• cosinus

    FP - när barnen är på dagis?

    Är man sjukskriven och har barn hemma kan i värsta fall FK lägga sig i och tycka att orkar man det så orkar man jobba så att ha barn på dagis under sjukskrivning ska vara ok.

    Däremot gör de andra fel. Man får inte ta FP på ett barn och ha det på dagis. Ska man hårddra får man inte vara ledig och ha barn på dagis med undantag av 15 timmars allmän förskola om barnet fyllt 3 eller F-ledig med småsyskon.

  • cosinus
    Nr 14 skrev 2011-11-08 22:51:01 följande:
    Tack för alla svar. Vad jag inte riktigt fattar är dock att hon som ska ha två barn på dagis alla dagar utom fredagar, då ska hon vara hemma hela dagen - med ena barnet medans det andra är på dagis... Men det kanske räknas som att den fredagen är just de timmar som räknas som "allmän förskola" och alltså är gratis för barn över 3 år?!?!?!
    Nä så räknas det inte, hon får inte göra så.

    15 timmar är som jag förstått totalen och det har ju det äldre barnet gått med marginal vid det laget.

    Sen kan man kanske få dispens om man har särskilda skäl men det är en annan femma.
  • cosinus
    cosinus skrev 2011-11-08 22:55:14 följande:
    Nä så räknas det inte, hon får inte göra så.

    15 timmar är som jag förstått totalen och det har ju det äldre barnet gått med marginal vid det laget.

    Sen kan man kanske få dispens om man har särskilda skäl men det är en annan femma.
    Rättar mig själv, en del kommuner lägger sig inte i hur föräldrarna är lediga utan låter föräldrar sköta det själv med antagandet att de flesta vill korta sina barns dagistider i möjliaste mån. Men många kommuner erbjuder bara dagis som man jobbar.
  • cosinus
    Anne69: Menar du att man kan ta ut lön och föräldrapenning samtidigt?? Alltså få lön 5 dagar i veckan och fp 5 dagar i veckan? Det va nåt nytt...men du verkar ju ha...koll...
    Nä det kan man inte. Däremot kan man jobba rätt mycket och ändå ta ln-dagar.

    DVS man kan jobba 6-7 timmar per dag (minns inte om det är 6 eller 7) och ändå få ta ut en hel ln-dag. Så då kan man ju ta ut 7 ln-dagar i veckan och samtidigt jobba på mycket som 75-87.5 %

    Men det får man inte göra med vanliga SGI-dagar då får man aja-baja från FK om de upptäcker en.
  • cosinus
    Anne69 skrev 2011-11-10 08:26:46 följande:
    Ja, det går alldeles utmärkt. Det finns inget krav på löneavdrag, varken helt eller delvis vid föräldraledighet. Det som gäller för att man ska ha rätt till föräldrapenning är att man avstår från arbete och att man vårdar barnet. För att få hel föräldrapenning på lägstanivå räcker det att man förkortar sin arbetstid med minst 1/8, vanligtvis motsvarande en timme.

    När det gäller detta med barnens vistelsetider så bedöms de ju faktiskt individuellt, utifrån det enskilda barnets och familjens behov. Så länge man inte själv vet något om detta tycker jag att man ska låta bli att tycka något om vistelsetiderna. Lagen ger bara en minimirättighet! 
    Menar du alltså att man kan ta semester och FP samtidigt. Det borde ju gå enligt vad du skriver. Det trodde jag inte var tillåtet.
  • cosinus
    Anne69 skrev 2011-11-10 10:00:28 följande:
    Nej, det kan man inte och det har jag inte heller skrivit. Föräldraledighet och semester är två helt olika ledighetsgrunder. För att ha rätt till föräldrapenning måste man vara föräldraledig.
    Ok, nu ska vi se om min morgontrötta hjärna hänger med.

    Menar du alltså att man måste ha begärt föräldraledigt från jobbet för att ha rätt att ta FP från FK. Men att om jag gjort det och mitt jobb ändå känner för att betala mig som om jag vore där så är det helt ok med FK att jag får dubbelt?

    Men säg att jag begärt tjänstledigt för studier ist. Men har barnen hemma för att jag pluggar på distans? Kan jag då ta FP från FK? (då är jag ju också ledig som i semesterfallet och har inte begärt föräldraledigt)
Svar på tråden FP - när barnen är på dagis?