Inlägg från: gullican |Visa alla inlägg
  • gullican

    Ska laga oxfilé imorgon.. hur gör man?

    Alltså, vill man inte ha rött eller rosa kött så är det i princip slöseri med pengar att laga oxfilé anser jag. Då kan man lika gärna äta en lövbiff liksom. Det fina möra köttet i oxfilén går ju helt till spillo om man dödar den med att genomsteka. Drygt 60 grader max 63 så det blir lite rosa i alla fall.

  • gullican
    MHM skrev 2011-12-29 23:31:27 följande:
    Vi äter inte fläsk hemma och man kan faktiskt laga köttet väl utan att det blir segt :) Men jag vet att oxfilé inte bör lagas helt välstekt så därför brukar vi inte äta det.
    Ni kanske kan lära er Alltså det behöver ju inte vara blodigt så att det rinner ut blod på tallriken, men en rosastekt oxfilé ÄR faktiskt gott. man brukar lära sig med åldern också att uppskatta en god köttbit. Ja om man gillar kött förstås. Och det är ju skillnad på en biff som är rosa och en oxfilé. 

    Det finns mycket man inte brukar gilla som barn/ung men det är ett misstag att "bestämma sig för" att något inte är gott i unga år och tro att det gäller för alltid. Inställningen är också viktig, man kan ju inte sitta där med en vackert rosa oxfilé på tallriken och tänka "gud vad äckligt, jag kommer att spy" och sedan tro att man ska gilla den  
  • gullican
    MHM skrev 2011-12-30 19:04:41 följande:
    Hej! Jag tillagade den tills den var 63 grader och enligt sällskapet var det helt perfekt. Min svärmor föreslog att jag skulle vänta till 75(!!!!!) grader nästa gång för hon tycker inte om rosa kött. Resten var supernöjda i alla fall!
    Nästa gång kan du servera din svärmor en välstekt hamburgare . Hon kunde ju tagit bitarna i vardera ände annars, de brukar vara trevligt grå....
Svar på tråden Ska laga oxfilé imorgon.. hur gör man?