• Äldre 13 Mar 11:06
    88011 visningar
    1354 svar
    1354
    88011

    Vems fel vid krock i rondell?

    Quickman skrev 2012-03-12 22:02:04 följande:
    Jag skulle säga att felet ligger hos den svarta bilen. Den svarta bilen borde inte köra in i rondellen fören blå har lämnat. Den blåa bilen kan inte stanna upp mitt i rondellen för att ge den svarta företräde.
    Alla som kört i en STÖRRE och hårt trafikerad rondell, vet ju att man inte kan vänta på att bilarna i INNERFILEN ska åka förbi om man har tänkt att lägga sig i YTTERFILEN. Varför i herrans namn planerade blå bil sin körning så illa att han var tvungen att korsa ytterfilen DÄR för att komma ut? Han skulle ha bytt fil tidigare. Då hade olyckan inte hänt. 
  • Äldre 13 Mar 11:11
    Sweet life skrev 2012-03-13 11:08:10 följande:
    Uppenbarligen har polis/försäkringsbolag bestämt att man får göra så och den som var svart bil är vållande till skadan....
    Jo jag vet, jag har läst uppdateringen. Jag tänker mig att jag inte har fattat allt rätt. För om blå bil körde PRECIS så som ts har ritat så borde det ju vara rätt självklart att han inte bara kan svänga ut mitt framför en bil som ligger lite snett bakom. Får man gissa - ingen koll på döda vinkeln? Svart körde nämligen in i SIDAN på blå, som alltså måste ha svängt ut precis framför svart. 

    Men men, det måste finnas någon förklaring till att det tydligen är svart som gjort fel. Jag skulle inte heller hinna bromsa om bilen till vänster om mig plötsligt kör ut i min vägbana och försöker korsa den... 
  • Äldre 13 Mar 11:50
    Sweet life skrev 2012-03-13 11:14:53 följande:
    Men svart ska ju faktiskt ha koll när han kör IN i cirkulationsplatsen på de bilar som kommer från vänster sett ur hans synvinkel.. Speciellt när man ska köra in i en cirkulationsplats där man FÅR köra "rakt fram" även i vänsterfilen...
    Jamen hur bra koll man än har så kan man ju inte hjälpa om nån svänger ut framför en när man ligger nästan parallellt - och det verkar ju som om de gjorde det. Nåja, jag skulle ha behövt se krocken på plats för att kunna vara rättvis. 
  • Äldre 13 Mar 21:46
    Lumikki skrev 2012-03-13 12:46:39 följande:
    Att svart bil fick skulden beror väl på att det var den som körde in i blå bil. Det är ju samma sak tex om någon kör uruselt och plötsligt panikbromsar eller byter fil utan att se sig för. Det är alltid bilen som kör på som får skulden även om det eg är den andra som är idioten.
    Det var så jag tänkte också. 
  • Äldre 14 Mar 09:24
    Glädje58 skrev 2012-03-13 22:39:42 följande:
    Haha... nu börjar vi om igen   ska vi försöka komma upp i tretusen inlägg innan veckan är slut Flört
    Du vet att det är frivilligt att gå in i tråden och läsa? 
  • Äldre 14 Mar 13:37
    Angie99 skrev 2012-03-14 13:10:44 följande:
    Inte alls konstigt. Du har alltid väjningsplikt mot de bilar som redan befinner sig i rondellen. Brukar tom sitta en lämna företräde skylt när man kör in i en rondell.
    Den blåa har ju kört helt rätt och riktigt.
    I en rondell med bara ett körfält eller om du efter rondellen ska till höger/rakt fram så borde man "skära av" och byta fil redan efter den sista avfarten innan den du ska ta.
    Kommer man då från vänster så ska man blinka vänster tills det att man är förbi sista avfarten, då blinka höger och byta fil. Många som blinkar knepigt i rondeller tycker jag...
    Men om du kollar på skissen i ts så ser du ju att blå bil INTE bytte körfält direkt efter sista avfarten innan den han skulle av på utan bara katjong rätt över ytterfilen för att komma ut, precis vid avfarten. Om det ligger en bil i rondellens INNERFIL så åker du väl ut och lägger dig i YTTERFILEN för det? 

