• Kyanita

    FP - när barnen är på dagis?

    Vi fick lämna lilleman på pappans arbetstider när jag var sjukskriven under graviditeten. Jag tror att det är upp till rektorn att godkänna eller inte, i alla fall i vår kommun. Nej, man får inte ta ut f- penning om man lämnar på dagis, undantaget är om du har barnet ett visst antal timmar och då tar ut garantidagarna.

    Ja det är väl klart att du får ta ut f- penning för ena barnet och ha det andra på dagis. Du skriver ju själv att man får lämna 15 (kan vara olika i olika kommuner) timmar i veckan när man är föräldrarledig. Man kan ju bara ta ut f- penning för det barnet man har hemma. Som sagt så finns det olika regler i olika kommuner. De reglerna brukar alltid stå på kommunens hemsida. Sen tror jag rektorn har ganska stor frihet att godkänna extra tid på dagis. Hoppas att jag hjälpte dig lite.

  • Kyanita
    Astarte skrev 2011-11-08 22:39:15 följande:
    Nej, det tror jag inte. Jag tror att man får ha lika många timmar som man skulle ha haft om man inte varit sjuk.

    Vi fick betydligt fler timmar. Rektorn godkände, utan intyg från läkaren, min mans arbetstider. Lilleman gick före det 15 timmar (vi behövde mindre men fick fylla upp till 5 timmar) till i snitt 50 timmar i veckan. Nu var jag sjukskriven för störtblödningar och prematura och regelbundna värkar och fick inte lyfta öht. Men de ställde upp, utan snack!
  • Kyanita
    Nr 14 skrev 2011-11-08 22:51:01 följande:
    Tack för alla svar. Vad jag inte riktigt fattar är dock att hon som ska ha två barn på dagis alla dagar utom fredagar, då ska hon vara hemma hela dagen - med ena barnet medans det andra är på dagis... Men det kanske räknas som att den fredagen är just de timmar som räknas som "allmän förskola" och alltså är gratis för barn över 3 år?!?!?!

    Hur gammalt är barnet som ska vara hemma och hur gammalt är barnet som ska lämnas?
  • Kyanita
    Nr 14 skrev 2011-11-09 22:29:43 följande:
    Kyanita: Det barnet som ska få vara på dagis är 4 år och det som ska vara hemma med sin mor är då 1 år.

    Carita02: Pappan tar alltså ut FP och är ledig måndag och fredag och låter barnet vara på dagis. Han vill ha "egentid" tydligen och har sagt på dagis att han jobbar hemma... Dagis vet ju inte att han tar ut föräldraledigt dessa dagar...

    Hedebris: Pappan tar ut dagar på det första barnet. Det andra är inte fött än.

    Anne69: Menar du att man kan ta ut lön och föräldrapenning samtidigt?? Alltså få lön 5 dagar i veckan och fp 5 dagar i veckan? Det va nåt nytt...men du verkar ju ha...koll...

    Ska mamman arbeta de andra dagarna?
  • Kyanita
    Nr 14 skrev 2011-11-09 22:45:16 följande:
    Kyanita: Mamman ska jobba måndag-torsdag. 4-åringen ska vara på dagis måndag-fredag 7-17 och 1-åringen måndag-torsdag 7-17. Enligt mamman är det för att hon vill ha egentid med minsta barnet och att det stora barnet tappar kontakten med sina jämnåriga om han inte är på dagis varje dag.

    Det låter lite tokigt. Här hade man kunnat få igenom 3 timmar om man haft ett bra skäl. Men jag tror att det är lite olika i olika kommuner. Om det är fel så lär ju personalen reagera över att den stora är på dagis men inte den lilla varje fredag. Annars ring kommunen och fråga! Men pappan i första exemplet är ett solklart nono!
Svar på tråden FP - när barnen är på dagis?