MHM skrev 2011-12-29 22:31:55 följande:
Jag ska tillaga oxfilé imorgon när svärföräldrarna kommer hit och jag vill absolut inte misslyckas. Den ska vara vällagad och helst inte speciellt röd i mitten. Har googlat mig fram till att innertemperaturen bör vara 70 grader då. Blir oxfilé segt om man gör den vällagad? Det ska väl helst vara rött inuti?
Och vilka kryddor bör man använda för att det ska bli godast? Tanken är att den ska helstekas i ugn.
Som sagt 70grader är till att förstöra oxfilén, men det har vi kommit fram till.
Sen stiger temperaturen par grader efter du tagit ut den, och har du den i folie så kan den mycket väl stiga så mycket som 5grader.
Rådet om 200grader i ugnen är ett dåligt råd, max 175 helst lägre men tar då längre tid givetvis.
Men har man lägre temp, så kan man få hela oxfilé rosa, än bara lite i mitten.
Sen steker man den i enkla kryddor, ska själv köra peppar, vitlöks pulver, lök pulver och salt.
Bryner den i het panna tills fin färg uppnåtts.
Jag kommer plocka min vid 52-53 grader då blir den väldigt fin.