• Anonym
    Äldre 24 Feb 02:52
    32929 visningar
    336 svar
    336
    32929

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Sitter här sömnlös och med panikkänslor på grund av ett besök hos barnmorska på Ofeliamottagningen tidigt imorse.

    Ändå sedan jag först fick reda på att jag var gravid och vid varje besök hos barnmorska, mvc-läkare etc har jag förklarat att jag inte klarar av/tänker föda vaginalt - att enda alternativet för mig är kejsarsnitt. Jag har sagt ett antal gånger att inget annat är tänkbart och att jag hellre genomgår ytterligare en abort (första aborten gjordes när jag var mycket yngre på grund av att de sa till mig att jag inte kunde välja att få ett snitt) än föder vaginalt.

    Både min barnmorska och mvc läkare har lugnat mig och sagt att jag absolut inte ska oroa mig, om jag känner så starkt för detta så kommer det inte alls vara några problem att få ett planerat kejsarsnitt. Ingen fara alls, det här löser vi sa min läkare och skickade en remiss för mig till ofelia när jag var i vecka 13.

    Från att ha varit smått hysterisk och inte kunnat vara det minsta glad över graviditeten så lugnade jag ner mig och började njuta. Liksom sådär stråla som de säger att man ska göra. Idag när jag är i vecka 21 så kom jag till mitt möte, ganska oförberedd då jag antog att det var mer som en formalitet för att godkänna kejsarsnittet.

    Istället lyssnar barnmorskan på min historia och jag berättar varför jag inte klarar av att föda vaginalt och får helt plötsligt kommentaren. "Nej, det där är absolut inget skäl till att bevilja kejsarsnitt! Det kommer inte att gå."

    Jag är helt knäckt, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Har spenderat timmar hyperventilerandes och störtgråtandes. Jag förstår inte HUR kan de komma på en sån här grej NU när det inte längre går att avbryta graviditeten? Är det något slags elakt skämt? Imorgon är jag i vecka 22 då man inte ens med särskilda skäl får göra abort.

    Jag ångrar nu att jag inte satt mig in i det här mer, jag ångrar att jag inte stressade remissen som gick till ofelia. Jag förstår ingenting, vet inte hur det blev såhär. Jag har aldrig fött barn innan och min förlossningsrädsla är kanske inte av den vanligare sorten "det gör nog ont" utan beror på tidigare övergrepp och smärta/panik/ångest i samband med dessa.

    Nu, när jag tänker efter märker jag att jag inte har den minsta aning om hur det här egentligen går till, jag har bara blint trott att bms och läkares lugnande ord har varit någon slags garanti. Finns det någonting jag kan göra, någonstans att överklaga? Vad har en barnmorska (hur mycket specialist hon än må vara) för rätt att säga till mig att jag till 99%chans inte kan få kejsarsnitt efter att ha träffat mig en gång i tjugo minuter?

    Finns det någon som har erfarenhet av sånt här? Vad ska jag göra?

  • Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?
  • Äldre 25 Feb 09:44
    #31

    Hej TS!

    Vad skönt att du fått prata med din BM och att hon står bakom dig till 100%. Hon kommer att hjälpa dig. Du kan säkert få stöd från den läkare du träffat också. Hoppas att du ska slippa gå på fler möten på Ofelia mottagningen, den BM du träffade ska du se till att du aldrig mer behöver gå till.

    Lycka till med allt och njut av din graviditet igen!

  • Cicek
    Äldre 25 Feb 09:54
    #32

    Att hota med att ta livet av sig för att man inte får beviljat kejsarsnitt känns inte så smart, då lär de dra in psyk och allt för det är inte direkt bra att en blivande mamma är så ostabil att hon hotar med något sånt.

