Inlägg från: Halal |Visa alla inlägg
  • Halal

    Jesus i Islam!

    Syster Yaran

    Det ar ett masha'Allah mycket bra 'amne' att ta upp. For det rader inga tvivel om att valdigt manga inte inser hans betydelse for muslimer.

  • Halal

    Fia sthlm

    God eftermiddag far val jag saga da

    Ja det stammer vi tror att Jesus fvoh ar en av de storsta profeterna.
    Uttrycket 'Guds son' som anvands i NT och aven om andra av Hans skapelser i NT har inte den betydelsen som det har i Kristendomen. Jesus fvoh kallas for Marias son i Islam, eftersom det ar hon som burit och fott honom.

    Detta med den nya lagen ar ju egentligen ingenting som beror muslimer, utan det ar snarare nagot som judar och kristna brukar tvista om. Eftersom Kristendomens budskap delvis omkullkastar GT:s budskap i den man man anvander det pa det sattet att aven judar ska omvandas.

    Islam har kommit for att 'aterinfora' Allahs SWT budskap, det forsta och viktigaste att det finns bara EN Gud, att Han ar EN Echad som GT fortaljer. Och att Han inte har manskliga egenskaper, sasom att fodas i kottet, vilket gar emot Islams och Judendomens laror. Och som enligt Islam aven gar emot tidigare budskap.

    Vanda andra kinden till - nej det tror jag inte pa. Nar man ar familjeforsojare och det kommer nagon obehorig (tex nagon som ockuperar) och forstor det man livnar familjen pa, da ar det fel att vanda andra kinden till. Nar det kommer nagon som vill valdfora sig eller morda ens fru/man/barn da ar det fel att vanda kinden till. mm Att vanda kinden till ar att inte bry sig om, att vara oansvarig.

    Det finns manga exempel pa hur Islam behandlat sina fiender val, sa det ar inget som ar forandrat iom Islams inforande.

    Lyfter svardet gor man i krigssituationer, man har ratt till sjalvforsvar.

    Arvssynd ar inget som ar en doktrin i Islam eller Judendomen. Det ar endast Kristendomen som lar ut att vi fods med en medarvd synd. Daremot sa fods vi med kapaciteten att VETA vad som ar ratt/fel och icke synd/synd. Men det vi syndar gor vi pa egen hand.

    GT innehaller straff ocksa for aktenskapsbrott, sa gor aven Islam. Det ar Gud/Allah SWT som givit oss den gudomliga lagen och den har vi inte ratt att andra i.

    Den sista fragan ar intressant. Fragan ar, vill du fundera over den? Risken ar att du kanner dig sarad over vad jag skriver, om du nu inte redan gor det.
    Enligt Islam skickades Jesus fvoh till Bani Israel, Israels barn. Han ar den siste av de judiska profeterna som sandes till det judiska folket. Som muslim betvivlar jag inte att han framforde det budskap som Allah SWT ville att han skulle framfora. Han fastade, bad i synagogan, at inte griskott osv. Han andrade inte i nagra lagar.

    Daremot finns mycket att fundera over vad Paulus och vad kyrkan senare ev infort i Kristendomen. Det ar en diskussion som inte hor hit, men som inte ska glommas anda i helheten tycker jag nar man tittar pa Kristendomens laror.

    Darfor tror jag som muslim att Jesus fvoh och Muhammads saws budskap inte ar sa speciellt olika, after all.

  • Halal

    Fia sthlm

    Vad jag fatt lara mig om Guds enhet i GT sa betyder den detsamma som i Islam, alltsa en enhet som inte ar delbar. Gud i NT ar en treenighet.

    Att Jesus fvoh ar Gud och darmed blivit Gud fodd i kottet, i mansklig form. Manga kristna tror pa denna doktrin.

    Haller med om att om nagon forolampar sa later man bli att bemota pa samma satt. Det ar ocksa vad jag som muslim gor, blir standigt forolampad men forsoker att inte 'ge tillbaka' med samma mynt. Sa har ar vi helt overrens

    De flesta kristna jag talat med TROR dock pa arvssynden och att den hanger samman med Adams och Evas overtramp och att detta sedan sonas genom Jesus fvoh offer och ateruppstandelse.

    Din fraga - sande Han Jesus fvoh att predika nya laror? SA JESUS fvoh det? Sa han inte 'Jag har INTE kommit for att forandra...?''

