• sskstu­dent
    Äldre 9 Jan 07:18
    295281 visningar
    2610 svar
    2610
    295281

    Sjuksköterskestudenter!

    Hej! Jag börjar plugga första terminen nu i januari till ssk. Våran första kurs heter "omvårdnadens grunder" någon här som kan ge mig tips och råd för just den kursen? Är den svår? Finns det något spec jag borde tänka på? Förövrigt så känns det så roligt att äntligen få påbörja studierna till det man vill bli ) Mvh!

  • sskstu­dent
    Äldre 9 Jan 07:39
    Emmeliina skrev 2013-01-09 07:31:21 följande:
    Sskstudent: jag läste också omvårdnadens grunder nu i termin 1. Jag tyckte inte den var så svår, mer flummig i etik delen och det andra var rätt logiskt :) var ska du läsa?

    Vackert: känns ju skönt att veta :) försöker peppa mig med det lärarna sa om att dem som gör omtentor oftast kan det bäst i slutändan haha.
    Okej det känns ju bra, så man inte blir skräckslagen i första kursen :p Har dock förberett mig på att själv utbildningen är "tuff", vet inte varför men har fått för mig det.. Så du har börjat 2a terminen nu då eller? några allmänna tips och råd att ge om första terminen? :)

    Jag ska studera på distans på ltu i luleå :)
  • sskstu­dent
    Äldre 9 Jan 08:25
    Emmeliina skrev 2013-01-09 07:45:21 följande:
    Nja jag börjar andra terminen om 1,5 vecka ungefär :p hm nja, hamna inte back i tentor som jag gjort haha. Fast det är inte så lätt alltid :p vi har läst två kurser parallellt hela termin 1 och det har inte varit så lätt alltid men det gör kanske inte ni?
    Okej, kan tänka mig att det är jobbigt om man väl börjar göra det.. Okej jag vet inte riktigt exakt har försökt kolla uti kurser men har bara fått fram vilken som är första kursen och vilken som börjar efter den.. När man ser planeringen över vilka kurser man har vilken termin finns inte termin 1 med? konstigt..
  • sskstu­dent
    Äldre 9 Jan 15:59
    beautiful disaster skrev 2013-01-09 10:33:00 följande:
    Läser på distans i Luleå också, men påbörjar min 3e termin nu

    Troligtvis hamnar du och jag i samma klass då nästa år eftersom jag efter sommaren kommer vara mammaledig Var bor du någonstans?  
    Jaha okej är det bra att läsa distans på ltu? :) Jag bor någon mil utanför lule, vars bor du?
  • sskstu­dent
    Äldre 20 Feb 07:25

    Hej!

    Slänger in en fråga här, går t1 på sjuksköterskeprogrammet. Vi ska börja med kursen anatomi & fysiologi nästa vecka och jag har kollat igenom materialet inför kursen och fick lite små panik. Verkar vara sjukt mkt man ska lära sig och ha koll på??.. hur gick den kursen för er? har ni några bra tips på vad man ska tänka på under kursen? underlätta för sig själv osv? alla tips mottages väääldigt tacksamt :)

  • sskstu­dent
    Äldre 21 May 08:57

    Någon här som har tips på hur man bäst förbereder sig inför kursen "läkemedelsräkning" ?? börjar inte försen till hösten men gruvar mig redan då min mattekunskap är lika med noll och något jag verkligen inte gillar!

    Så finns det något smart jag kan tänka på redan under sommaren kanske att träna något särskilt eller läsa någon speciell litteratur? hur ser kursen ut, någon som vill berätta? vore väldigt tacksam för lite info och tips/råd om denna skräckinjagande kurs Skrattande  

  • sskstu­dent
    Äldre 26 May 14:35
    Hanna36 skrev 2013-05-23 15:02:39 följande:
    Köp boken "Träna Läkemedelsräkning" och börja öva. Ju mer du räknar desto lättare går det! Lycka till... 

    Tack för tipset, har kollat vad för litteratur vi ska ha i kursen och bla är det "Läkemedelsberäkning och läkemedelshantering" så då undrar jag om det funkar lika bra att öva med den istället eller har du någon erfarenhet av den? tänkte mest för spara lite pengar eftersom att den står med i litteratur för kursen men inte "träna läkemedelsräkning" eller någon som vet skillnad på dessa två böcker? :)
  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 07:49
    Emmeliina skrev 2013-05-26 14:36:52 följande:
    Vi har också haft den boken du ska ha och där är bra räkneexempel och uppgifter i den tycker jag iaf :)

    Okej så bra då blir det nog att införskaffa den snarast så man hinner träna upp sig lite Glad
  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 07:50
    Hanna36 skrev 2013-05-26 20:52:25 följande:
    Det spelar nog ingen större roll vilken bok du köper, bara du kommer igång !=)

    Okej, jo bäst att sätta igång så snart denna termin är över :) så får man nöta hela sommaren, hellre det än att fatta noll när hösten väl börjar...
  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 07:55

    Gerotranscendens, ska vara någon teori, har någon här en aning om vad den handlar om och innebär? får väldigt gärna berätta isåfall, har den i kursen "Hälsa" nu och håller på att läsa massa engelska texter inför en kommande tenta, men är lite ringrostig i min engelska samt att jag har så många olika engelska texter att hinna igenom innan tentan, så om någon vill berätta lite kortfattat vad den innebär?