    Hoppas det fixar sig för dig i alla fall, TS! :)

  • Äldre 25 Feb 10:04
    #33

    Va trist!! Så får de inte gå till du ska kunna må bra annars finns de andra risker med förlossnings depression och så. Bor i Göteborg å vet att Varberg tar emot från Göteborg å godkänner snitt lättare. Kolla vidare andra sjukhus å stå på dig!! Tala med din läkare å förklara att du inte kan njuta av din graviditet att du har ångest mm. Dåligt att inte ta hänsyn till detta! Jag har själv krav pga övergrepp som barn att ingen manlig personal får befinna sig i rummet. Dock om något händer under förlossningen så är de ok å ta till de som krävs för mitt barns skull. Måste då lägga mig å mina känslor åt sidan trotts att jag vet att jag kan få rejäl panikångest! Stå på dig och jag håller tummar och tår för dig!

  • Äldre 25 Feb 10:09
    #34

    Jag gjorde ta av ungefär samma anledning för ett par veckor sedan. Det ÄR svårt och tufft att få det men det går. Du får få genom olika läkare som finns på MVC, du kan även vända dig till andra landsting där de är mer villiga att utföra ks.

    Jag jobbade för det sedan jag var i V 5 och fick det beviljat i V 37!!! Det var ingen rolig väntan.

    Men det var värt det, ks var fantastiskt och nästintill smärtfritt och nu är jag helt mig själv igen och kroppen är intakt så det är så värt det!

    Vart bor du? Jag har erfarenhet av Göteborg så vi kan prata mer om du bor i närheten

  • Äldre 25 Feb 10:14
    #35

    Ts: jag fick igenom mitt snitt. Kämpade mig blå men det gick. Var i olika kommuner t o m. PM:a mig om du vill veta mer! Kram


    ★*☆ Stolt mamma till Philip 021128, Nova 070810 & Elliot 100426 ★*☆
  • Äldre 25 Feb 10:14
    #36
    Anonym (Z.) skrev 2012-02-24 03:34:23 följande:

    Men får de säga nej till kejsarsnitt? Nu har inte jag ordentlig info, men jag har för mig att de inte får säga nej. Sök vidare, ring 1177, eller något. Vad som helst! Och stå på dig!

    Lycka till!


    Men klart dom får säga nej. Varför tror du inte dom får det? Ett kejsarsnitt är ett stort ingrepp och kräver både personal tid och pengar. Man kan inte få kejsarsnitt beviljat för småsaker som att man inte vill bli "för stor" i underlivet eller för att man inte vill ha ont. 

    I ts fall tycker jag hon har nog med skäl för att få sitt snitt och jag tycker du ska gå vidare med detta ts. Hoppas du får ditt snitt och slipper vara rädd.
  • Ravenn­a
    Äldre 25 Feb 23:04
    #37

    Det är kvinnan som ska leva med sin kropp efteråt. Alla anledningar är bra nog.

  • Anonym (clara­)
    Äldre 25 Feb 23:12
    #38

    Hör av dig till patientnämnden och be dem föra din talan!

  • Äldre 26 Feb 00:58
    #39

    Anmäl! Du har rätt till planerat snitt. Du ska inte ens behöva förklara varför. Jag har fått två planerade snitt. Första gången var knepig. smällde igen dörren på en läkare,min kille fick gå upp och skälla ut dom osv. men snitt ska du ha,annars jäklar. anmäl,anmäl! kränkande behandling skulle jag uttrycka det som om jag var du!

  • Anonym (snitt­ad mamma)
    Äldre 26 Feb 01:45
    #40
    mim01 skrev 2012-02-26 00:58:34 följande:
    Anmäl! Du har rätt till planerat snitt. Du ska inte ens behöva förklara varför. Jag har fått två planerade snitt. Första gången var knepig. smällde igen dörren på en läkare,min kille fick gå upp och skälla ut dom osv. men snitt ska du ha,annars jäklar. anmäl,anmäl! kränkande behandling skulle jag uttrycka det som om jag var du!

    Oj, du verkar ha fått allt om bakfoten.. Skulle ingen behöva förklara varför denne vill snittas skulle våra skatter höjas enormt! Snitt skall de vara restirikta med. Men självklart ska de som måste ha snitt få det. Men det är ingen rättighet för vem som helst..
Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?