• Äldre 4 Jan 10:07
    16182 visningar
    112 svar
    112
    16182

    När skall man då få åka till akuten?!

    Har läst en del här på FL och återigen dyker jag på att många människor anser att man inte skall åka till akuten med spädbarn.

    För ett tag sen var det någon som tyckte att man inte skulle åka in vid en liten förkylning.
    Att man inte skall åka in för feber.
    och nu idag att man inte skall åka in för lite magsjuka.

    Men när ska man då åka in? När barnet blivit tyst och somnat och man inte klarar väcka det längre?

    Ett litet barn kan inte berätta var det har ont eller vad som är fel. Som nybliven förälder är man orolig och är det första barnet blir man rädd för minsta lilla, det är sant.
    Men hur vet man att den där förkylningen som inte vill släppa inte är RS virus.
    Att den där febern kanske är något allvarlig.
    Att barnet inte redan är uttorkat nog så det måste ha dropp?

    Och framför allt, hur kan alla präktiga mammor här sitta och säga sådana saker när de ser en mamma och spädbarn på akuten?! Ni har ingen som helst aning om varför spädbarnet är där! febern kanske suttit i en vecka och ingenting hjälper. spädbarnet kanske har ramlat från något och slagit i huvudet, ett spädbarn skall till läkare direkt om det fått slag i huvudet innan fontanellen växt samman enligt den information jag fått..

    Men kort och gott är min frågeställning snarare: Vet du när "sjukdommen" gått för långt eller är farlig för ditt spädbarn eller ringer du till sjukvårdsrådgivningen av oro och åker in på deras råd? eller stannar du hellre hemma ett tag til och hoppas att det inte behövs läkarvård?

  • Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!
  • Äldre 4 Jan 10:13
    #4
    asta66 skrev 2012-01-04 10:09:48 följande:
    Som du skriver är det väldigt annorlunda med ett litet barn. De berättar ju inte själva hur de mår. Och små barn är känsligare för så mycket. Men det går ju ringa och fråga om man är osäker. Om inte annat så slipper ni att sitta i timmar och vänta. vilket inte är kul med ett litet barn.
    Nej absolut åker man inte in innan man ringt sjukvårdsupplysningen. men om deras råd då är att åka in så självklart gör man ju det. och ju yngre barnet är ju farligare är ju småsaker,

    Kommer ihåg när min son var ca 9 månader åkte jag in till akuten efter jag kommit hem från arbetet då han bara satt och kollade framför sig och hade över 40 i feber. fick många "onda" blickar av andra mammor som satt där.

    När vi varit där ca 3 timmar totalt fick vi åka hem, med antibiotika eftersom den lilla förkylningen som han haft hade utvecklats till tonsillit istället.
  • Äldre 4 Jan 10:15
    #6
    MHM skrev 2012-01-04 10:12:37 följande:
    Varför går man inte till vårdcentralen om barnet blir sjukt? Man behöver inte uppsöka akuten för några dagars feber och hosta, eller liknande. Blir tillståndet extremt mycket värre bör man ju söka akut vård men annars har vårdcentralen öppet ganska mycket.
    oftast går man väl till BVC med funderingar, eller till VC. men om problemen blir värre eller kommer på eftermiddag/kväll/natt så är det inte så mycket att göra. samt vissa typ av fel tag de inte emot på VC alls.
    Ett slag mot huvudet blir iaf här hänvisat direkt till barnakuten.

    Jag var på VC först med min son, men fick kvällen efter åka in till akuten när jag kommit hem från jobbet och sambon berättade att han mer eller mindre bara suttit hela dagen
  • Äldre 4 Jan 10:17
    #8
    asta66 skrev 2012-01-04 10:14:56 följande:
    Tyvärr är det så diffusa symtom på RS i början. Så även om ni åkt in så hade nog resultatet blivit detsamma. Men barnastma brukar kunna växa bort. Och i och med att de växer blir det ofta lindrigare besvär.
    men på små spädbarn kollar de väl blodprov direkt efter RS virus eftersom det är såpass farligt för de minsta?
    det kan ju leda till så mycket värre saker än förkylningsastma med
  • Äldre 4 Jan 10:20
    #10
    Rockan skrev 2012-01-04 10:16:49 följande:
    Klart man ska till akuten när det är akut, men det många menar är väl att man ibland kunde vänt sig till VC/jourVC istället.
    Jo men när vet man då ifall det är riktigt akut eller inte? ser du på ditt barn när det behöver dropp pga uttorkning eller om det räcker med bara lite vatten i munnen?

