• Tillsa­mmans4
    Äldre 11 Dec 12:13
    293837 visningar
    2610 svar
    2610
    293837

    Sjuksköterskestudenter!

    Hej! Hoppar in här i tråden. Läser termin 2 och börjar snart T3. Ser fram emot det så sjukt mycket! <3 Vi ska äntligen få läsa om människans behov av omvårdnad vid ohälsa och sviktande funktioner. Sitter och läser litteraturlistan, lite nervöst är det ju men samtidigt ganska roligt. Läkemedels beräkning.. Man har ju hört så mycket om hur hemskt det kommer att vara. :C Anatomin ser jag mer fram emot. Även obstretiken. Men läkemedels beräkning.. Är det verkligen så hemskt? Har som sagt hört "mardrömssituationer" om den tentan. Exempelvis att 98% av klassen inte klarar av det och så. Stämmer det?

  • Tillsa­mmans4
    Äldre 19 Jan 13:40

    Hejhej alla framtida syrror!
    Sitter och läser såhär på lördagen lite läkemedelsräkning. Det går bra, formlerna kommer att sitta efter ett tag men har lite problem med vissa saker..

    Hittade en bra sida på nätet som visade massa gamla tentor. Jag räknar rätt när jag INTE missuppfattar frågan.
    Exempel:

    I exemplet nedan tolkar jag det som följande: Robin får som dos 0,25 g x 3 antibiotika per gång. Detta blir alltså 0,75 g = 750 mg. Oralvätskan är 50 mg/ml. 750mg/50mg/ml = 15 ml per gång. (D = MVS / S     D=750mg/50 = 15 ml). Så jag svarade 15 ml per gång. När jag kollade facit senare är svaret 5 ml per gång. Jag förstår ju när jag ser facit att dom menade att Robin ska få 0,25 g tre gånger dagligen vid olika tillfällen under dagen. Men när jag ser problemet tolkar jag det som 3 st 0,25g kapslar på en och samma gång. Hur man man göra för att inte råka missuppfatta fler saker? Finns det några knep eller är det bara att träna, träna, träna och försöka se sambanden?
    Har introduktion på måndag så är ju "lite" i god tid men är så nervös. :)


    "Robin 7 år ordineras antibiotika 0,25 g x3 som kapslar. Han kan inte svälja kapslarna och
    ordineras i stället samma dos som oralvätska. På etiketten står oralvätska Kefolor 50 mg/ml. Hur
    många ml får Robin per gång?"

       
  • Tillsa­mmans4
    Äldre 19 Jan 13:42

    "Robin 7 år ordineras antibiotika 0,25 g x3 som kapslar.


    Han kan inte svälja kapslarna och ordineras i stället samma dos som oralvätska.


    På etiketten står oralvätska Kefolor 50 mg/ml.


    Hur många ml får Robin per gång?"

    Ska se om det blev enklare att läsa denna gång. :) 

  • Tillsa­mmans4
    Äldre 3 Sep 15:07

    Har gått termin 3 i två veckor nu och har en läkemedelstenta redan nu på lördag. :O

  • Tillsa­mmans4
    Äldre 4 Sep 21:36
    MammaTillMy11 skrev 2013-09-03 20:16:55 följande:
    Blä! Vi ska börja med läkemedelsberäkningen om 2 veckor..Nivå 2. 
    Lycka till på lördag! :D 
    Tack! :D Vi får inte ha någon miniräknare.. Läskigt. Hur är det med dom andra skolorna?
  • Tillsa­mmans4
    Äldre 25 Sep 14:17

    Vi fick inte ha miniräknare, en ny grej dom började med för någon termin sedan. Läraren sa att det kanske kommer införas i andra skolor också så det är bra att försöka om sig grundmattematiken för att kunna använda i praktiken.

  • Tillsa­mmans4
    Äldre 26 Sep 17:02

    Klarade av läkemedelsränkingen! Så skööööönt! Enlig läraren klarade sig bara 60% på tentan. Usch!

