• Anonym

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Sitter här sömnlös och med panikkänslor på grund av ett besök hos barnmorska på Ofeliamottagningen tidigt imorse.

    Ändå sedan jag först fick reda på att jag var gravid och vid varje besök hos barnmorska, mvc-läkare etc har jag förklarat att jag inte klarar av/tänker föda vaginalt - att enda alternativet för mig är kejsarsnitt. Jag har sagt ett antal gånger att inget annat är tänkbart och att jag hellre genomgår ytterligare en abort (första aborten gjordes när jag var mycket yngre på grund av att de sa till mig att jag inte kunde välja att få ett snitt) än föder vaginalt.

    Både min barnmorska och mvc läkare har lugnat mig och sagt att jag absolut inte ska oroa mig, om jag känner så starkt för detta så kommer det inte alls vara några problem att få ett planerat kejsarsnitt. Ingen fara alls, det här löser vi sa min läkare och skickade en remiss för mig till ofelia när jag var i vecka 13.

    Från att ha varit smått hysterisk och inte kunnat vara det minsta glad över graviditeten så lugnade jag ner mig och började njuta. Liksom sådär stråla som de säger att man ska göra. Idag när jag är i vecka 21 så kom jag till mitt möte, ganska oförberedd då jag antog att det var mer som en formalitet för att godkänna kejsarsnittet.

    Istället lyssnar barnmorskan på min historia och jag berättar varför jag inte klarar av att föda vaginalt och får helt plötsligt kommentaren. "Nej, det där är absolut inget skäl till att bevilja kejsarsnitt! Det kommer inte att gå."

    Jag är helt knäckt, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Har spenderat timmar hyperventilerandes och störtgråtandes. Jag förstår inte HUR kan de komma på en sån här grej NU när det inte längre går att avbryta graviditeten? Är det något slags elakt skämt? Imorgon är jag i vecka 22 då man inte ens med särskilda skäl får göra abort.

    Jag ångrar nu att jag inte satt mig in i det här mer, jag ångrar att jag inte stressade remissen som gick till ofelia. Jag förstår ingenting, vet inte hur det blev såhär. Jag har aldrig fött barn innan och min förlossningsrädsla är kanske inte av den vanligare sorten "det gör nog ont" utan beror på tidigare övergrepp och smärta/panik/ångest i samband med dessa.

    Nu, när jag tänker efter märker jag att jag inte har den minsta aning om hur det här egentligen går till, jag har bara blint trott att bms och läkares lugnande ord har varit någon slags garanti. Finns det någonting jag kan göra, någonstans att överklaga? Vad har en barnmorska (hur mycket specialist hon än må vara) för rätt att säga till mig att jag till 99%chans inte kan få kejsarsnitt efter att ha träffat mig en gång i tjugo minuter?

    Finns det någon som har erfarenhet av sånt här? Vad ska jag göra?

  • Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?
  • Anonym

    Överviktiga kvinnor föder oftare större barn vilket ökar risken för ruptur.

  • Anonym

    SAMMANFATTAT


    Epidemiologiska data visar ett samband mellan högt


    BMI (kroppsmasseindex) vid graviditetens början och


    ökad maternell risk för gestationsdiabetes, graviditetsinducerad


    hyptertoni och preeklampsi.


    Hos kvinnor med högt BMI ökar behovet av operativa


    förlossningar, och komplikationsfrekvensen är hos


    dessa kvinnor förhöjd vid såväl operativa som normala


    förlossningar.


    För fostret ökar risken för intrauterin fosterdöd, missbildningar


    och makrosomi.


    Ur preventivmedicinsk synvinkel är obesitas den viktigaste


    riskfaktorn för intrauterin fosterdöd. Det är därför


    väsentligt att utveckla strategier som kan bryta


    trenden med ökande BMI hos gravida kvinnor.

    saxat Läkartidningen 

  • Anonym

    Hos överviktiga kvinnor är det vanligare med förlossningsskador.


    En av orsakerna till detta är den högre vikten hos


    barn till obesa kvinnor. I en aktuell studie från Göteborg kunde


    man påvisa att risken för sfinkterrupturer ökade med tilltagande


    barnvikt [16] (Tabell II).

    lakartidningen.se

  • Essien
    Lady32 skrev 2012-03-01 12:25:28 följande:
    Men...är du inte lite väl hård mot Essien nu..? Någon frågade ju henne varför hennes väninna ändrat sig från att vilja ha snitt, till att vara okej med att föda vaginalt, varpå Essien svarar att hon inte vet säkert vad som orsakade detta "byte av inställning", men att hon gissar att det kan ha att göra med den ökade risken för blodproppar inom familjen. Vari ligger det konstiga..?

    Givetvis ger hon sin egen åsikt i sina inlägg, det gör vi ju alla. Hoppas jag?? Vems åsikter är det annars vi sitter här och förmedlar? Obestämd

    Själv tycker jag att Essien är väldigt tydlig och öppen med att hon TROR att hennes väninna resonerat "så här", men inte är säker, och ska fråga kompisen vid ett annat tillfälle. Det har även framgått att Essien är FÖR rätten till KS, men inte anser att man ska fatta beslutet utan att ha tillräcklig/korrekt information i ryggen först, eftersom det dock är ett stort operativt ingrepp, vilket det ju ÄR, rent medicinskt. Ofrånkomlig fakta liksom..

    Sedan kan KS gå lite hur som helst. Har själv gjort ett akut, som gick bra, men någon "walk in the park" vill jag nog ändå inte kalla det. Hade rejält ont i magen/såret en tid efteråt och fick gå och "bära" på magen en tid, för att det gjorde för ont att släppa den så att den "hängde i såret". Men trots det, har jag ändå valt att göra ett planerat snitt för att få ut min lilla flicka om 6 veckor. Kul dock att du upplevde ditt snitt som "a walk in the park", hoppas jag får samma upplevelse denna gången. Tas tacksamt emot i så fall.

    Min kontenta är att olika människor upplever händelser/situationer på olika sätt, och att ett snitt säkert kan vara en enkel sak för en kvinna, medan en annan kan få en helt annan upplevelse av samma ingrepp. Summa summarum: Vi är olika. Men vi behöver dock alla få tillräcklig och korrekt information innan vi fattar stora, avgörande beslut för/emot saker och ting i livet. Så tycker jag i alla fall. 
    Tack :) det sista jag vill framstå som är ju någon som vill hindra andra från att få snitt. Det är ju totala motsatsen jag hejar för :)
  • Sjömamma
    Anonym skrev 2012-03-01 12:26:10 följande:
    Det är inte sjukvårdens fel att folk är så feta att de lättare får problem. En av de vanligaste av de ökade anldningarna till komplikationer vid förlossning, i synnerhet sfinkterrupturer.
    Välkommen in till sfinkterruptur-tråden med ditt påstående. Men det tror jag inte du har kurage nog till för där kan du inte vara anonym och jag kan inte tänka mig att du vill skylta öppet med din totala okunnighet.
    Lady32 skrev 2012-03-01 12:33:57 följande:
    Ehhh...va? Var kom nu detta ifrån?? Obestämd

    Är ingen expert på sfinkter rupturer, men att de skulle vara så mycket vanligare bland överviktiga mödrar, har jag lite svårt att se logiken i...? Tror snarare att de är vanligare bland de kvinnor som "tvingats" eller "pushats" att krysta forcerat, utan att faktiskt ha krystvärkar. Samt bland dem som råkat ut för barnmorskor som inte skyddat perineum om de borde göra. Var övervikten kommer in i bilden, har jag svårt att föreställa mig. Vore intressant med en källa till ditt påstående. 
    Det finns de som drabbas pga stort barn men många drabbas helt i onödan pga ren okunskap hos förlossningspersonal.
  • Ravenna

    Visst är grovt överviktiga en riskgrupp för sfinkterskador, men den absolut största riskgruppen är inte överviktiga utan förstföderskor. Där är frekvensen så hög som 7% medan den ligger runt 4% för alla föderskor som grupp.

    Och, intressant nog, så är risken i Finland ca 0,6% totalt. Inklusive feta och förstföderskor och feta förstföderskor.

    Folk är INTE mindre feta i Finland. Vi är hälsomässigt sett någorlunda jämförbara med den fiska befolkningen.

    I Sverige gör vården något fel. De kanske använder fel grepp, informerar dåligt eller kommunicerar dåligt med föderskorna. Något fel gör den svenska vården. Därom råder ingen tvivel när sfinkterskador drabbar 8 av 200 i Sverige och ca 1 av 200 i Finland.

    Hur i perkele kan Sverige ligga ÅTTA GÅNGER så högt med avseende på sfinkterskador?!?

    Det är sånt här som seriöst får mig att tvivla på kompetensen inom den svenska mödravården.

  • Essien
    Ravenna skrev 2012-03-01 14:27:38 följande:
    Visst är grovt överviktiga en riskgrupp för sfinkterskador, men den absolut största riskgruppen är inte överviktiga utan förstföderskor. Där är frekvensen så hög som 7% medan den ligger runt 4% för alla föderskor som grupp.

    Och, intressant nog, så är risken i Finland ca 0,6% totalt. Inklusive feta och förstföderskor och feta förstföderskor.

    Folk är INTE mindre feta i Finland. Vi är hälsomässigt sett någorlunda jämförbara med den fiska befolkningen.

    I Sverige gör vården något fel. De kanske använder fel grepp, informerar dåligt eller kommunicerar dåligt med föderskorna. Något fel gör den svenska vården. Därom råder ingen tvivel när sfinkterskador drabbar 8 av 200 i Sverige och ca 1 av 200 i Finland.

    Hur i perkele kan Sverige ligga ÅTTA GÅNGER så högt med avseende på sfinkterskador?!?

    Det är sånt här som seriöst får mig att tvivla på kompetensen inom den svenska mödravården.
    Såg uppdrag granskning när de tog upp det där och fick då intrycket att föderskor i finland oftare föder i gynposition så att de kan skyddas ordentligt där nere av BM? De intervjuade några finska (?) läkare som påstod att modet i sverige av att föda i positioner och badkar där underlivet är svårt att komma åt för BM ökar risken för bristningar. Nu är det väl inte fastslagen fakta men de tyckte att skillnaden var att i finland instrueras BM att vara mer aktiva där nere och hålla emot och skydda, medan det i sverige blir mer ovanligt och att de mest "tittar på" och inte håller emot med rätt teknik när de behövs. sen verkar de ju klippa oftare i finland, ngt som en intervuad svenska läkare var helt emot, trots att det är bra mkt bättre att bli klippt än att brista okontrollerat..
  • Anonym
    Ravenna skrev 2012-03-01 14:27:38 följande:
    Visst är grovt överviktiga en riskgrupp för sfinkterskador, men den absolut största riskgruppen är inte överviktiga utan förstföderskor. Där är frekvensen så hög som 7% medan den ligger runt 4% för alla föderskor som grupp.

    Vad är risken för överviktiga?
  • Essien
    Anonym skrev 2012-03-01 17:16:07 följande:
    Vad är risken för överviktiga?
    För att de har stora bebisar. Ju större bebisen är desto större risk för bristningar.
Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?