa endast
  Tor 6 okt 2011 08:45 #4

  Vi tog två bilar, pussel, boll, mjukishund, färgpennor och papper med när vi träffade vår son första gången... Bilen fick han genast när vi träffades, med dom andra lekte vi tillsammans...
  Första pusslena var riktigt lätta, menade för +1,5år , vår son var just under 4år då... 
  Vi träffade poiken tre olika gånger och varje gång fick han något nytt som han fick ta med sig till gruppen när vi for...  

  Vi köpte två av  båda bilarna och hunden... Så när han kom hem hade han dom också hemma... I början var dom inte viktiga, men nu senare så har hunden blivit viktig, den och en delfin sover alla nätter med honom, han delar sin mat med dom osv...  

 • Tor 6 okt 2011 12:43 #5

  Svårt eftersom det kan vara så individuellt. Vi köpte lite olika saker till våra tvillingar, en tjej och en kille på då ca 3,5 år. Det de mest uppskattade båda två var en batteridriven bil och bollarna. Dockor och mjukisdjur gick inte alls hem då och inte riktigt nu heller efter två år hemma. Legot , pusslet och klossarna var inte sonen intresserad av men däremot vår dotter. Populärt var också enklare musikinstrument typ små caracas som vi köpte på plats.

  Lycka till!

 • Namast­e72
  Visa endast
  Tor 6 okt 2011 16:42 #6

  Grattis först och främst! Jag hade nog tagit kontakt med BVC eller någon läkare insatt i barnens diagnoser för att få tips om leksaker.


  { Mamma till världens finaste dotter } { väntar barn igen}
 • Selma1­966
  Visa endast
  Sön 9 okt 2011 15:28 #7

  Köp  något som är färgglatt och blinkar och låter... Alla barn gillar sånt... hur trashigt det än låter.  

  Mjukdjur blev vi tillsagda att absolut inte ta med. Många barnhem i många länder vill inte ha leksaker som blir "smutsiga" och kräver tvätt/rengöring... eftersom det sprider sjukdomar bland alla barnen. Det bör vara "avtorkbara" leksaker om man ska lämna leksaken med sitt barn när man åker hem igen. Jag såg mjukisdjur i sonens avdelnings lekrum... men de stod högst upp på en hylla där barnen inte kom åt dem! Dessutom tog det vår son knappt ett år innan han förstod vitsen med gosedjur. Han fick massor av både oss och andra, men han slängde dem åt sidan och fattade inte vad han skulle göra med dem... Nu har han börjat gosa med några av dem... men mest för att han vill att vi gör barntecken med gosedjurets armar (underlättar kommunikationen med barn som har svårt att lära sig tala) medan vi sjunger godnattvisorna åt honom.

  De presenter vi skickade över till vår son (som julklapp) innan vi fick hämta honom fick han inte med sig hem till oss. Så räkna med att den present ni ger kan bli "allmänt gods" för alla barnen på barnhemmet. Det störde inte mig eftersom jag tyckte att de andra barnen också gott kunde få glädja sig åt något.. Men man ska nog vara förberedd på att det kan hända så man inte köper något dyrbart som man sedan saknar. Jag vet att sonen tog emot och öppnade julklapparna eftersom jag fick en massa fotografier som volontären vi hade kontakt med tog åt oss. (Guld värda då vi fick hennes bilder lagom till julafton... så jag satt och grinade framför datorn istället för att laga julmat )

  När vi träffade sonen vid två olika resor (eftersom vi adopterade från Ryssland som kräver två resor inför adoptionen) så hade vi givetvis gåvor med oss. En del lämnade vi och annat gav vi till honom, men tog med oss hem själva så de fanns på hans rum när han flyttade hem till oss. Men när vi satt och lekte med honom på barnhemmet så var min väska mest intressant! Han var 2,5 år då och älskade att rota runt i väskan och plocka ur den och testa allt. Mobiltelefonen var mest intressant. (Den blinkar och låter ju) Så han visade alla hur man använder en iPhone... Personalen på barnhemmet hade ju varken råd med mobiler eller hade tillstånd att använda det på jobbet.  Men volontären som hjälpt vår son mycket hade mycket riktigt en iPhone - så det var därför han visste hur den fungerade.

  Sedan märkte jag att sonen var ett sant barnhemsbarn. Han hade ingen aning om vad presenter var så vi fick visa honom hur han skulle öppna dem. Det tog ett år hemma innan han förstod att det som var i paketet dessutom var HANS... så först i år blir han upprörd om någon tar den från honom när han just öppnat ett paket...

