• Dohgon

    När skall man då få åka till akuten?!

    Har läst en del här på FL och återigen dyker jag på att många människor anser att man inte skall åka till akuten med spädbarn.

    För ett tag sen var det någon som tyckte att man inte skulle åka in vid en liten förkylning.
    Att man inte skall åka in för feber.
    och nu idag att man inte skall åka in för lite magsjuka.

    Men när ska man då åka in? När barnet blivit tyst och somnat och man inte klarar väcka det längre?

    Ett litet barn kan inte berätta var det har ont eller vad som är fel. Som nybliven förälder är man orolig och är det första barnet blir man rädd för minsta lilla, det är sant.
    Men hur vet man att den där förkylningen som inte vill släppa inte är RS virus.
    Att den där febern kanske är något allvarlig.
    Att barnet inte redan är uttorkat nog så det måste ha dropp?

    Och framför allt, hur kan alla präktiga mammor här sitta och säga sådana saker när de ser en mamma och spädbarn på akuten?! Ni har ingen som helst aning om varför spädbarnet är där! febern kanske suttit i en vecka och ingenting hjälper. spädbarnet kanske har ramlat från något och slagit i huvudet, ett spädbarn skall till läkare direkt om det fått slag i huvudet innan fontanellen växt samman enligt den information jag fått..

    Men kort och gott är min frågeställning snarare: Vet du när "sjukdommen" gått för långt eller är farlig för ditt spädbarn eller ringer du till sjukvårdsrådgivningen av oro och åker in på deras råd? eller stannar du hellre hemma ett tag til och hoppas att det inte behövs läkarvård?

  • Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!
  • Snöankan

    Vi har åkt till akuten två gånger. Ena gången när hon brutit nyckelbenet och andra gången när hon stoppat en leksak i näsan som vi inte lyckades få ut. När hon haft hög feber i flera dagar har vi ringt sjukvårdsupplysningen och när hon hade hosta i flera månader till vårdcentralen. Jag tycker absolut att det är ett oskick att använda akuten som vårdcentral.

  • viseversa

    Äh om det är den person jag tänker på som yttrade detta om att det är STÖRANDE när folk åker in till akuten med sina magsjuka barn. Att dom med större skadade barn blir irriterade och att vätska kan man visst ge hemma och jada jada jada!!

    Ja då behöver du inte ta åt dig ts för hon vet uppenbarligen inte ett dyft av vad hon snackade om. Och det blev hon ju upplyst om i den befintliga tråden både en och tre gånger=). Hon hade ingen aaaning om att spädbarn kan bli farligt uttorkade av magsjuka när dom bara kräks och att vissa barn riskerar att dö utan vård. Sen visste hon inte heller att det ibland krävs dropp när det är riktigt illa.

    SJÄLVKLART åker man in med sitt barn om man känner sig väldigt orolig. om barnet bara kräks har hög feber länge slutar äta och dricka eller något annat. 

  • Åskan

    Akuten tycker jag typ aldrig man ska åka in till. Om det inte är extremt bråttom el svårt få tag i vanlig läkare. Däremot tycker jag man kan ringa husläkarmottagningen och få sitt barn undersökt om man är orolig.... Där jag bor har vi vårdcentral centralt där man snabbt får tid, eller närakut. Det funkar kanon. På akuten får man ju bara sitta och vänta i typ 10 h och vem orkar det?!

  • xXpaulaXx

    tycker inte heller man ska belasta akuten med en magsjuka eller feber, särskilt när det gäller magsjuka, så smittar ju det ... visst om barnet inte har några kissiga blöjor på ett helt dygn,då kan det vara dax, men om barnet nu kissar lite?

    vet många ggr då vi ringt 1177 och de har bett oss åka in till barnakuten, första ggn var sonen några månader, och fick hög feber... 1177 ÅK IN han är så liten så ni måste in! När vi väl kommer in på barnakuten efter att 1177 skrämt upp en, så tittar sköterskan på mig och skakar på huvudet... vi satt där i 5 timmar, och vad var felet?? ja eftersom de äldre syskonen vart förkylda o febriga så var det ju samma som de..men 1177 hann skrämma upp en ordentligt.
    andra ggn var han 6månader, haft hög feber, vart skickade från vc direkt till barnakuten..varför?? för att ta ett kissprov! ETT KISSPROV? vilket de även kan göra på vc, eftersom de ska kissa i en burk..

    så from nu åker jag inte in till akuten längre om det är öron,feber eller dyl. De enda gångerna vi åkt in är då vi ålt m ambulans för kramperna han har...

    finns ju läkare som kommer hem
    finns husläkarjour
    finns vc ...

