- +
- Artiklar
- Planerar
- Förälder
- Mina länkar
- Skapa en ny tråd
- Regler
- Forum
- Senaste
- Nya trådar
- Omröstningar
- Quiz
- Obesvarade
- Hetaste
- Kategorier
- Adoption
- Adopterad/vuxen
- Förälder
- Hemma igen
- Hjälp/Råd
- Intresserad
- Land
- Under utredning
- Väntar barnbesked
- Övrigt
- Ekonomi & juridik
- Ekonomi
- Familjerätt
- Företagande
- Juridik
- Konsument/Inhandla
- Lån & skulder
- Spartips
- Övrigt
- Familjeliv.se
- Artiklar
- Dagens fråga
- Efterlysning - media
- Familjeliv - sajten
- Familjeliv förslagslåda
- Helgvärd
- Information
- Jultävlingar på Familjeliv
- Ny på Familjeliv
- Träffar
- Tävlingar - av Familjeliv
- Tävlingar - av medlemmar
- Övrigt
- Fritid & hobby
- Dator & Teknik
- Foto & Video
- Internet
- Motor
- Photoshop
- Pyssel
- Scrapbooking
- Släktforskning
- Spel
- Sport & Fritid
- Teknik
- Övrigt
- Fråga experten
- Barnmorskan
- Öron-näsa-hals- läkaren
- Inaktiva
- Förälder
- 40+
- Allergier
- Amning
- Attachment Parenting
- Barn 0-12mån
- Barn 1-2 år
- Barn 3-5 år
- Barn 6-12 år
- Barn/funktionshinder
- Barnböcker
- Barnkläder
- Barnomsorg
- Barns utveckling
- Barnvagnar
- Bilbarnstol/Säkerhet
- Blöjfri bebis-EC
- Blöjor/Potträning
- Bärsjal / Bärsele
- Dop & Namn
- Efter förlossningen
- Enbarnsföräldrar
- Ensam förälder
- Far/morförälder
- Flaskmatning
- Flerbarnsförälder
- Fosterförälder/barn
- Funktionsnedsättning
- Föräldrapenning
- Hemmaförälder
- Inhandla
- Kost/Matvanor
- Mobbning
- Mor-och farförälder
- Namn
- Njutningsföräldrar
- Pappor
- Pedagogik
- Prematurbarn
- Regnbågsfamilj
- Relation/samliv
- Resa med barn
- Skola
- Styv/Bonusförälder
- Syskon
- Sång/Lek/Boktips
- Sömn/Dygnsrytm
- Tonåring
- Tvillingförälder
- Ung förälder
- Ungdomar
- Uppfostran
- Utlandsförälder
- Varannan-veckas förälder
- Åkomma/sjukdom
- Övrigt
- Barnkalas
- Lekar och aktiviteter
- Gravid
- 40+
- Andra trimestern
- Arbetslivet
- Ensam gravid
- Fosterdiagnostik
- Fosterutveckling
- Förlossning
- Förlossningsrädsla
- Första barnet
- Första trimestern
- Grav. komplikationer
- Hälsa & Kost
- Inhandla/preparera
- Kejsarsnitt
- Mammakroppen
- Namn
- Oro för missfall
- Pappagrupp
- Regnbågsfamilj
- Samlevnad
- Syskon
- Tredje trimestern
- Tvillingar
- Ultraljud
- Ung & Gravid
- Övrigt
- Smärtlindring
- Hus & hem
- Bakning
- Dryck
- Heminredning
- Hus
- Lägenhet
- Matlagning
- Trädgård
- Övrigt
- Husdjur
- Akvarium
- Burfåglar
- Hundar
- Hästar
- Kaniner
- Katter
- Reptiler
- Smågnagare
- Övrigt
- Kropp & själ
- Filosofi
- Frivilligt barnlösa
- Glädje
- Kosthållning
- Medialt
- Mode
- Psykologi
- Relationer
- Rädsla/skräck
- Singel
- Skönhet
- Sorg
- Tatuering & Piercing
- Träning
- Vikt
- Övrigt
- Hälsa
- Känsliga rummet
- Abort
- Adoption
- Allmän debatt
- Barnlängtan
- Ekonomi
- Familjehem
- Familjejuridik-Vårdnadstvist