    Som muslim ser jag det som att en hel del av Jesus fvoh budskap forlorats och att Allah SWT var tvungen att paminna manniskor om Sitt budskap.

  • Halal

    Fia sthlm

    Jag glommer att du ar JV

    Jo en del gemensamt finns. Vi (JV och Islam) har precis samma uppfattning da vad galler treenighet. Dar avviker snarare JV fran fundamental kristen lara.

    Lar JV ut att man blir bestraffad med sjukdomar tex i samband med arvssynd eller ar det fundamental Kristendom som gor det menar du?

    Detta med avbild skiljer ocksa nagot. Enligt Islam sa ar vi inte skapade till Hans avbild (enligt Islam ar det forbjudet for oss att forestalla oss Allah SWT i en mansklig form) Han ar Skaparen och vi skapelsen och Allah SWT har ingen del i sin skapelse. Och Han har givit oss till uppgift att vara Hans stallforetradare pa jorden. Att VARDA det Han skapat, oss sjalva, varandra, djur, natur.

    Har detsamma, det ar endast Allah SWT som ar fullkomlig.

    Vad innebar det rent PRAKTISKT att JV anser Jesus fvoh vara Guds son? VARFOR har Gud behov av att skapa sig en egen personlig son? Ar Han inte den som ar Barmhartig och kan Forlata alldeles pa egen hand? Och varfor ar Jesus fvoh MER unik an de andra soner som namns?

  • Halal

    Fia sthlm

    ''Men varför hade gud ett behova av att skapa oss kan man då fråga sig?''

    Enligt Islam sa hade Han inte behov att gora det, utan Han skapade oss for att vi ska dyrka Honom. Sa visst finns det svar till VARFOR Han skapade oss. Galler bara att leta pa ratt stalle efter det

    ''Han dog ju för våra synder.''

    Betyder det att kristna inte har formagan att synda mer?

    ''Innan jesus kunde gud straffa människan med död eller sjukdom.''

    Enligt Islam sa har alltid Hans budskap varit att det finns en Evighet nar detta tar slut, bade det personliga livet och var nuvarande existens. Vetskapen om livet efter detta ar inget nytt iom Kristendomens inforande. Utan straffet, Helvetet har Han alltid givit manniskor kunskap om.

    ''Efter jesus kom arbetar inte gud på samma vis längre, miraklenas tid är över. ''

    Finns det nagon vers som berattar att Gud inte arbetar pa samma satt som tidigare?

    Jag hittade en som tyder pa motsatsen - Mal 3:6 ''For I [am] the LORD, I change not;...''

  • Halal

    Fia sthlm

    ''Men varför hade han behov av att känna sig dyrkad kan man då undra, gud är ju fullkomlig?
    Förstår du vart jag vill komma, man kan ju inte ifrågasätta allt på det viset.''

    Vad jag vet star det ingenstans att Han skulle ha BEHOV av att bli dyrkad, det ar ju en slutsats som du drar snarare. Jag ser det inte som att Han har behov av att bli dyrkad, utan att det snarare handlar om att testa oss om vi klarar av det Han begar.

    ''Och om han nu skapade människor för att han ville att dom skulle dyrka honom, kunde han väl skapat jesus och änglarna av samma anledning?''

    Enligt Islam sa gjorde Han det, eftersom Jesus fvoh ar en manniska, nagot som val inte Kristendomen inte heller fornekar direkt?
    ''I have only created Jinns and men, that they may worship Me.'' Koranen 51:56

    Sa har skrev du i det tidigare inlagget
    ''Efter jesus kom arbetar inte gud på samma vis längre, miraklenas tid är över. ''
    Och nu skrev du sa har
    ''Jag tror inte att det står på ett visst ställe att han slutat utföra mirakel.''
    Vad jag ser ar dessa tva motsatser till varandra, om jag inte missforstar alldeles?

    Jag haller saledes med om ditt sistnamnda uttalande att Allah/Gud INTE slutat att utfora mirakel. Koranen ar ett livs levande bevis for detta tex.

    ''Gud dödar oss inte får att vi begår otukt tex och människor ska inte heller döda någon som begår otukt, vi har inte rätt att ta lagen i egna händer, endast gud som har det.''

