Dr Phil körde på skateboardåkare
Forum Information - Familjeliv.se
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Ni som har tagit automatkörkort har ni ångrat er?

  Tis 31 jan 2012 23:05 Läst 29935 gånger Totalt 14 svar
  Tis 31 jan 2012 23:05

  Har tänkt börja med körkortet och har hört att det ska vara enklare och billigare med automatkörkort och fler och fler körskolor börjar erbjuda automatkörkort. Ni som har valt automatkörkort har ni ångrat er? jag vet att man kan ändra körkortet till manuell om man skulle ångra sig senare genom att göra ett nytt körprov där man visar att man kan växla men kan fortfarande inte bestämma mig. Kan ni även ge fördelar samt nackdelar med ett automatkörkort. 

 • Tis 31 jan 2012 23:09 #1

  Dagens automatbilar är ju lite roligare att köra en när jag tog körkort så när jag tog fanns det inte på kartan att jag ville ha ett kort enbart för automat...

  Enda nackdelen jag kan se är ju ifall man skulle behöva låna en bil nån gång så är det ju fler som har en bil med manuell växling så det kan bli svårare att låna en bil lite snabbt...


  Livet är underbart när underlivet är bart :)
 • Tis 31 jan 2012 23:11 #2

  Tar du körkort för manuell, får du köra både automat och manuell. Mycket bättre! Och att växla är inte det svåra med att köra bil ;)

 • zygoma girl
  Visa endast
  Tis 31 jan 2012 23:14 #3

  Jag har inte automatkort men en arbetskamrat har och det är hon inte nöjd med. Svårt att hyra/låna bil och mindre utbud när man ska köpa bil.

  Det är inte särskilt svårt att lära sig växla, alla handra har ju fixat det, eller hur? Och vill du sedan köra automat kan du göra det men är inte låst till det utan kan låna grannens bil om din egen pajjar. Några stora fördelar med att ha enbart automatkort ser jag inte.

 • Tis 31 jan 2012 23:36 #4

  Anledningen jag vill satsa på automat är att det är billigare och att jag behöver körkortet snabbt, för det krävs många fler körlektioner för manuell

 • Tis 31 jan 2012 23:48 #5
  att lära sig växla tar inte lång tid, så att det blir billigare är nog från person till person
 • Ons 1 feb 2012 00:40 #6

  Nej har inte ångrat mig, vägrar köra en manuell bil.

 • Ons 1 feb 2012 00:52 #7

  Jag var också i de tankarna när jag skulle ta körkort i somras men jag är väldigt glad över att jag inte tog automatkörkort. Att växla lärde jag mig snabbt hemma, kunde nästan växlingen helt när jag började med intensivkursen. Det som är svårast och tar längst tid att lära sig är uppsikten och planeringen av körningen vad gäller trafikregler m.m och det måste man lära sig vilket som, så växlingen är bara en liten del. Men välbehövlig i körkortet så det är bara onödigt att hoppa över :)

 • Ons 1 feb 2012 04:54 #8

  Om det krävs mer eller mindre lektioner för manuell är helt individuellt. Att lära sig växla tar inte många lektioner alls.
  Har en kollega på mitt jobb som tagit 40 lektioner för automat plus att hon kuggat uppkörningen. Som sagt, det må vara billigare men går nog inte snabbare.

 • Ons 1 feb 2012 05:02 #9
  Laura75 skrev 2012-01-31 23:36:26 följande:
  Anledningen jag vill satsa på automat är att det är billigare och att jag behöver körkortet snabbt, för det krävs många fler körlektioner för manuell
  Snålheten bedrar visheten.

  Sedan då? När du har ett automatkort? Ska du komplettera med ett vanligt då så att du kan använda andra bilar än bara din egen?
 • Mån 5 mar 2012 03:30 #10

  nu hoppas jag att det inte gör någonting att jag hoppar in här och behöver åsikter, för jag står i ett dilemma, jag är gravid bor på landet med väldigt få busstider och inga alls på helger och är behov av körkort mer än någonsin nu när det ska bli tillökning. MEN jag kan inte köra bil, jag har tragglat och tränat på att växla men jag får inte till det. känner mig små stressad för att jag inte ska hinna, för hinner jag inte före bebisen då kommer det bli liggandes LÄNGE. därför har jag funderat på automat körkort. och sen senare om det är aktuellt att försöka sig på manuellt körkort. 

  era åsikter, är jag dum och köra den enkla vägen för att få ett körkort ? =)  

 • Mån 5 mar 2012 03:51 #11

  Jag kopierar och klistrar in mitt svar från den andra tråden med samma frågeställning.