- Familjerätt
- Förlorat barn
- Förlossningsrädsla
- Föräldraskap
- Graviditet
- Kroppsligt
- Missbruk
- Missfall
- Misshandel/Våld
- Myndighetskontakt
- Psykisk ohälsa
- Relationsproblem
- Skilsmässa/Separation
- Sorg
- Styvförälder
- Svårt att få barn
- Medlemstrådar
- Allmänna
- Föräldrar
- Föräldrar med funktionsnedsättning
- Planerar barn
- Väntar barn
- Nöje
- Bloggliv
- Böcker
- Film/TV
- Humor
- Högtider
- Kultur & Konst
- Musik
- Nöje
- Poesi
- Shopping
- Övrigt
- Resor
- Pappagrupp
- Fritidsintressen
- Föräldrapenning
- Graviditet
- Infertilitet
- Pappaledighet
- Provrörsbefruktning
- Spel
- Sport
- Övrigt
- Planerar barn
- 40+
- Barnlängtan
- Ensamstående/Singel
- Fertilitet & Kropp
- Förberedelser/kost
- Graviditetssymtom
- Graviditetstest
- Kvinnosjukdomar
- Oro för missfall
- Preventivmedel
- Regnbågsfamilj
- Relation & samliv
- Syskon
- Utredning
- Äntligen gravid
- Övrigt
- Samhälle
- Anonyma diskussioner
- Arbete
- Etik
- Fråga mig vad du vill
- Irritation
- Jämställdhet/Genus
- Natur & Miljö
- Nyheter
- Politik
- Religion
- Samhälle
- Språk
- Studerande
- Vetenskapligt
- Välgörenhet
- Övrigt
- Valet 2014 - Vad tycker du?
- Sandlådan
- Egotrådar
- Ironi & satir
- Lektrådar
- Tro det eller ej
- Sex & samlevnad
- Föräldraskap
- Homo/bi/trans
- Könssjukdomar
- Leksaker/hjälpmedel
- Minskad lust
- När man inte vill
- Otrohet
- Sex & graviditet
- Sex & Sånt
- Sex efter förlossning
- Skydd
- Smärta/Obehag
- Ställningar
- Svårt att få barn
- 40+
- Behandlingar
- Ekonomi
- Endometrios
- Fertilitet och kropp
- Insemination
- Läkemedel
- Manlig infertilitet
- Ofrivillig barnlöshet
- Oförklarlig barnlöshet
- PCO
- Provrörsbefr. / IVF
- Regnbågsfamiljer
- Relation och samliv
- Ruvare
- Sekundär barnlöshet
- Singel
- Spermiedonation
- Svårt -bli gravid
- Upprepade missfall
- Utomkvedshavandeskap
- Utredning
- Äggdonation
- Ägglossning
- Äntligen gravid
- Övrigt
- änglarum
- Anhöriga
- Avbruten graviditet
- Begravning
- Grav/Minneslund
- Missfall
- Sjukvård
- Sorg
- Väntan
- Änglabarn
- Änglasyskon
- Övrigt
- Annonsera
- Kontakt
- Säkerhet & regler
- Cookies
-
MHMÄldre 29 Dec 22:319677 visningar26 svar269677
Ska laga oxfilé imorgon.. hur gör man?
Jag ska tillaga oxfilé imorgon när svärföräldrarna kommer hit och jag vill absolut inte misslyckas. Den ska vara vällagad och helst inte speciellt röd i mitten. Har googlat mig fram till att innertemperaturen bör vara 70 grader då. Blir oxfilé segt om man gör den vällagad? Det ska väl helst vara rött inuti?
Och vilka kryddor bör man använda för att det ska bli godast? Tanken är att den ska helstekas i ugn. -
Svar på tråden Ska laga oxfilé imorgon.. hur gör man?
-
Köp en stektermometer. Finns billiga eller dyrare trådlösa om man grillar ute t.ex. Viktigt är att ha en bara.