    Det betyder att synden kan 'frodas', inte sant? Iom att Jesus fvoh tagit pa sig synden sa ar manniskan 'fri' att gora vad hon vill utan att straffas for det, har och nu?
    Vem har bestamt att Guds gudomliga lag inte ska anvandas har och nu?

    Jag haller med Allah/Gud kommer att doma oss alla, oavsett vem vi ar.

    ''Dom rättfäriga till en livets uppståndelse och dom orättfärdiga till en dommens uppståndelse står det i bibeln. ''

    Vem anses vara rattfardig? Vem anses vara orattfardig?

  • Halal

    Fia sthlm

    ''Detta står ju också i bibeln att vi ska följa våran kungs lagar men så länge dom inte går i strid med guds.''

    Fragan blir da vilka lagar som ar Guds antar jag? Var hittar man dom, i GT eller NT?

    ''Det står inte att gud hade behov av att skapa människor, men han ville bli dyrkad av människor står det, och varför ville han det.''

    Har har du ju egentligen svaret, for att HAN ville det. Och da behover det inte ifragasattas. Verkar anda som om vi ar overrens har. Med tanke pa de som du raknar upp darefter sa verkar svaret bli detsamma som i den Koranvers jag citerade tidigare. Eller vad tycker du?

    Koranen AR ett levande mirakel ja. Dess budskap och dess bevarande i skrift och recitation ar unikt.

  • Halal

    Prinsessan Zelda

    Iof sig skulle du kunna fraga foraldrarna till barnet

    Julpyssel och tomte och liknande har val inte direkt nagot med Jesus fvoh att gora? Inte ens enligt Kristendomen? Det ar ju snarare traditioner som det handlar om. Men eftersom julens firande i sig har ett hedniskt ursprung sa firar inte muslimer det. Islam har egna hogtider som firas istallet.

    Vill bara fortydliga en sak som du skrev - 'tror pa Jesus'. Det betyder att tro pa honom som profet och endast det. Inte som Gud, Guds son eller som en del av treenigheten.

    Onskar dig ett fint och givande ar!

  • Halal

    Fia sthlm

    ''Jag menar att man kan väl inte ifrågasätta det gud gör, eller tycker ni det?
    Han skapade en andevarelse som han kallade sin son helt enkelt.''

    Jag haller med om att vi inte ar kapabla att forsta allt, VI ar ju inte perfekta, langt darifran. Men detta med son; ar det inte sa att det var under Nicea motet pa 300-talet som det bestamdes att Jesus skulle vara 'Guds son'? Visserligen namns Jesus fvoh som son i Bibeln men det gor aven andra. Och fragan ar val vilken betydelse ORDET 'son' hade pa den tiden detta skrevs ner. Anvandes det inte mera som 'son' i den bemarkelsen som tex en prast tilltalar sina forsamlingsmedlemmar?

    ''Och att koranen är ett mirakel vet jag inte, har inga fakta om det.''

    Men det ar inte svart att hitta information om detta via natet tex. Har ar en lank tex www.islamic-awareness.org i vansterkanten finns allt om Koranens bevarande och dess skrift mm. Mycket att lasa, men vill man forkovra sig sa far det ta sin tid.

    ''Men däremot kallar jag bibeln ett mirakel med tanke på att den hållt korrekt och den började väl skrivas mer än 1000 år innan kornen?''

    Det rader valdigt delade meningar om Bibelns bevarande; och det ar framst kristna larda som framkommit med detta. Sen tycker inte jag att tidsperspektivet spelar nagon storre roll, utan for mig ar det viktiga HUR det uppenbarade bevarats oforandrat.

    Detta med 'kasta stenen' tycker jag ocksa gar att tyda pa annat satt. Bibeln innehaller ju mycket metaforer och darmed 'tolkningsmojligheter' och det gar ocksa att tolka sa att Jesus fvoh inte SJALV ansag sig vara syndfri. Enligt min odmjuka uppfattning.

    ''När det var just detta han ville förmedla att "ofullkomliga" människor inte har rätt att kasta några stenar på andra ofullkomliga människor eftersom dom alla är syndare???''

    Varifran kommer denna synd om man inte tror pa arvssynden? Det har du skrivit att du inte gor. OM man daremot tror pa den sa blir det mer 'logiskt' med att alla ar syndare. Hur tanker du om detta?

Svar på tråden Jesus i Islam!