• lsg79
    Äldre 12 Dec 19:44
    7452 visningar
    13 svar
    13
    7452

    Fakturera hyra bil utan moms?

    Momsen kommer ju bara passera dig och åka vidare till staten.

    Som sportpappan skrev så är det två separata affärshändelser, du hyr en bil för 1000kr och det är momsfritt - det blir ett verifikat.

    Sedan säljer du tjänsten "transport av saker" till en kund, det är en momspliktig tjänst - om du inte gör något påslag så kostar den tjänsten 1000kr - till detta kommer sedan moms. Således fakturerar du kunden 1000kr plus moms - du bokför detta som en vanlig försäljning vilken som helst. Momspengarna kommer sedan ingå i din momsredovisning och åker vidare till staten och kvar sitter du med 1000kr som ju råkar matcha din kostnad precis (såvida du inte gör ett vinstpåslag).

    Förutsatt att din kund också är momspliktig så kommer ju han bokföra det hela som "bilkostnad 1000kr" (dvs beloppet ex-moms) och momsen bokför han som ingående moms. Denna kvittar han sedan mot sin utgående moms. Således kommer hans resultat belastas med 1000kr - dvs exakt den kostnad som uppstår för bilen.

    Moms är ingen kostnad eller intäkt för någon av er (såvida det inte är en slutkund du säljer tjänsten till) - ni bara hjälper staten kassera in den.

Svar på tråden Fakturera hyra bil utan moms?