• Anonym (SKV)
    Äldre 17 Nov 12:32
    62014 visningar
    41 svar
    41
    62014

    Gifta sig och byta efternamn- när ska man skaffa ny legitmation?

    Så här fungerar det:

    När du fyller i pappren (anmälan om vigsel) så får du också fylla i om du tänker byta namn. Då skickas detta iväg SAMTIDIGT som vigselbeviset och namnet ändras så fort skatteverket hinner. Du kan maila dem och höra vilken handläggningstid de har. De har kortare handläggningstid när det lågsäsong för vigslar du kan få ditt namn fortare (räkna dock med minst två veckor)

    När skatteverket ändrat ditt namn så skickar de uppgifterna till Trafikverket som då skickar ut ett papper om att du ska förnya ditt körkort. Det kostar 150 kr. Det tar ca 5 dagar från att de fått underlaget tills du kan hämta ut ditt nya körkort.

    Så nu till ditt problem med universitetet. Tenta med ditt gamla mamn och ID, men om skatteverket har gjort en ändring innan tentan, så tar du med dig ett uttdrag från folkbokföringen (kan fås på internet) där det står ditt gamla och nya namn, så räcker det som bevis för att du är du. Men risken att detta händer är väldigt väldigt liten.

    Glöm inte bort att beställa nya bankkort, pass etc när du fått ditt nya ID.

    Lycka till!
  • Anonym (SKV)
    Äldre 17 Nov 12:40
    #31
    Anonym skrev 2011-11-17 12:35:12 följande:
    Ja
    Jag vet att det är frustrerande när man gifter sig vill man ju ha sitt nya namn direkt. Men det är inte förrän skatteverket ser att ni är gifta som de kan ändra namnet, ganska logiskt egentligen.

    Ett annat tips är att titta på www.ratsit.se och kolla sig själv. Det gjorde jag och fick då veta att namet ändrats flera dagar innan jag fick pappret från skatteverket.
  • Anonym (SKV)
    Äldre 17 Nov 12:44
    #33
    Anonym skrev 2011-11-17 12:37:59 följande:
    Är det så att när jag får bekräftelse på att mitt namn har ändrats, då kan jag helt plötsligt inte använda mina gamla bankkort, adress, legitimation m.m.? Kan det bli så att det under en skarv på två veckor, så kan jag inte betala med kort när jag handlar?
    Nej, ditt gamla körkort/ID blir inte ogiltigt förrän du fått ditt nya, så såläng du har körkort och kontokort som matchar så är det inga problem. Du kan även resa på ditt gamla pass och du har 6 månader på dig att byta. Men om du skaffar nytt ID och har kort i annat namn (eller om du skaffar nytt kort och har ditt gamla ID) så bör du ta med ett uttdrag ur folkbokföringen som visar både ditt gamla och nya namn och ditt personnummer.

    Bankkort tar ca 2-5 bankdagar att få. Så gör det när du fått ditt nya ID i handen. De flesta handlar väl med kod ändå nu förtiden så det är ju inte så ofta man måste visa leg i affären.
  • Anonym (SKV)
    Äldre 17 Nov 12:50
    #36
    Sweet life skrev 2011-11-17 12:47:41 följande:
    Eller så loggar man in på skatteverket med sitt Bank ID och också kan se det...
    Alla kanske inte har Bank-ID
    Och personligen tycker jag det är mycket bekvämare att bara knappa in mitt personnummer, än att rota fram dosan, slå in koder etc. Men alla är vi olika
  • Anonym (SKV)
    Äldre 17 Nov 12:58
    #38
    Sweet life skrev 2011-11-17 12:52:08 följande:
    rota fram dosan... Med Bank ID på fil behövs ingen dosa, man behöver bara slå in en kod som är samma varje gång...

    Ratsit är ju nått som kostar...
    Jag har Handelsbanken, och då ska man ha en dosa. Så för vissa är det faktiskt enklare att kolla på Ratsit. Och nej, det är alldeles gratis att kolla att namn, adress, civilstånd.
Svar på tråden Gifta sig och byta efternamn- när ska man skaffa ny legitmation?