• mandel­blomma
    Äldre 5 Jan 08:40
    16181 visningar
    112 svar
    112
    16181

    När skall man då få åka till akuten?!

    nu har ju jag lite flax eftersom jag jobbat på akuten som sjuksköterska i över 10 år, men jag har full förståelse att man som förälder är orolig och inte kan förväntas bedöma ett tillstånd på det sätt personal kan.'Därför är det en bra idé att ringa sjukvårdsupplysningen för råd vad man ska göra och vart man ev. ska åka.
    Akuten är ju inte det första stället man vill till utan vårdcentralen, BVC jouren är ju många gånger ett bättre alternativ.

    När det gäller mina egna barn; så uppsöker jag läkare när allmäntillståndet så kräver.
    Inga besök till någon för magsjuka om de liksom bara har magsjuka och jag av något skäl inte får i dem vätska eller små barn med stora diarréer.
    Samma sak med feber, åker inte in bara för feber utan om de verkar vara något mer som ont i öronen, eller om de skulle varit påverkade och i första hand inte till akuten.

  • mandel­blomma
    Äldre 5 Jan 08:42
    Liviblubb skrev 2012-01-04 20:25:15 följande:
    Bra skrivet TS!!
    Jag har fått information från BVC att så fort ett spädbarn har feber ska man åka in. Även när barnet inte orkar äta eller vara vaket som det brukar vara. Hur skulle man kunna förlåta sig själv om nåt händer ens barn bara för att man inte ska åka in för "vad som helst"?! Jag skulle inte kunna det iaf, då åker jag hellre in en gång för mkt!!
    har de sagt så? Rådet brukar annars vara att ta kontakt med sjukvården, kan alltså absolut vara en telefonkontakt i förta hand.
  • mandel­blomma
    Äldre 5 Jan 09:25
    Amlin skrev 2012-01-05 09:20:16 följande:
    Jag förstår att man är orolig första gången man blir förälder. Jag är orolig ibland och jag har en tjej sen innan jag fick mina twins.

    Jag håller också med dig i nästan precis allt. Förutom en sak, jag vill byta ut "åka till akuten" mot "kontakta vården". Är man orolig, ring! Känns något inte bra, ring! Händer något man tror kan vara farligt, ring! Får ett spädbarn under 3 månader feber, ring! Om de sen säger att man bör åka in så gör det, omedelbart om det är rådet man får eller vänta till man får en tid om det är rådet man får. 

    Det fina med att ta kontakt är att man får hjälp med att göra de där svåra bedömningarna som man själv inte är otbildad till samtidigt som barnet är hemma i en trygg miljö med allt man behöver nära och utan att utsättas för smittrisken som finns på akutmottagningar. Om barnet sen är så sjukt att det är viktigare med vård än allt det där trygga så åker man in.

    När jag pratar med sjukvården frågar jag alltid, vad ska jag hålla koll på, när ska jag kontakta er igen och finns det något läge då vi ska åka in? Ofta kommer vi överens om en tid om någon eller några timmar då 1177 ringar upp för att kolla läget och då tar de ställning igen.

    Sen finns det lägen då man inte hinner sitta i telefonkö, jag skulle åka direkt vid medvetandesänkning och stora anndignssvårigheter eller olyckor av alvarligare karaktär. Men det har aldrig hänt oss än och det är jag glad för.           
    skriver under här, varför inte ringa liksom och hamna rätt mot att komma till fel vårdställe och utsättas från allt till långa köer när man kunnat få en bokad läkartid, till mer smittor i väntrummet på akuten mot ett mindre ställe på vc?
  • mandel­blomma
    Äldre 5 Jan 09:54
    Dohgon skrev 2012-01-05 09:49:46 följande:
    förstår hur du menar, det gör jag verkligen. och jag vill inte med detta försvara på något sätt eller mena att man hellre skall till akuten.
    vill bara berätta hur det ser ut just här.

    Det finns ett litet väntrum med 3 bänkar i ena hörnet på VC här. alla sitter ihopträngda och hostar mer eller mindre på varandra. man får inget eget rum innan läkaren skall kolla på en. och vi får vänta i timtal på hjälp på VC även fast vi har tidsbokning.

    Min erfarenhet av akuten däremot, den enda gången jag åkt in med mina barn, är att vi fick hjälp av sköterskor direkt som kollade lite på honom och tog proverna. sen fick vi ett eget rum direkt och sitta och vänta på läkaren där.
    Tidigare när jag själv varit på akuten så har jag också fått ett eget rum direkt. enbart en gång när min sambo fick njurstensanfall som han fick vänta i väntrummet en liten stund.
    självklart kan kvalitén skifta och rutiner och lokaler se olika ut beroende på vart man bor.
    Men generellt är det mindre folk på vc än på akuten och generellt slipper man vänta när man har en bokad tid mot när man kommer till akuten där sjukast går först hela tiden och trauman och andra svåra fall gör att man nedprioriteras hela tiden och kan få vänta i timmar.
    Låter som er vc dock inte är ett bra exempel alls på hur det bör vara.
Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!