  • Tillsa­mmans4
    Äldre 28 Sep 07:20
    Chetti skrev 2013-09-27 23:06:55 följande:

    Hos oss blir vi tilldelade platser. Vi med småbarn prioriteras genom att praktikplatsen ska vara så nära hemmet som möjligt. Men vi får räkna med 30min-1 timmes restid...
    Går på Ersta och där får vi inte välja praktikplatser men dom säger att dom försöker placera oss så nära hemmet som möjligt. Första praktiken fick jag ett demensboende som jag inte ens visste fanns 5-10 minuter med buss från mig så jag är väldigt nöjd. Nu kommer jag att få åka till St:Görans men det är cirka 20-30 minuter med tåg dit för mig, helt OK för det är längre till skolan än till praktiken. :P
  • Tillsa­mmans4
    Äldre 28 Sep 13:40
    Chetti skrev 2013-09-28 11:42:29 följande:

    Jag går också på Ersta. Hoppas få praktiskplats inom 30 minuter så jag hinner lämna barnen till förskola, fritids öppnar. Men Sthlm och dessa avstånd...

    Vilken termin går du? Jag går Termin 1 och har precis börjat med V12. Hur var anatomi och fysiologi tentorna? Om två veckor är det dags för första och jag tycker det är så mycket som man måste lära sig... 

    Längtar till praktiken, ska bli så kul att få prova på rollen som SSK =D 
    Termin 3 går jag. :D Tyckte dom var helt ok, mycket grundlig information. Man behövde mest berätta hur det var exempelvis hur en neuron funderar när den skickar nervimpulser, man behöver inte förklara varför den gör som den gör utan bara beskriva hur den gör det. Sedan behöver man ju inte kunna alla latinska namn för saker utan bara kunna dom på svenska. Nu i termin 3 måste man även förklara varför och kunna alla roliga namn på allt. (buuuhuu)

    När jag studerar gör jag alltid ett häfte där jag har besvarat alla instuderingsfrågor, renskrivit anteckningar, och det viktigaste från boken. Då slipper jag leta mellan massa källor utan har allt på ett och samma ställe.
    Som jag kommer ihåg det var anatomin och fysiologin uppdelade i två tentor? Tyckte att det var mycket att lära sig men lyckades få VG på båda proven (till min förvåning.. :P ). Läraren, en läkare tror jag, är mycket bra. Han säger oftast "det här är en typisk tentafråga" och så kom den faktiskt på tentan.
  • Tillsa­mmans4
    Äldre 28 Sep 18:19
    Chetti skrev 2013-09-28 14:33:24 följande:
    Ok, låter ju bra! Vi har nog samma föreläsare som er. Han säger detta är en 6 poängsfråga om saker, och andra bra tips inför tentan men han sade också att många inte klarar tentan första gången...
    Ja, det är två tentor. 

    Jag gör som dig. Jag skriver ner allt det viktiga i ett häfte, läser bara detta sedan och inte i böckerna. Sedan gör jag mindmaps som jag använder för att verkligen få in allt.

    Hur känns termin 3? Och hur var termin 2? Termin 1 känns som en enda lång teoretisk kurs med en massa pluggande =D    
    Termin 2 var underbar, mycket mer praktiskt och man fick leka med både det ena och det andra. Mycket rollspelsövningar och diskussioner omkring dessa. Vi fick bland annat spela in samtal där vi intog roller och sedan prata om dom i större grupp hur vi skulle utveckla samtalet/vad man ska säga och inte säga.

    Termin 3 är väldigt teoretisk. Det är en enda stor anatomi och fysiologi kurs på över 15 hp (över halva terminen..) och efter det är det praktik (längtar!!). I denna kurs måste man dock förklara mycket, varför gör hjärtat på det sättet, varför är påverkar rökning njurens metabola funktioner och hur etc etc. Som kursen i termin 1 fast så mycket mer fokus på sjukdomar och varför. :) I termin 3 får vi gå ut på sjukdom (hurra!) så jag längtar enormt mycket! Börjar VFU:n i november så det är ett tag kvar. :) 
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!