• Gjord
    Äldre 19 Mar 17:13
    88204 visningar
    1354 svar
    1354
    88204

    Vems fel vid krock i rondell?

    gintonic77 skrev 2011-12-29 13:20:28 följande:
    Nej inte ett filbyte, den ligger kvar i vänsterfil hela tiden, däremot korsar den ju en vägbana.
    Rondellen är tvåfilig och blå byter fil (i rondellen).
  • Gjord
    Äldre 21 Mar 22:17
    Saxiquine skrev 2012-03-21 22:02:05 följande:
    Jag gåller inte riktigt med, för den blå bilen måste varit inne i rondellen innan svart bil körde in, eftersom den infarten är ett steg innan.
    Såvida nu inte svart bil höll typ dubbel hastighet och kastade sig in. Och i de nya tvåfiliga rondellerna måste man ju räkna med att båda körfälten kan köra rakt fram i rondellen och inte att den som ligger i vänster körfält nödvändigtvis måste köra 2/3 varv och ut till vänster.

    Men jag håller med dig om blinkningarna. Blinkar både in och ut nuförtiden för säkerhets skull. Men ogillar de dubbelfiliga rondellerna just för att de känns osäkra eftersom folk inte vet hur de skall köra.
    Höll på att smälla med min mc på exakt samma sätt som ovan bil, för att den som kom från höger inte tänkte på att de som låg i innerfil i rondellen kanske skulle rakt igenom också  - som tur var hann jag stanna, men det blev nästan ett nedlägg mitt i rondellen och då kanske man hade blivit påkörd bakifrån istället.
    Innan man kör in i rondellen skall man ge företräde åt de som är inne, men när man är inne spelar det ingen roll vem som kom in först (vad jag vet, aldrig hört talas om det förut och fick inte lära mig det när jag tog körkort heller).
  • Gjord
    Äldre 6 Apr 16:38

    Ja, av teckningen att döma är det helt klart blå som är vållande, spelar ingen roll vad försäkringsbolaget säger då de ju har fel om de hävdar något annat. Teckningen kan vara felritad men det är ju en helt annan sak.

    Att sedan de som ligger i vänsterfil kan få svårt att komma ur rondellen är ju i alla fall inte de andras fel, och det ger ingen rätt att byta körfält om det inte är klart. Kugghjulsprincipen gäller ju enbart vid trafikstockning. Snarare talar det väl emot flerfiliga rondeller då, men de verkar vara här för att stanna. Särskilt vid tät kökörning i högt tempo är det nervigt som bara den att ligga i vänsterfilen. Det är väl därför som körskolelärare ofta rekommenderar att man ser det i två steg, först byta till högerfil och sedan svänga av. Men vad jag vet finns det inget som säger att man inte kan ligga i högerfil även om man ska svänga vänster. Eller?

Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?