  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 09:29
    Emmeliina skrev 2013-05-27 09:27:10 följande:
    Oh det har vi precis läst en artikel om i en uppgift till vår VFU. Nu skumläste jag bara lite i den men det handlar väl lite grann om hur man ska bemöta äldre och hur man kan stärka dem som individer genom sitt eget bemötande.

    Okej tack så mycket :) sitter och försöker läsa igenom den nu, men allt blir ju så mycket besvärligare när det är på engelska.. 
  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 09:31

    Ni till hösten har vi vår första VFU (alltså 2a terminen), 4 veckor på vårdcentral, någon som nyligt haft det och vill berätta vad man får göra ? fast kanske skiljer sig mycket beroende på var man är? men det enda jag hört är att man får börja "sticka" i t2 ? någon som vill berätta lite hur terminen är, jobbig, tung, rolig eller? :) men det klart kan väl vara olika upplägg, men vet att vi kommer ha Allm.farmakologi och läkemedelsräkning samt omvårdnadshandlingar och två kurser till.

  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 11:21
    Emmeliina skrev 2013-05-27 10:49:33 följande:
    Ja det blir ju det, det tar lite längre tid iaf :) 

    Nu är jag i T2 men har inte praktik på vårdcentral förrän i T4, men de VFU:erna vi har haft nu (5 veckor geriatrik och 5 veckor somatik) har varit roliga. Jag har fått göra precis samma saker som sjuksköterskorna gör. Och nu är jag i min sista vecka på en ortoped avdelning har två patienter själv som jag gör allting själv med, planerar, rondar och alla tekniska saker på, självklart har jag handledaren som jag frågar först osv. 
    Själva terminen i sig tycker jag annars har gått jäääätte snabbt! Nog mycket tack vare VFU:n. 
    Vi har haft läkemedelsberäkningstentan (som jag klarade på första försöket :D) och en omvårdnadstenta på 13hp som jag inte klarade och ska göra om nästa vecka, 10 veckor VFU och två omvårdnadshandledningar. Jag tycker iaf att denna terminen var mycket roligare än första :D

    Åh det låter riktigt roligt, jag kan tänka mig att terminerna går fortare när man har VFU :) Men så olika det verkar kunna se ut ändå, med tanke på att vi ska ha VFU på vårdcentral (vad jag tror?) och bara 5 veckor, kursen heter Omvårdnad, miljö och prevention har du haft den? :)

    Men lät ju riktigt kul att få så mycket ansvar så tidigt? de trodde jag inte man skulle få :D men det är ju som sagt det som är så roligt när man börjar få göra lite saker.. Har tyckt den här första terminen varit rolig, mkt att lära sig osv men ser verkligen fram emot nästa termin, känns som att det blir mer på riktigt då för nu har det väl mest varit "förberedelser" :)

    Så härligt att klara läkemedelstentan på första försöket, den har jag gruvat mig för sen jag började och kommer väl gruva mig hela sommaren :p hoja för det alltså! Aja det är väl bara nöta.. Har du lätt för matte? jag tycker verkligen matte är sjukt trist och är inte särskilt duktig på det så är därför rätt att just läkemedelsräkningen kommer bli väldigt svår för mig pga det :/  
  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 11:48
    AMK skrev 2013-05-27 11:25:59 följande:
    sskstuden: Vart läser du? Har med läst en kurs som heter Omvårdad, miljö och prevention och samtidigt gjort VFU på Vårdcentral.

    Jag läser på distans i Luleå :) Hur var kursen ? vad fick man göra på VFU:n?
  • sskstu­dent
    Äldre 27 May 12:28
    AMK skrev 2013-05-27 11:52:45 följande:
    Läste med i Luleå, fast inte på distans. Kursen var helt ok Det jag fick göra var att ta blodprover, vara med vid vaccinationer, undersökningar etc. Har ni inte två veckor vårdcentral och två veckor hemsjukvård numera? Vart ska du göra din VFU?

    Okej :) men när är det man får "träna" på att sticka? måste väl vara före VFU men är det i någon särskild kurs man gör det? :) Det kan hända att de är så? vet inte varför jag fått för mig att det ska vara 4 veckor VC men det kanske inte är så?.. Jag vet inte var jag ska vara, vet inte om man får välja eller om man blir tilldelad en plats kanske? och när man då får veta det har jag ingen aning om faktiskt..
  • Äldre 11 Jan 15:48

    Hej alla! 

    Jag undrar om det är någon som har övningstentor/instuderingsfrågor till farmakologi/patofysiologi/läkemedelsräkning? Jag tänkte att jag skulle vara ute i god tid med att börja plugga på det så att jag sätter tentorna på första försöket =) Jag börjar T3 (ESH) nästa måndag (19/1). Skulle vara hur gulligt som helst i fall det är någon som vill dela med sig! 

    Tack på förhand! 

  • Äldre 12 Jan 21:20

    Tack så mycket för länken! 

Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!