• Anonym

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Sitter här sömnlös och med panikkänslor på grund av ett besök hos barnmorska på Ofeliamottagningen tidigt imorse.

    Ändå sedan jag först fick reda på att jag var gravid och vid varje besök hos barnmorska, mvc-läkare etc har jag förklarat att jag inte klarar av/tänker föda vaginalt - att enda alternativet för mig är kejsarsnitt. Jag har sagt ett antal gånger att inget annat är tänkbart och att jag hellre genomgår ytterligare en abort (första aborten gjordes när jag var mycket yngre på grund av att de sa till mig att jag inte kunde välja att få ett snitt) än föder vaginalt.

    Både min barnmorska och mvc läkare har lugnat mig och sagt att jag absolut inte ska oroa mig, om jag känner så starkt för detta så kommer det inte alls vara några problem att få ett planerat kejsarsnitt. Ingen fara alls, det här löser vi sa min läkare och skickade en remiss för mig till ofelia när jag var i vecka 13.

    Från att ha varit smått hysterisk och inte kunnat vara det minsta glad över graviditeten så lugnade jag ner mig och började njuta. Liksom sådär stråla som de säger att man ska göra. Idag när jag är i vecka 21 så kom jag till mitt möte, ganska oförberedd då jag antog att det var mer som en formalitet för att godkänna kejsarsnittet.

    Istället lyssnar barnmorskan på min historia och jag berättar varför jag inte klarar av att föda vaginalt och får helt plötsligt kommentaren. "Nej, det där är absolut inget skäl till att bevilja kejsarsnitt! Det kommer inte att gå."

    Jag är helt knäckt, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Har spenderat timmar hyperventilerandes och störtgråtandes. Jag förstår inte HUR kan de komma på en sån här grej NU när det inte längre går att avbryta graviditeten? Är det något slags elakt skämt? Imorgon är jag i vecka 22 då man inte ens med särskilda skäl får göra abort.

    Jag ångrar nu att jag inte satt mig in i det här mer, jag ångrar att jag inte stressade remissen som gick till ofelia. Jag förstår ingenting, vet inte hur det blev såhär. Jag har aldrig fött barn innan och min förlossningsrädsla är kanske inte av den vanligare sorten "det gör nog ont" utan beror på tidigare övergrepp och smärta/panik/ångest i samband med dessa.

    Nu, när jag tänker efter märker jag att jag inte har den minsta aning om hur det här egentligen går till, jag har bara blint trott att bms och läkares lugnande ord har varit någon slags garanti. Finns det någonting jag kan göra, någonstans att överklaga? Vad har en barnmorska (hur mycket specialist hon än må vara) för rätt att säga till mig att jag till 99%chans inte kan få kejsarsnitt efter att ha träffat mig en gång i tjugo minuter?

    Finns det någon som har erfarenhet av sånt här? Vad ska jag göra?

  • Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?
  • Sjömamma

    Hej.

    Usch vilken fruktansvärd situation du hamnat i. Vissa människor ska verkligen inte arbeta inom mödravården, defenitivt inte specialist mödravården.

    Bra att du har en bra kontakt med BM på MVC och en bra läkare där som förstår. De kommer att kunna hjälpa dig. Det är inte en BM från Ofeliamottagningen som beviljar och planerar snitt utan det gör en förlossningsläkare. Det är dessutom troligt att den läkare som du träffat på MVC redan skrivit in i din journal att du ska beviljas snitt. Det kan inte en BM ändra på.

    Hoppas verkligen att detta löser sig snabbt så du slipper få graviditeten förstörd. Visst går det att söka till andra landsting och utomlands men det bästa för dig vore ju att det snabbt går att ordna i din hemstad.

    Stor kram till dig!

  • pLeNa84

    Stå på dig! Träffa en annan läkare.. Dom kan ALDRIG tvinga dig att föda normalt.. Lycka till :) jag har själv 2 snitt bakom mig. Det ena urakut och det andra planerat :) Min barnmorska jag träffade på aurora sa att dom aldrig kan tvinga nån till att föda vanligt, men det är ju det dom vill så visst kommer dom försöka övertala dig..

  • Anonym (inlägg 4)
    Anonym skrev 2012-02-24 06:28:18 följande:
    TS jag brukar inte ljuga men i ditt fall skulle jag säga att jag har varit med om sexuella övergrepp tidigare men har svårt att prata om det. Att det är därför du är rädd och inte sagt något. Som regel brukar kejsarsnitt godkännas i det läget. Sjukt att vänta med att ge svar på såna frågor förrän sent in i graviditeten. Fram tills man har fått svar har man gått igenom tortyr när man oroar sig så. Förstår hur du känner!
    Men hon har ju varit det står det i TS. Hon behöver ju inte ens ljuga om saken.

    TS: Ett enda konkret tips jag har är att byta BM i första hand. Konstig terapi du varit med om när det enda de säger är att du inte kan låta rädslan styra ditt liv. Bra terapi liksom :/. Man får ju ta det steg för steg.
  • Anonym (inlägg 4)
    straw2008 skrev 2012-02-24 10:27:53 följande:
    Men fy farao så fruktansvärt. JAg skulle ljuga, hota med att ta livet av dig (det gjorde jag) hota med att du ska åka till tallin o betala 5000 för att få det gjort osvs. Klart de inte kommer tvinga dig till att föda vaginalt.
    Finns den möjligheten?
  • Anonym
    Anonym (inlägg 4) skrev 2012-02-24 15:42:24 följande:
    Men hon har ju varit det står det i TS. Hon behöver ju inte ens ljuga om saken.

