Inlägg från: ulfsas |Visa alla inlägg
  • ulfsas

    Ska laga oxfilé imorgon.. hur gör man?

    Köp en stektermometer. Finns billiga eller dyrare trådlösa om man grillar ute t.ex. Viktigt är att ha en bara.
    Trimma köttet, dvs skär bort ev vitt och ev senor.
    Marinera över natten eller min nån timma. 
    Sätt in termometern så mycket det går in i köttet med spetsens slut där köttet är tjockast.

    Hittade detta, ungefär som jag gör.
    Skulle rekommendera att ta ut köttet vid 63-65 C då det gärna eftersteker lite.
    Ta av folien så sent som möjligt och skär upp när allt annat är klart.
    Lycka till.Skål


    Gör så här


    1. Sätt ugnen på 200°. Skär bort senan som eventuellt finns kvar längs med filén. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn filén runt om. Krydda med salt, vitpeppar och svartpeppar.


    2. Lägg filén i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i filén tjockaste del. Låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 61° och 63 °. Då är köttet vackert rosa i mitten. Vill du ha köttet rött, stoppa vid 59°. Vill du ha köttet helt genomstekt, låt det stå tills temperaturen är närmare 70°.


    3. Ta ut köttet och vira in det i aluminiumfolie. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Svar på tråden Ska laga oxfilé imorgon.. hur gör man?