Trimma köttet, dvs skär bort ev vitt och ev senor.
Marinera över natten eller min nån timma.
Sätt in termometern så mycket det går in i köttet med spetsens slut där köttet är tjockast.
Hittade detta, ungefär som jag gör.
Skulle rekommendera att ta ut köttet vid 63-65 C då det gärna eftersteker lite.
Ta av folien så sent som möjligt och skär upp när allt annat är klart.
Lycka till.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.
2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°.
3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
-
Äldre 29 Dec 23:15
Ja risken är att den blir seg om man kör den för länge. Den ska helst vara röd->rosa invändigt.
55º är filén röd inuti, vid 60º rosa och vid 65º lätt rosa
Finns massor recept om man googlar, vet inte vad du tycker om -
gullicanÄldre 29 Dec 23:16
Alltså, vill man inte ha rött eller rosa kött så är det i princip slöseri med pengar att laga oxfilé anser jag. Då kan man lika gärna äta en lövbiff liksom. Det fina möra köttet i oxfilén går ju helt till spillo om man dödar den med att genomsteka. Drygt 60 grader max 63 så det blir lite rosa i alla fall.
-
MHMÄldre 29 Dec 23:21Jo jag vet, det är därför jag aldrig har lagat oxfilé tidigare Känns ju ganska onödigt. Men, vi hade en bit i frysen som måste ätas upp och jag vill få den så bra som möjligt samtidigt som den blir så välstekt som möjligt.gullican skrev 2011-12-29 23:16:13 följande:Alltså, vill man inte ha rött eller rosa kött så är det i princip slöseri med pengar att laga oxfilé anser jag. Då kan man lika gärna äta en lövbiff liksom. Det fina möra köttet i oxfilén går ju helt till spillo om man dödar den med att genomsteka. Drygt 60 grader max 63 så det blir lite rosa i alla fall.Stektermometer har jag! Jag tror att jag tar ut det vid 63-65 då. Lite rosa gör absolut ingenting, men vill inte ha det rött. Ska komma ihåg att låta köttet vila i folie också.ulfsas skrev 2011-12-29 23:14:50 följande:Köp en stektermometer. Finns billiga eller dyrare trådlösa om man grillar ute t.ex. Viktigt är att ha en bara.
Trimma köttet, dvs skär bort ev vitt och ev senor.
Marinera över natten eller min nån timma.
Sätt in termometern så mycket det går in i köttet med spetsens slut där köttet är tjockast.
Hittade detta, ungefär som jag gör.
Skulle rekommendera att ta ut köttet vid 63-65 C då det gärna eftersteker lite.
Ta av folien så sent som möjligt och skär upp när allt annat är klart.
Lycka till.Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.
2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°.
3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.
Jo, jag brukar laga skivor när jag gör kött... men nu har vi precis köpt en ny stektermometer och då måste jag se om jag fixar att laga en helstekt köttbitMadickens mamma skrev 2011-12-29 23:16:17 följande:Jag tycker den är godast i skivor som man bankar ut lite och sen snabbt på båda sidor i stekpanna sen köra färdigt i ugnen. -
M CÄldre 29 Dec 23:26gullican skrev 2011-12-29 23:16:13 följande:Alltså, vill man inte ha rött eller rosa kött så är det i princip slöseri med pengar att laga oxfilé anser jag. Då kan man lika gärna äta en lövbiff liksom. Det fina möra köttet i oxfilén går ju helt till spillo om man dödar den med att genomsteka. Drygt 60 grader max 63 så det blir lite rosa i alla fall.
Hear hear!
Gillar man inte rött kött ska man äta fläsk.Bara för att du inte vet betyder inte att ingen vet. Stultorum infinitus est numerus. -
MHMÄldre 29 Dec 23:31Vi äter inte fläsk hemma och man kan faktiskt laga köttet väl utan att det blir segt :) Men jag vet att oxfilé inte bör lagas helt välstekt så därför brukar vi inte äta det.M C skrev 2011-12-29 23:26:42 följande:Hear hear!
Gillar man inte rött kött ska man äta fläsk.