 • Sön 9 okt 2011 16:37 #8

  Jag tänkte genast på enkla knopp-pussel, ca 6 bitar med t.ex. bondgårdsdjur. De är ofta färgglada och fångar barnets uppmärksamhet. Pussel är logiskt tänkande och det går se hur deras perception och koncentration är. Då kan ni se lite var i utvecklingen de är. Det är även lätt att samtala, leka och låta med djuren. Djurläten brukar vara ganska lika världen över.

  Pekböcker kan vara kul också. Sådana med luckor och där det går att känna på sidorna.  

 • Sön 9 okt 2011 18:31 #9

  Hej!
  Grattis till era två barn! Är det så att ni vill att barnen ska få ha leksakerna hemma sedan ni kommit hem så kan det ju vara bra att köpa två uppsättningar, så den ena kan bli kvar på barnhemmet och den andra är hemma? Kan ju vara så att barnet lekt mycket med det ni gett och sedan kanske saknar det? Bra då med två uppsättningar.

  Bollar kan bryta isen om inte annat. "Bägare" som man kan bygga torn av och sedan riva har varit populärt för våra barn i alla fall.

 • Sön 9 okt 2011 23:33 #10

  Kom på en sak till som vi inte hade med oss men som vi sedan köpte i landet, och det var Memory. Inte för att spela det "på riktigt", för det var våra barn för små för då, men de älskade att titta på och hålla på med de där färgglada korten. De kunde sitta jättelänge och bläddra i dem och lägga dem i olika högar och röra om i dem med händerna i förpackningen. Jättebra också att ha med sig när man skulle sitta stilla länge vid olika myndighetsbesök och annat under resan. De leker fortfarande gärna med de där korten, och även om de nu har blivit riktigt duktiga på Memory så är just det där uppdelandet och blandandet nästan roligare...

 • Mån 10 okt 2011 08:20 #11

  Tack för alla era kloka tips och andra kommentarer! Blir till en stor hjälp när det blir aktuellt

 • Mån 10 okt 2011 08:27 #12

  Min spontana tanke faller direkt på en nalle jag såg i en barnbutik. Väldigt mjuk med inbyggd nattlampa som ger mysigt sken på natten samt spelar en melodi. Får en bild i huvudet hur barnen sover om kvällarna med den i famnen, eller kramar den när dom är ledsna eller drömmt en mardröm. Helt enkelt något dom kan hålla om och känna lite trygghet till, samtidigt som dom kan drömma sig bort och längta till sitt nya hem :)

 • Mån 10 okt 2011 08:35 #13

  Mina barn har älskat klossbanor från ettårsåldern och uppåt. Till och med sexåringen tycker att det är roligt att sotta och leka med den ibland. När barnet blir större är de dessutom bra att utgå ifrån när man pratar om färger och former. Ikea har en fin för bara 99:-, och även deras kulram är färggrann och rolig att pilla med.

  www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80014041/

  www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90064846/

  Detta är ju också jättebra, hållbara (och inte alltför kostsamma) gåvor att lämna kvar på barnhemmet.


  So say we all
 • Tis 11 okt 2011 13:00 #14

  Duplolego är mitt bästa tips, Det här snygga figurer och djur som är bra att lekberätta med!!!
  Köp tex så ni har familjefigurer (som er familj) och djur eller andra saker, djur som ni har hemma. Med vårt barn har duplo och figurer varit jättebra. Det går bra att  leka illustrationslekar med bra figurer. Det är mycket uppskattat av vår 2,5 åring att vi leker och dramatiserar historier om oss eller fantasiberättelser med barnet. När vi träffades för en dryg månad sedan hade vi med en kartong med diverse leksaker (både beg och nytt) Det som uppskattades mest och bröt första isen var en färgglad boll plastboll. Nallarna gick helt bort, totalt ignarerade. Kritor var toppen. Han förstod inte paketidén, men att packa ur och i alla grejer var toppen tyckte h*n.
  Trots att vi  vuxna inte gillar ljudleksaker har vi insett att barnet gör det! Allt som blinkar, låter spelar någon melodi är toppen.

 • Sön 9 sep 2018 21:32 #15

  Om det är nån som fortfarande läser tråden så hittade jag den här sidan som jag tyckte var bra. Kanske den hjälper nån?

  www.xn--fdelsedagspresenter-q6b.se/l/guide-har-handlar-du-fodelsedagspresent-till-barn/

 • Ons 24 okt 2018 19:43 #16

  Leksaksvapen.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll