busenkel laxsida i ugn med vitlök, tomat och gräslök
Motivering
Otroligt god med rena smaker och enkel att tillaga, perfekt vardagsrätt som är god, nyttig och nästan sköter sig själv!
Ingredienser lax:
-En bit lax i valfri storlek( ta gärna mittbiten om du inte tillagar hela sidan.
-2 st citroner
-3-5 vitlöksklyftor
-1 kruka gräslök
- 2-3 hackade tomater
1 tsk salt
2 msk smör
½ dl vitt vin ( matlagnings går bra)
3 dl grädde av valfri fetthalt
Jag bara la laxsidan på ett folieark som jag hade på en stor plåt.
Pressade vitlök, klippte ner gräslök, pressade citronsaft och lite hackade tomater och örtsalt. Ringlade avslutningsvis över lite smör innan jag gjorde ett fint paket av fina fisken.
Ugnen ställd på 175 grader och efter bara några minuter spred sig en ljuvlig vitlöks och citrondoft i köket medan potatisen kokade och jag gjorde en lika enkel och god sås med samma tema: 2 st vitlöksklyftor, 1 citron och 2 hackade tomater. Tog lite av skyn från fisken, hade i lite vitt vin, en skvätt citron, örtsalt, pressade ner vitlök, hackade tomater och klippte ner en kruka gräslök ( spar gärna lite till dekoration) och grädden. Kokar i hop ordentligt och servera sedan till fisken som tar ca 20 minuter att bli klar beroende på storlek på den.
Potatisen kokar jag med skal och pressar sedan, plättlätt att bara peta bort skalet från pressen.
Det kändes som en festmåltid denna ljuvliga laxrätt, men arbetsinsatsen är minimal och den tog totalt 30 minuter att göra med tiden i ugn och koktiden för potatis och sås. Då hade jag två vilda tre åringar runt benen som lekte pirater när jag lagade mat. SÅ lätt är den att laga :)