• JA77
    Äldre 15 Jan 18:26
    295331 visningar
    2610 svar
    2610
    295331

    Sjuksköterskestudenter!

    Scream4 skrev 2012-01-15 18:24:04 följande:

    De måste iallafall försöka. Finns det inget annat äldreboende du kan vara på? Har själv haft proble med en handledare, också inom äldrevården...

    Vilka problem hade du, då?
  • JA77
    Äldre 15 Jan 18:43
    #95
    Scream4 skrev 2012-01-15 18:28:07 följande:

    En handledare som inte lät mig göra nåt självständigt...

    Hur kommer det sig? Vissa saker ska man inte göra självständigt som student. Jag skulle exempelvis aldrig låta en student hänga blod utan uppsikt. Vad ville du göra men inte fick? Det beror ju på termin och mognad också! Jag märker tidigt om studenten är en person att släppa.
  • JA77
    Äldre 15 Jan 18:49
    #98
    Scream4 skrev 2012-01-15 18:45:13 följande:

    Termin 4. Hon motiverade inte alls. Men jag var inte den enda som haft problem med just den handledaren. Fick som tur var byta efter bara två veckor, och det är jag glad för (Har senare fått höra att hon inte haft några mera studenter) 

    Men man kan inte byta handledare huxflux, man behöver ju sitta ner och samtala om det. Skolorna tycker ju sådant här är jobbigt.... Jag har aldrig haft en urkass student, men jag har haft studenter jag inte velat släppa, och då har jag sagt varför. På min gamla avdelning var det en student som inte kom överens med sin handledare, och de bytte, men det skedde inte över en natt. Personkemin avgör ju mycket.
  • JA77
    Äldre 15 Jan 20:56
    Scream2 skrev 2012-01-15 20:51:32 följande:
    Hej!
    Hoppas det är ok om jag länkar till en tråd här:  Sjuksköterskesktudenter ang handledare

    Skulle önska lite smarta kommentarer där inne från er som upplever det här just nu. Som är mitt upp i det hela mao! 
    Det är jättebra puffat! Bra för oss som redan är sjuksköterskor och som kommer att handleda er, berätta hur ni vill att jag ska vara, vad jag ska tänka på.
  • JA77
    Äldre 19 Jan 23:04
    dosed skrev 2012-01-19 21:14:35 följande:
    Någon mer än jag som siktar på att bli barnmorska sedan? Jag vill helst bara jobba nåt år och sen börja läsa vidare direkt men det är ju sjukt svårt att komma in! Urvalet sker ju inte efter betyg eller högskolepoäng.. störigt!

    Högskolepoäng är ett urvalskrav, sedan sker lottning i grupper i hur länge man har jobbat som ssk. Den grupp med sjuksköterskor som jobbar längst, brukar vara den största gruppen antagna. Betyg är fullkomligt irrelevant då inte alla högskor betygsätter i flera steg. Lika bra det, målet är ju att bli sjuksköterska, inte "väl godkänd sjuksköterska". Legitimation får man ju ändå.
  • JA77
    Äldre 20 Jan 11:37
    Vackert skrev 2012-01-20 07:07:19 följande:
    Haha.. Jag tyckte allt lät så bra fram tills att du skrev att målet är att bli sjuksköterska inte väl godkänd sådan. Hur tänkte du då? Vi alla strävar väl ändå efter att bli en BRA sjuksköterska. Då spelar betyg ingen roll. Det där lär ju hel snurrigt.

    Du missförstod. Det jag menade är att det spelar ingen roll om du får VG/MVG i alla kurser på ssk-programmet, då du får samma sjuksköterskeexamen (gör att du kan ansöka om legitimation) som den som bara får G. Ingen arbetsgivare kommer någonsin att fråga efter betyg, de tittar bara på om du har en legitimation som sjuksköterska. Att du då har VG i allt (det jag kallade väl godkänd sjuksköterska) kommer passera. Det kan lika gärna vara din kursare med bara G som får jobbet istället för dig. På så sätt spelar alltså betygen ingen roll, det är bara onödig stress. Man har liksom inte förtur till bättre arbetsplatser/praktikplatser för att man har bättre betyg.
    dosed skrev 2012-01-20 09:01:25 följande:
    Sedan att den som jobbat längst ska komma in tycker jag också är fel.. Det är väl bättre att de med den nyaste utbildningen ska få komma in också!
    Där håller jag verkligen inte med dig! Antagningsreglerna ser ut som de gör för att uppmuntra långt yrkesverksamma sjuksköterskor att läsa vidare. Barnmorska är ett enormt ansvar som kräver mognad, noggrannhet och klinisk blick. Man ska vara trygg i sin sjuksköterskeroll och i sina sjuksköterskeuppgifter innan man söker vidare - oavsett utbildning. Den som gick ssk-utbildningen för fem år sedan har i stort sett samma utbildning som du, medan den som gick 1994 inte har det.
  • JA77
    Äldre 20 Jan 14:50
    Vackert skrev 2012-01-20 11:42:30 följande:

