Inlägg från: Anonym (DrA) |Visa alla inlägg
  • Anonym (DrA)

    Cancer i tarmen???

    Hej!
    Blod i avföring skall man alltid ta på allvar, även om det sällan är orsakat av något allvarligt. BLOD KAN SE OLIKA UT.
    1) Rött blod - kommer från nedre delen av mag-tarmkanalen (har inte blandats med magsyra). Kan vara:
    a) Blödande hemorrhojder (gör inte ont om de inte är inklämda)
    b) blödande fissur (spricka i analöppningen, gör ont)
    c) IBD (inflammatorisk tarmsjukdom), finns i olika varianter. Ulcerös colit är en, crohns sjukdom en annan. Ger avföring med blod och slem, och magsmärtor kan förekomma
    d) Tumör i tjocktarm, analöppning eller rectum  - behöver inte göra ont, ger ofta andra avföringar än man är van vid (dvs hårdare, lösare, oftare eller mer sällan). Kan blöda, mycket eller litet. En av de största riskfaktorerna är rökning. Det är det man vill utesluta med coloskopin.
    e) Blödande divertiklar (fickor på tarmen) - ger oftast mycket blod.
    f) Meckels divertikel - en speciell typ av ficka man kan ha i slutet av tunntarmen, och som kan börja blöda. Lite som magsår.

    2) Svart blod - kommer från magsäcken, har fått den färgen pga blandning med magsyran. Magsårsursprung. 

    Ta kontakt med vårdcentral, de kommer att titta i ändtarmen och analöppningen och dessutom känna in i analöppningen. Om de kan se hemorrhojder så kommer du att ges salva mot dem. Dessutom bör du göra en coloskopi, och även om det känns obehagligt (för vissa, andra påverkas inte alls) så är det viktigt att utesluta tumör i tarmen. Detta pga att den har bra prognos om man behandlar i tid. Du är ung, och som du säger så är det vanligare att man får coloncancer runt 50 år, men man KAN få dessa cancerformer i alla åldrar. Troligen är det dock inget sådant. Viktigt att utesluta.

    Lycka till 

Svar på tråden Cancer i tarmen???