    TS: Ett enda konkret tips jag har är att byta BM i första hand. Konstig terapi du varit med om när det enda de säger är att du inte kan låta rädslan styra ditt liv. Bra terapi liksom :/. Man får ju ta det steg för steg.
    Oj, läste slarvigt. Då är det ännu mindre förståeligt att hon nekar dig. Riktlinjerna brukar vara att en kvinna som blivit utsatt för övergrepp INTE ska pressas till en vaginal förlossning. Helt galet ju..
  • Ravenna
    Anonym (inlägg 4) skrev 2012-02-24 15:42:52 följande:
    Finns den möjligheten?
    Det är klart att den möjligheten finns!

    Om du kan åka utomlands och fixa tuttarna eller laga tänder eller operera ögonen, så är det klart att du kan boka tid för ett snitt!

    Dock skulle jag kanske titta mig omkring i Sverige först efter privata kliniker eller mer sympatiska offentliga vårdgivare, om inte annat så för att slippa resa långt med ett hål i magen och en nyfödd bäbis.
  • Anonym (Eh ??)

    JO, de kan visst tvinga en att föda vaginalt! Om TS får värkar och allt som som det ska lär de INTE göra akutsnitt så lura inte i henne det!!
    Utgångsläget för alla graviditeter är att alla ska föda vaginalt. Att några ändå får sitt snitt är tur och beror på hur förstående de man möter är. Tyvärr, jag tycker det ska vara lika överallt oavsett vilket sjukhus man föder på.

    MEN, du ska ABSOLUT gå vidare med detta!!! Erbjud dig att gå i KBT eller vad de kan erbjuda för terapi men kräv att om det inte fungerar så SKA du få kejsarsnitt. Begär att få det skriftligt och inskrivet i journalen.

  • Ravenna
    Anonym skrev 2012-02-24 17:00:32 följande:
    Oj, läste slarvigt. Då är det ännu mindre förståeligt att hon nekar dig. Riktlinjerna brukar vara att en kvinna som blivit utsatt för övergrepp INTE ska pressas till en vaginal förlossning. Helt galet ju..
    Bara en undring, vet du något om de riktlinjerna finns nedskrivna någonstans där man kan ta del av dem?
  • Lady32

    TS: Jag har genomgått en VF och ett akut snitt. Snittet var för 4 år sedan, och resulterade i förlossningsrädsla, dock inte lika stark som din, tror jag. Jag sa till min BM när jag plussade i v.6 att jag ville ha en samtalskontakt och diskutera möjligheten till ett ev. planerat snitt, och har sedan dess tjatat och påmint dem konstant om denna remiss till Klara-BM. ÄNDÅ fick jag inget möte med dem förrän i v.28!? Och då var det ett evigt tjat om att "det bästa för barn och mamma är en vaginal förlossning...bla, bla, bla.." Alla fördelar med en VF togs upp, parallellt med alla nackdelar vid ett KS... Snacka om att vinkla informationen!

    Hur som helst: jag träffade denna BM EN gång, och bad sedan att få byta. När de nekade mig denna rättighet, pga. att "jag nu redan hade inlett en kontakt med en BM, och skulle då stanna kvar hos henne" (mot min vilja!), ringde jag upp dem igen och sa att jag hade bestämt mig för ett planerat snitt och ville träffa en läkare som kunde bevilja mitt beslut. Fick genast en tid 2 veckor senare (= nu i onsdags). Gick dit, laddad och förberedd upp över öronen, tillsammans med min man, och det hela tog 20-25 minuter. Vi gick därifrån med ett snittdatum: den 10 april får vi träffa vår andra dotter. Inser att vi kanske hade tur, men den läkaren vi träffade var chefsläkare för ett sjukhus vars "snitt-statistik" är bland de LÄGSTA i landet, varpå jag var beredd på en rejäl fight när jag klev in där... Var nog rätt laddad.. Men det gick hur lugnt till som helst. Han sa inte emot mig eller nåt. (Blev nästan lite besviken.. Här har jag läst på i 4 månader och fick inte ens argumentera för min sak..hehe..)

    Summa summarum: Det är INTE någon barnmorska som fattar beslutet om du ska få ett snitt eller inte, det kan ENDAST behörig läkare göra! Så kräv att få träffa en sådan! Och säger han/hon nej; kräv att få träffa en annan! Har de inte fler - vänd dig till ett annat sjukhus! Sök upp en psykolog, som kan göra en bedömning av din ångestnivå och intyga denna till läkaren, det kanske hjälper? (Vet inte, bara letar lösningar..).
    Kan inte garantera dig ett snitt, men tror du har goda möjligheter. Stå på dig!! De försöker alltid tala FÖR vaginal förlossning, eftersom denna kostar hälften så mycket som ett snitt... Ge dig inte! Lycka till!

  • Anonym

    Tack för era bra svar och stöd.

    Har nu pratat med min ordinarie barnmorska och fått underbar stöttning därifrån, hon ska ringa till Ofelia och prata med dem och står vid min sida till 100% så det känns verkligen som en stor trygghet.

Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?