    Kolla VAR det small - den svarta bilen hann inte väja när den blå bestämde sig för att byta körfält trots att det inte var fritt. Den svarta körde alltså in i sidan på den blå.
  • Äldre 14 Mar 14:35
    Angie99 skrev 2012-03-14 13:55:27 följande:
    Nej som jag skrev så hade det varit annorlunda om det var en enfilig rondell men eftersom det i detta fallet är en tvåfilig rondell så behöver blå bil inte byta körfält.
    Blå bil kommer alltså att fortsätta i vänstra körfältet även efter rondellen och ska då i detta fall bara blinka höger och köra precis på det sätt som visas på bilden.
    Den blåa bilen bytte alltså inte körfält utan körde ur rondellen efter att ha blinkat. Den svarta bilen borde ha lämnat företräde.
    Och svart bil, som ju måste ha tänkt sig att blå bil skulle fortsätta köra i rondellen, vad skulle han ha gjort när blå plötsligt blinkar att han vill in i den fil svarrt ligger i? Stannat mitt i rondellen och väntat på att blå skulle passera framför honom?
    Yanya skrev 2012-03-14 14:11:03 följande:
    Blå bil byter inte fil då blå bil startar i vänsterfil och även fortsätter köra i vänsterfil på andra sidan rondellen. Hur kan man få det till att blå bil byter till högerfil? 
    Svart bil har väjningsplikt för bilarna i rondellen och ska alltså vänta på sin tur och se till att det är fritt innan han/hon kör rätt ut i rondellen och räknar med att övriga bilar i rondellen ska hålla sig undan.  
    Skulle blå bil vara tvungen att stanna för att lämna företräde åt svart bil så skulle inte trafiken flyta på så som det är tänkt i en rondell, då kan man lika gärna ha en korsning. 
    Blå bytte körfält. Svart bil kan, som du själv skriver, inte stanna mitt i rondellen. Då blå inte planerat sin körning bättre (alt. för sent upptäckte att han skulle av), borde han vackert ha kört ett varv till och försökt komma ut i yttre körfältet efter sista avfarten innan han ska av, för att kunna ta av NÄSTA varv. 
  • Äldre 14 Mar 23:12
    Glädje58 skrev 2012-03-14 20:47:35 följande:
    Hoppas de sätter upp trafikljus i rondeller så det blir ordning. Risken är väl att när det lyser rött, så tror de som har röd bil att de får köra.
    HAHAHA, du har alltså aldrig åkt i en rondell med trafikljus?!?

    Welcome to Stockholm  (där jag bodde i många år). Välkommen till Frankfurt där jag bor nu (med genomfartsleder från Autobahn), välkommen till Paris och Milano. Och många andra storstäder med rondeller med trafikljus.  
  • Äldre 14 Mar 23:16
    Yanya skrev 2012-03-14 20:28:34 följande:
    Lite som att tala till en vägg. Blå bil byter INTE körfält, ligger i vänster hela tiden. 
    Skriver absolut inte att SVART bil inte kan stanna mitt i rondellen, svart bil skulle nämligen inte varit inne i rondellen förrän det varit fritt fram.

    Ingen idé att prata till någon som anser sig veta bättre än försäkringsbolagen. 
    Hur byter han INTE körfält, då han kör ut rakt igenom det körfält som ligger till höger om honom?!?

    Vad tror du att en rondell är? Anarchy zone?

    Jag skulle vara sönderkraschad om jag skulle köra så i Frankfurt city! (samma trafikregler som i Sverige)
  • Äldre 14 Mar 23:21
    PetraD skrev 2012-03-14 23:19:12 följande:
    Bara läst ts, men måste väl vara svart bils fel för den blåa är ju redan inne i rondellen och då måste ju svart lämna företräde
    Även i en tvåfilig rondell om man tänt köra ut i ytterfilen och det finns bilar i innerfil?
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?