• Anonym (polle­n)
    Äldre 19 Feb 18:32
    838 visningar
    1 svar
    1
    838

    Pricktest?

    Har en son som är 9½ nu. Förra våren, precis när de första pollenprognoserna kom (innan allt slog ut) kliade det jättemycket i hans ögon och han blev svullen. Han blev även rejält nedstämd och vågade inte ens gå ut och leka med kompisarna (han fick för sig att han inte skulle få vara med, helt obefogat) var trött och grining.
    Gick till vårdcentralen och de gjorde ett blodprov (från fingret, de fick inte ut något från armvecket trots massor av stick)
    Fick samtidigt med oss tabletter, ögondroppar och nässpray.
    Tabletterna tog han varje dag, ögondropparna vid behov och nässprayet behövdes knappt.
    Han blev ett helt annat barn, gick ut och lekte igen, va pigg och glad och som vanligt. Ögonen blev också helt bra.
    Men så fort vi åkte hem till någon som bodde mer i skogen så började ögonen klia och svullna igen.
    Fick sen svar på testet som visade att han INTE var allergisk???? Men vi skulle fortsätta med medicinen ändå om den hjälpte.
    Men givetvis vill man ju som mamma vet VAD han är allergisk mot.
    Vill därför göra ett pricktest, vart vänder jag mig då? Allergimottagningen på barnmottagningen på sjukhuset eller till vårdcentralen igen.
    Kommer de göra ett pricktest?

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Pricktest?
  • Äldre 24 Feb 18:03
    #1

    Hej! Symtomen på allergi kan komma långt före man får en konstaterad allergi via test av olika slag. Det tar alltså tid för kroppen att bli allergisk. Symtomen du beskrivit visar pollenallergi trots att du inte fått positivt besked via blodprov.
    Eftersom din son blev symtomfri av allergimedicin så visar det också på att han är pollenallergisk, likaså att han blev sämre när han vistades där det finns mer skog.
    För att konstatera allergi kan pricktest eller blodprov göras, båda testen visar samma sak och är lika säkra. Däremot är det ingen idé att göra allergitest om du nyligen fått svar på att det är negativt, vänta i så fall något år innan nytt test görs. Pricktest kan göras både på vårdcentral och allergimottagning.
    Sen behöver det inte vara så att din son får lika kraftig reaktion i år, han kan mycket väl vara tämligen obesvärad detta år. Vänta alltså och se vad som händer denna vår. Får han reaktioner så ge den medicin som hjälpte förra året, håll honom dessutom borta så mycket som möjligt från pollen.
    vänliga hälsningar Anitha   
     

Svar på tråden Pricktest?