    Det jag menar är att de föräldrarna som sitter där inte vet varför man sitter där med ett spädbarn. kanske bara en vecka gammal eller så.
    och man åker väl aldrig till akuten utan att pratat med 1177 före? tror iaf de absolut flesta fallen ringer och frågar vad man skall göra först
  • Äldre 4 Jan 10:23
    #13
    asta66 skrev 2012-01-04 10:21:24 följande:
    Är det ett riktigt sjukt barn som har t ex andningsbesvär så åker man eller ringer ambulans.
    jo det har du givetvis rätt i =) men då tror jag inte heller dessa "moraltanter" gnäller över det heller.

    men finns ju fall av tex magsjuka som spädbarnet varit nära att stryka med och fått dropp omgående de kollat på det och kanske inte skulle klarat ens ett par timmar till hemma
  • Äldre 4 Jan 10:32
    #21
    MHM skrev 2012-01-04 10:28:19 följande:
    Dom gånger jag varit på akuten med mina barn har vi åkt ambulans eller blivit hänvisade av VC. Jag vet många som åkt dit och åkt hem efter en natts väntan utan något annat svar än "bara en fökylning". I många fall hade dom kunnat gå till VC öppna mottagning istället. Lite feber och hosta är inte farligt, men det kanske är svårt för vissa att avgöra hur pass sjukt barnet egentligen är. Där vi bor finns det generösa öppettider på VC, från 7-17 och från 17-22 finns det en lättakut, för små besvär(för att misnka kötiden för dom svårare sjuka). Men ändå vänder sig många till den stora akuten alldeles för lättvindigt tycker jag.

    Blir man rådd av 1177 att åka in är det en sak och då bör man göra det. Men att åka in sent på kvällen pga ett hest barn som har feber utan några ytterligare symptom utan att prata med rådgivningen är bara dumt.  Jag vet flera som inte uppsöker akut vård trots att man borde det. (exempel ett fall ner i betongen från vagnen och feber som följd)
    Jag håller absolut med dig om att man borde vända sig till VC i första hand. men sen vet jag även att det kan vara svårt att avgöra hur sjukt det lilla barnet är.

    Kommer ju själv ihåg när man var nyförlöst och inte ens visste hur man skulle byta blöjor på barnen. blev många samtal till BVC för bara vanliga frågor om helt normala saker.
  • Äldre 4 Jan 10:37
    #27
    asta66 skrev 2012-01-04 10:33:54 följande:
    Det är sånt BVC är till för. Som nybliven förälder behöver man nån att stötta sig emot ibland. Jag och min bror terroriserade dock mamma.
    Haha ja det gjorde jag med i perioder, men det var 31 år sen hon hade spädbarn själv senast ;)
  • Äldre 4 Jan 10:43
    #29
    JA77 skrev 2012-01-04 10:34:35 följande:
    De som säger att du inte ska åka in vid förkylning (ja, så stavas det!) och feber, är sådana som jag - utbildade sjuksköterskor som jobbat länge i akutvården. Du ska titta på barnets allmäntillstånd: Äter? Dricker? Ammas som vanligt? Kissar, bajsar? Orkar vara uppe och leka eller är det slött och medtaget? Låter andningen ansträngd? Om barnet har gott allmäntillstånd, men fortfarande har feber och snuva efter 3-4 dagar, då går man till sin vårdcentral. Är barnet medtaget tar man det till akuten.Detta hade VC kunnat hjälpa dig med.

    Sjukvårdsupplysningen  skickar tyvärr alla till akuten för att de vill ha ryggen fri.  
    Hade dom det? hade dagen innan fått vänta betydligt längre i ett stort väntrum med mycket fler sjuka folk på VC och dom sa bara att det är ingen fara med honom. bara en lätt förkylning.

    och VC är som sagt inte öppet på kvällen när jag slutar jobba heller. och visst hade jag säkert kunnat vänta till dagen efter igen innan jag åkte in med honom och kanske fått samma läkare igen som inte verkade ta det på allvar.
  • Äldre 4 Jan 10:50
    #31
    MHM skrev 2012-01-04 10:44:18 följande:
    "han" var en bebis på 6 månader.
    usch. trodde faktiskt att de brukade ge bättre råd än så =o

    Nej vissa tillfällen ska man nog skita i vad de säger och gå på magkänslan ändå..

    Jag tycker det känns tryggare och åka in en gång för mycket än en gång för lite iaf. Skulle nån av mina barn somna in och inte vilja vakna mer för att jag är så dum och väntar skulle jag aldrig förlåta mig själv.

    Nu är de snart året och jag vet att en liten förkylning inte är lika farlig längre och jag märker på dem när de mår dåligt.

    När de var en vecka kände jag dem inte alls. Visste inte om något var fel när de skrek. tror inte man ser på en vecka gammal bebis om den är sjuk eller frisk så lättvindigt
Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!