• Anonym

    Gifta sig och byta efternamn- när ska man skaffa ny legitmation?

    Jag ska gifta mig och byta efternamn. När kan jag skaffa ny legitimation? Hur lång tid brukar den processen ta? Jag ska nämligen göra tenta på universitet tio dagar efter bröllopet. Undrar om det kan bli problem med legitimationen då eftersom att vi alltid behöver legitimera oss när vi ska skriva tentan.

    Vilka behöver jag kontakta om mitt namnbyte? Eller sker det automatiskt via skatteverket?

  • Svar på tråden Gifta sig och byta efternamn- när ska man skaffa ny legitmation?
  • Anonym

    Jag har körkort. Kommer dessa papper hemskickade till mig före eller efter vigseln?

    Kan man gå till polisen och ta ett nytt kort i förväg för att skynda på processen? Eller tar man kortet samtidigt som man skaffar legitimationen?

  • Anonym
    Karpalo skrev 2011-11-17 11:43:16 följande:
    Vet inte hur länge det tar i Sverige med sånt. Men ännu (6 månader efter bröllopet) kan jag ha problem med det nya körkortet inte stämmer överens med deras uppgifter av mitt gamla namn. Dock har de alltid varit förstående när jag berättar att jag är nygift. Säkert fattar dom även på din skola :)
    Fungerar det om man har med sig både det gamla och nya körkortet i så fall?
  • Anonym

    Ditt namn hinner inte ändras på tio dagar och universitet och högskolor brukar dessutom vara sjukt sega med att ändra namn(jag har i samband med mitt namnbyte haft med tre högkolor/universitet att göra och ingen av dem har haft mitt nya namn utan jag har fått säga till om att det ska ändras, senaste högskolan började jag nu för några veckor sedan och jag gifte mig i mitten av augusti) . När namnbytet har gått igenom så får du hem ett papper om det och det pappret kan du ha med dig tills ditt namn är bytt som det ska överallt.
    Ett nytt körkort korstar 150kr och som ovan skriver så får man handlingar om det automatiskt, är det bara vanlig leg du ska ha så får du vänta tills du får papper om att namnbytet har gått igenom och sen skaffa ett leg som "vanligt"... 

  • Anonym

    Papper om nytt körkort kommer när namnbytet har gått igenom, inte innan. Fotot tar du i en fotoautomat så det kan du ju självklart ta innan (om du inte redan har ett liggandes)...

  • Anonym

    Konstigt. Jag vill ju kunna använda mitt nya namn i samband med vigseln. Gäller det inte från och med då?

  • Anonym

    För mig tog det precis två veckor innan namnbytet hade gått igenom, då hade jag redan innan vigseln skickat in papper om att jag skulle byta namn. Skickar man inte papper om namnbyte efter eller i samband med vigseln så tar det längre tid. Men självklart så byts inte namnet samma sekund som du gifter dig, bara för att du har gjort en hindersprövning och skickat in papper om önskat namnbyte så betyder det ju inte att ni med säkerhet kommer att gifta er och därför handläggs inte det förens papper om att vigsel har ägt rum kommit in till skatteverket. Jag hade ett nytt körkort typ en månad efter att jag hade gift mig.

  • Anonym

    Min man tog mitt efternamn när vi gifte oss för snart ett år sedan. Det tog sex veckor innan namnbytet hade gått igenom och då tog det inte många dagar innan trafikverket hade skickat hem papper att fylla i för nytt körkort. Att min (lazy ass) man fortfarande inte har skickat in papperna är en annan historia...

  • Anonym
    Sweet life skrev 2011-11-17 12:02:35 följande:
    Inte lagligt nej...

    Utan från den dag som skatteverket tgit beslut om det och skickat ut pappret till dig.. Efter det kan du, tillsammans med din gamle legitimation använda ditt nya namn och beställa nya kontokort, medlemskort osv... Papper om förnyelse av körkort skickas automatiskt när namnändring skett i folkbokföringsdatabasen...
    Men om jag skickar in efternamnsbytet till skatteverket innan vigseln och de hinner behandla det borde de väl bli klara till vigseln?
  • Anonym
    LaFontaine skrev 2011-11-17 12:21:26 följande:
    Vad är det för namn du ska ta? Make/makas namn eller ett nytt via prv? Om du tar din partners namn måste skv registrera äktenskapet innan namnet lagligt går igenom.
    Jag ska ta min blivande mans namn.
  • Anonym
    Sweet life skrev 2011-11-17 12:32:28 följande:
    Då är det vigselintyget som måste in innan du juridiskt får ditt nya namn.. Antar att ni skickat in ansökan om namnändring i samband med att ni skickade in ansökan om hindersprövning?
    Ja
  • Anonym
    Anonym (SKV) skrev 2011-11-17 12:32:40 följande:
    Så här fungerar det:

    När du fyller i pappren (anmälan om vigsel) så får du också fylla i om du tänker byta namn. Då skickas detta iväg SAMTIDIGT som vigselbeviset och namnet ändras så fort skatteverket hinner. Du kan maila dem och höra vilken handläggningstid de har. De har kortare handläggningstid när det lågsäsong för vigslar du kan få ditt namn fortare (räkna dock med minst två veckor)

    När skatteverket ändrat ditt namn så skickar de uppgifterna till Trafikverket som då skickar ut ett papper om att du ska förnya ditt körkort. Det kostar 150 kr. Det tar ca 5 dagar från att de fått underlaget tills du kan hämta ut ditt nya körkort.

    Så nu till ditt problem med universitetet. Tenta med ditt gamla mamn och ID, men om skatteverket har gjort en ändring innan tentan, så tar du med dig ett uttdrag från folkbokföringen (kan fås på internet) där det står ditt gamla och nya namn, så räcker det som bevis för att du är du. Men risken att detta händer är väldigt väldigt liten.

    Glöm inte bort att beställa nya bankkort, pass etc när du fått ditt nya ID.

    Lycka till!
    Är det så att när jag får bekräftelse på att mitt namn har ändrats, då kan jag helt plötsligt inte använda mina gamla bankkort, adress, legitimation m.m.? Kan det bli så att det under en skarv på två veckor, så kan jag inte betala med kort när jag handlar?
Svar på tråden Gifta sig och byta efternamn- när ska man skaffa ny legitmation?