  Jag kan efter en olycka i arbetet bara köra automat men ursprungligen tog jag det vanliga körkortet.
  Trots att jag inte börjat jobba än märker jag redan nu att det ibland blir strul med lånade fordon eller som tillhandahålls genom olika aktiviteter.

  Nu övningskörde jag visserligen privat men jag tyckte det inte var så märkvärdigt. Som att cykla, det går av sig själv när man väl lärt sig.
  Knepet är ju att lära sig hantera bilen först, med växling, koppling, styrning, broms mm  innan man ger sig ut i trafik där man har sjuttielva andra saker att tänka på. Det gäller oavsett om man kör privat eller på skola.
  Jag förstår mig inte på lärare/handledare som missar detta.

  Jag tycker en manuellt växlad bil känns mer kontrollerad av mig som förare och jag har fler reglermedel för att anpassa körningen. Ta bara en sådan sak som motorbromsning vid halt väglag.

  Nej, fick jag välja idag hade det blivit kort för både automat och manuell igen, om man bortser från min skada då.

 • Mån 5 mar 2012 05:53 #12

  Att bara ha körkort för automat är ju i princip som att bara ha körkort för sin egen bil, som man då måste äga. Man kan glömma att låna bekantas bilar, att avlasta dem om man kör långt tillsammans eller att hyra bil snabbt och billigt.

  Frågar de på jobbet till exempel om man har körkort måste man ju säga nej, eftersom man troligen inte kommer att kunna köra jobbets bilar, ej heller kollegernas och knappt några hyrbilar. Man begränsar sig EXTREMT mycket. Lite som att bara kunna köra rosa bilar, eller något. Jag känner en enda person som äger en automatväxlad bil. Alla andra bilar jag hyrt/lånat har varit manuellt växlade.

  Så hemskt många körlektioner kan det väl ändå inte gå åt till att lära sig växla? Särskilt inte om man känner någon som kan öva lite med en vid sidan om. Jag tyckte växlingen kom av sig själv, i takt med att man lärde sig ha kontroll över bilen i högre hastigheter.

 • Mån 5 mar 2012 05:57 #13
  Argo skrev 2012-02-01 05:02:01 följande:
  Snålheten bedrar visheten.

  Sedan då? När du har ett automatkort? Ska du komplettera med ett vanligt då så att du kan använda andra bilar än bara din egen?
  Det är ju inte snålheten som bedrar utan något annat Flört, eftersom det totalt sett måste vara dyrare att ha körkort för automatväxlad bil. Automatväxlade bilar drar mer bensin, marknaden är begränsad (alltså; man kan bli tvungen att välja en dyrare bil), de är dyrare att hyra.

  Det hade varit intressant att höra från en trafikskolelärare hur mycket lättare det verkligen är att ta körkort för automatväxlad bil, alltså hur många färre lektioner som krävs och om man mer sällan kuggar på körprovet om man kör automat.
 • Tor 16 maj 2013 20:29 #14

  På körskolan har de sagt till min dotter som vägrar växla att inom snar framtid kommer de flesta bilar att tillverkas med automatlåda som i USA. I regel går det snabbare att lära sig hantera bilen och billigare att ta körkortet generellt. Hon har varit  livrädd efter en trafik olycka och att köra med växlar har bara skrämt henne så hon inte ens vill sitta  framför en ratt. Så det har varit ända vägen att lära henne till en början i min automat bil. Äntligen släppte rädslan och hon vågade lita på att det gick att hantera bilden. Just att de går att komplettera upp sen när körvanan väl är där och om behovet skulle uppstå gör ju att det i stort sett inte spelar någon roll i vilken ordning man tar det. Det är helt upp till var och en att välja. På mitt jobb finns både manuell låda och automat låda på bilarna. 
  Det kan finnas många orsaker till att välja automat och jag tycker att det ska vara upp till var och en att välja. Att välja mellan att inte ha körkort alls eller enbart för automat tycker jag är ett lätt val och automat ger då också en större  frihet när man bor på landet än att passa gles busstrafik. Finns många bilar med automat nu för tiden och jag har alltid föredragit att köra utan att växla trots att jag har körkort för manuell. I stadstrafik mm olika situationer så är det rätt så avkopplande att slippa växla. 

Svara i tråden: Ni som har tagit automatkörkort har ni ångrat er?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Familjeliv.se
Svara i tråden...

Innehåll