• Ckille­n
    Äldre 12 Dec 13:41
    7446 visningar
    13 svar
    13
    7446

    Fakturera hyra bil utan moms?

    Hej,

    detta är lite speciellt. Det är som så att i en ideel förening som jag är med i så har vi en bil som man kan låna till ett visst pris per timme.

    Då den ideela föreningen inte är momspliktigt så är det hyresbeloppet utan moms.

    Nu är det så att jag har en kund till min enskilda firma som ska betala denna hyra av bil. Bilen är hyrd via mitt företag så jag ska betala den och i sin tur fakturera min kund.

    Hur gör jag då? Kan jag fakturera hyresbeloppet med 0% i moms helt enkelt och bokföra som övriga icke momspliktiga intäkter?

    Vad händer om jag vill lägga på en liten vinst på hyresbeloppet? Kan jag ta hela det beloppet då som icke momspliktigt belopp?

    Jag kan alltså inte bokföra någon ingående moms då föreningen inte kommer ta någon moms.

    Tack för info av ni som kan!

  • Svar på tråden Fakturera hyra bil utan moms?
  • Ckille­n
    Äldre 12 Dec 19:01
    #2

    Ok. låt säga att hyran går på 1000 kr utan moms.

    Ska jag fakturera 1000 kr + moms då det blir ju lite väl mycket?

    Eller ska jag faktuera 800 klr + moms vilket blir = 1000 kr, och sedan betala in dem 1000 kronorna. Men då kan jag inte dra av ingående moms och jag förlorar 200 kr på det.

    Hur gör jag för att det ska gå jämnt upp och pengarna bara gå via mig?  

  • Ckille­n
    Äldre 13 Dec 08:01
    #6

    OK, tack för info.

    Men jag tycker problemet lite kvarstår. Eller jag förstår inte riktigt hur jag ska göra.
    Om vi lämnar bilen som är ett lite specialfall så kommer det att köpas in andra tjänster av föreningen senare som också är momsbefriade.

    Hur gör jag då med min kund som i de fallet blir slutkund.

    Enda anledningen till att jag köper tjänsten/varan via mig är för att min slutkund inte är medlem i föreningen och får inte köpa det direkt.

    Låt säga jag köper en sak av föreningnen på 1000 kr. Jag betalar föreningen 1000 kr utan moms. Min slutkund ska ha varan och jag ska ta betalt av min slutkund för varan.

    Hur gör jag för att pengarna bara ska gå via mig och inte bli dyrare varken för mig eller min slutkund. I grund o botten samma som att min slutkund skulle köpt varan direkt av föreningen men det får han inte nu då man måste vara medlem och ha avtal med föreningen. ??

  • Ckille­n
    Äldre 13 Dec 13:51
    #8

    Hmm. Ok. jag ska ta och skriva min fråga även till Skatteverket då det är lite mer komplicerat än så också. Vill inte ta allt här öppet.

    Men tack så långt sportpappa du verkar insatt.

    :)

  • Ckille­n
    Äldre 19 Dec 08:14
    #10

    Tjena sportpappa!


    Du har rätt, även om jag inhandlar något åt en kund från en momsbefriad verksamhet så måste jag lägga på momsen sen i alla fall.


    Tänkte först man kunde ta det som ett utlägg. Men det verkar visst inte som det. Så det bästa är i fortsättningen att en slutkund betalar direkt till föreningen istället.


    Vet du sportpappa när och hur man kan ta saker som utlägg då?

  • Ckille­n
    Äldre 19 Dec 11:50
    #12

    Ahh, då blir det mera klart.

    Yes, i det här fallet så har jag en liten vinst på det hela också och vi kom överens om att köra med moms då han hade ett företag att ta det på vilket i sin tur gör det hela ytterligare bättre.

    Men man får tänka till när det blir en slutkund som är privatperson utan företag.

    En annan fråga, är det ok att skriva kortfattat på en faktura och sen skicka med en fakturaspecifikation som beskriver vad fakturan avser mer detaljerat?

Svar på tråden Fakturera hyra bil utan moms?