• Amlin

    När skall man då få åka till akuten?!

    JAg är stammis på 1177. Är jag orolig för något av barnen så ringer jag oftast dit först om det inte är öppet på VC och då får man ju ringa deras rådgivning istället. Jag har aldrig varit in till akuten med nåt av våra 3 barn men jag har dock varit många gånger både till vårdcentralen och den jourvårdcentral som finns här.

    Jag vill gärna dra på att åka in så länge som möjligt. Jag tänker som så att är det något ställe där man vet att folk är sjuka så är det på akuten och andra vårdinrättningar. Alltså kan man komma för en sak och åka därifrån med ytterligare en. Att sitta i sådana lokaler och vänta är också mycket mycket slitigare på ett barn än att vara hemma. Däremot är det givetvis så att om något inträffar som får mig att tro att mig barn är eller är på väg att bli allvarligt sjukt, ja då åker vi ju givetvis in.    Skulle jag känna att det var så akut att jag inte kunde ringa 1177 så skulle jag naturligtvis åka direkt ändå.

    När jag själv varit på akuten så har jag dock inte haft några synpunkter på om de andra i väntsalen har mer eller mindre rätt än mig att vara där. Det är inte min sak att bedömma.   

  • Amlin
    LillaNovaK skrev 2012-01-04 17:08:52 följande:
    Generellt sätt så förstår jag inte varför många föräldrar använder akuten/barnakuten som vårdcentral.

    Har barnet haft feber 1 vecka?! Ring då BVC
    eller husläkaren, förstår inte varför man ska belasta akutsjukvården vid icke akuta ärenden.

    Här får/ska man inte ringa BVC vid sjukdom. Jag har fått till mig att BVC är för friska barn och vårdcentralen för sjuka.

    Men precis som du säger är akuten till för akuta ärenden och inget annat. Halvakuta ärenden hänvisas i min kommun till en jourvårdcentral. 
  • Amlin
    Dohgon skrev 2012-01-05 09:08:02 följande:
    Jag har också fått informationen om att spädbarn under 3 månader med om så bara lite feber skall åka till läkare direkt, kommer då febern på natten ja då är det akuten som gäller här.

    VC här jag bor så får man vänta några dagar för att få tid, får man akuttid så får man åka dit på morgonen när de öppnar och kanske får komma in tills stängning och får då sitta i väntrummet med gamla som unga, och alla möjliga sjukdomar, vill inte utsätta ett spädbarn för det heller.

    Jag skulle helst slippa åka till både VC eller någon form av akut eller läkarvård. Man vill ju slippa det in i det längsta.

    Men helt ärligt. som förstagångsförälder så har jag inte koll på hur någonting fungerar. Nu är mina barn snart 1 år och börjar känna mig mer säker på det. har lärt känna dem och lärt mig tyda tecken på sjukdommar, men det har också tagit mig ett år att lärt mig dessa saker.

    Skulle M fått feber när han var en vecka skulle jag inte haft en aning om ifall han var som vanligt eller inte för jag visste inte ett skit om hur bebisar fungerade då. Man får inte med sig en handbok eller lathund på hur spädbarn fungerar.

    Jag går på tron att det är bättre att åka in en gång för mycket. Visst det kanske belastar akuten de gånger som man måste dit, men en bebis tar kanske 10-20 minuter för läkaren att kolla på totalt.
    Många fall så är det ingen fara och man får åka hem direkt.
    Men det finns de fall som man måste ligga kvar länge och som barnet inte hade överlevt om man inte åkt in, även fast symptomen var likadana båda gångerna. Då är det bättre att man åker in en gång för mycket och får den hjälp som krävs för att rädda liv!

    Ska man se det så på spädbarn som är vår framtid så finns det många fler tillfällen man inte borde åka till akuten.
    Bilolyckor är inte alltid man behöver till akuten, då kan man väl lika gärna köra dem till vårdcentralen med? För det behöver ju inte vara något allvarligt, även fast det kan vara det.

    Förstår ni vad jag menar?
    Man åker in av oro, vissa tillfällen finns det anledning till oron andra gånger inte. Men skall man alltid skita i sin oro kommer många många barns liv bli det som blir betalt istället för lite överbelastning på akuten.

    Jag förstår att man är orolig första gången man blir förälder. Jag är orolig ibland och jag har en tjej sen innan jag fick mina twins.

    Jag håller också med dig i nästan precis allt. Förutom en sak, jag vill byta ut "åka till akuten" mot "kontakta vården". Är man orolig, ring! Känns något inte bra, ring! Händer något man tror kan vara farligt, ring! Får ett spädbarn under 3 månader feber, ring! Om de sen säger att man bör åka in så gör det, omedelbart om det är rådet man får eller vänta till man får en tid om det är rådet man får. 

    Det fina med att ta kontakt är att man får hjälp med att göra de där svåra bedömningarna som man själv inte är otbildad till samtidigt som barnet är hemma i en trygg miljö med allt man behöver nära och utan att utsättas för smittrisken som finns på akutmottagningar. Om barnet sen är så sjukt att det är viktigare med vård än allt det där trygga så åker man in.

    När jag pratar med sjukvården frågar jag alltid, vad ska jag hålla koll på, när ska jag kontakta er igen och finns det något läge då vi ska åka in? Ofta kommer vi överens om en tid om någon eller några timmar då 1177 ringar upp för att kolla läget och då tar de ställning igen.

    Sen finns det lägen då man inte hinner sitta i telefonkö, jag skulle åka direkt vid medvetandesänkning och stora anndignssvårigheter eller olyckor av alvarligare karaktär. Men det har aldrig hänt oss än och det är jag glad för.           
  • Amlin
    mandelblomma skrev 2012-01-05 09:25:43 följande:
    skriver under här, varför inte ringa liksom och hamna rätt mot att komma till fel vårdställe och utsättas från allt till långa köer när man kunnat få en bokad läkartid, till mer smittor i väntrummet på akuten mot ett mindre ställe på vc?

    Eller hur! Vår första fick sanslös feber vid typ 9 -10 månaders ålder, genomkrasslig och en bit över 41 grader. Vi ringde, fick en tid men fick samtidigt informationen om att just nu sitter många svårt infektionssjuka personer i vårt väntrum, kom hit, anmäl er men kom inte in med barnet förren det är er tur. Kanon ju! Vi promenerade i området och en av oss gick in med jämna mellanrum för att höra när det var dags för oss.
  • Amlin

    Ja har man fått rådet att åka in då kan man högaktningsfullt skita i alla onda ögon man får. Andra har inte med att göra huruvida man har rätt att vara på akuten eller inte. De har ju inte kunskapen om varför man är där.

    Nu funkar ju också akutsjukvården olika i olika landsting. Där jag bor nu finns en jourvårdcentral öppen på kvällar och helger, dit bokas man från 1177 om det krävs. Dit jag snart ska flytta så hänvisas man till akuten om det är utanför VC tid.

    Att man får komma in fort är ju också olika. Bedömmer de att man snabbt behöver vård så får man komma in fort, oftast. Men risken om man kommer med barn som inte är så där värst sjuka är att väntan blir lång eftersom alla andra med mer akuta fall prioriteras högre.

         

Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!