     

  • Liviblubb

    Bra skrivet TS!!
    Jag har fått information från BVC att så fort ett spädbarn har feber ska man åka in. Även när barnet inte orkar äta eller vara vaket som det brukar vara. Hur skulle man kunna förlåta sig själv om nåt händer ens barn bara för att man inte ska åka in för "vad som helst"?! Jag skulle inte kunna det iaf, då åker jag hellre in en gång för mkt!!

  • Mumin80

    Som förälder lär man ju sig hela tiden. I synnerhet som förstagångsförälder. D.v.s. jag kommer antagligen att uppsöka akuten/barnakuten betydligt mer sällan med andra barnet än med första. Men första gången man är med om något så är det ju svåt att veta om det är allvarligt eller ej. I synnerhet med små barn som inte kan säga hur dom mår. Om min ettåring sitter knappt kontaktbar i famnen på mig med 41 graders feber hela dagen och varken vill äta eller dricka, och alvedonen inte ger effekt, och andningen är tung och rosslig, så är det himla svårt för mig som förälder att veta om det är allvarligt eller inte. Så första gången åkte vi in till barnakuten (det blev värre under dagen och mot kvällen, för dom som undrar varför vi inte valde vc istället). Numera ett år senare så vet jag att vår dotter blir väldigt allmänpåverkad av feber, och att det går över, och att man kan varva alvedon och ipren, och att man kan ge närmare dubbel dos alvedon mot vad som ståd på förpackningen om det behövs... (den där första gången så visade det iofs att hon faktiskt hade halsfluss och behövde antibiotika). När hon ramlade från toastolen och slog huvudet i klinkergolvet vid 8-9 månader så åkte vi också in, numera har vi lärt oss "hon skriker direkt, så länge hon inte börjar kräkas är det lugnt". Vilket vi iofs fick äta up lite i höstas när dottern slog huvudet i soffbordet en lördagmorgon och visserligen inte skadade skallen, men slog upp ett jack i öronsnibben som fick sys med tre stygn (först såg vi inte ens att hon blödde, och tyckte hon överdrev gråten lite, hon har ju slagit sig värre många gånger förut). När det gäller magsjuka så har vi varit ganska förskonade, men åtminstone på vår barnakut har dom ju soffor i trapphuset, utanför mottagningen och väntrummet, där man får sitta om man har magsjuka. Så jag blir inte störd av att folk kommer in med magsjuka barn, det är ju faktiskt sjukvårdens uppgift att hitta sätt att förhindra smittspridning i denna typ av situationer.

  • Zunshine

    När det gäller mina barn har jag alltid gått på allmäntillståndet. Äter och dricker barnet bra, är den aktiv? Detta har jag extra koll på vid sjukdom. Beter barnet sig annorlunda då skulle jag ringa, ev åka till akuten. Jag har en 1åring o en 3 åring, och de har alltid varit sig själva oavsett feber eller maginfluensa.

  • hannalood

    Säger magkänslan att det inte är bra med barnet så ska man uppsöka barnakuten. Jag har av egen erfarenhet ett par ggr utsatt mig själv och mina barn för vc och det är under all kritik. Dem kan ju inte ens bemöta ett litet barn!

  • mandelblomma

    nu har ju jag lite flax eftersom jag jobbat på akuten som sjuksköterska i över 10 år, men jag har full förståelse att man som förälder är orolig och inte kan förväntas bedöma ett tillstånd på det sätt personal kan.'Därför är det en bra idé att ringa sjukvårdsupplysningen för råd vad man ska göra och vart man ev. ska åka.
    Akuten är ju inte det första stället man vill till utan vårdcentralen, BVC jouren är ju många gånger ett bättre alternativ.

    När det gäller mina egna barn; så uppsöker jag läkare när allmäntillståndet så kräver.
    Inga besök till någon för magsjuka om de liksom bara har magsjuka och jag av något skäl inte får i dem vätska eller små barn med stora diarréer.
    Samma sak med feber, åker inte in bara för feber utan om de verkar vara något mer som ont i öronen, eller om de skulle varit påverkade och i första hand inte till akuten.

  • mandelblomma
    Liviblubb skrev 2012-01-04 20:25:15 följande:
    Bra skrivet TS!!
    Jag har fått information från BVC att så fort ett spädbarn har feber ska man åka in. Även när barnet inte orkar äta eller vara vaket som det brukar vara. Hur skulle man kunna förlåta sig själv om nåt händer ens barn bara för att man inte ska åka in för "vad som helst"?! Jag skulle inte kunna det iaf, då åker jag hellre in en gång för mkt!!
    har de sagt så? Rådet brukar annars vara att ta kontakt med sjukvården, kan alltså absolut vara en telefonkontakt i förta hand.
Svar på tråden När skall man då få åka till akuten?!