    Fast du har ju uppenbarligen lärt dig mer om du får ett VG. Skit samma vad du får för betyg, men tycker du inte att den kunskapen du får när du läser ordentligt också är viktig? Jag som arbetsgivare skulle både vilja ha en ssk som är bra på allt. Jag som har haft urdåliga betyg i grundskolan exempelvis är skitstolt att jag får så bra betyg nu, jag är så förvånad... Men jag brinner så för det jag läser och tycker det är så fruktansvärt roligt.. och jag stressar inte ett dugg.. Jag lägger upp mina dagar bra och har en bra studieteknik!!

    Nej, ett betyg säger faktiskt ingenting om det du verkligen kan eller hur du är som sjuksköterska. Du kanske har MVG på alla tentor, men istället kanske du inte kan prioritera dina arbetsuppgifter, saknar klinisk blick etc. Den som får G på tentan kanske behärskar det andra bättre; är mer empatisk, effektiv, hjälpsam... Sådant som inte betygsätts.

    Ingen arbetsgivare tittar på betyg när de anställer, de vill bara veta att du fått utt din examen (vilken man får oavsett betyg) och att du har legitimation. Vid första jobbet har legitimationen sällan utfärdats, så man får jobb ändå, men det bevakas tills du har den.     
  • JA77
    Äldre 20 Jan 15:23
    Vackert skrev 2012-01-20 15:13:40 följande:

    Tack, det ska jag lägga på minnet!

    Varsågod! Synd att det inte kommer fram under er utbildning, det blir ju bara stress...
  • JA77
    Äldre 20 Jan 16:50
    Vackert skrev 2012-01-20 15:39:05 följande:

    Vadå? Som att det du berättar är någonting nytt för mig... Som att inte min man, som har jobbat som chef och har tjugo år i bagaget som ssk, inte har berättat det för mig.. SOM SAGT, jag stressar inte bara för jag får bra betyg... Måste jag det??? Skärp dig nu JA77, jag förstår att du vill stoltsera med dina kunskaper och det är bra att du gör det i vissa lägen, men just nu tycker jag att du går över gränsen!!

    Oj oj, jag svarade därför att det på dig verkade som att du inte visste att betygen i det långa loppet har någon som helst betydelse för att få jobb. Min erfarenhet är att ssk-studenter stressar ihjäl sig för att få högsta betyg, men när de får reda på att ingen arbetsgivare tittar på dem, blir de lugna - och förvånade. Du skrev ju i ett inlägg att bra betyg betyder bättre sjuksköterska, medan flera andra svarade att det inte alls är så, att betygen inte säger något om ens kunskaper. Kanske har du ändrat dig nu, eller inte. Du visste ju redan allt!
  • JA77
    Äldre 20 Jan 16:57
    Vackert skrev 2012-01-20 15:31:10 följande:

    Ja, det håller jag också med om. Så kan det vara en elev som får VG och som faktiskt är väldigt duktig också!! Jag tycker vi kan släppa hela diskussionen nu för jag har ju insett att fallet, så som ett gäng här har beskrivit innan, inte  är så tokigt. JA77 sa att målet är att bli godkänd ssk inte väl godkänd ssk.. och jag anser att målet är att bli en bra ssk.. vilket jag tror alla håller med om..

    Jag menade att det i din slutexamen inte kommer att stå grader av sjuksköterska; t.ex  "godkänd sjuksköterska", "väl godkänd sjuksköterska" eller "mycket väl godkänd sjuksköterska". Det står bara sjuksköterska, punkt. Och det kan som sagt vara så att den som gör omtentor är bättre, då man har fått repetera kunskapen. Men det är ingen som hetsar över att du kämpar för höga betyg för att det är kul, absolut inte! Men för de som upplever betygsstress kan det vara skönt att veta att de kommer få legitimationen oavsett antal omtentor, och att ingen chef kommer att se hur många tentor som gjorts om!
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!